Új kezdet

Határkőhöz érkezett az erdélyi magyar politika: az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójáról döntött szombaton a két párt küldöttgyűlése. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni. Határoztak arról is, hogy az alakulat bejegyzési procedúráját az önkormányzati választások után indítják el, elkerülvén ezáltal a várható hivatali packázásokat, a választásokon pedig Erdélyi Magyar Szövetség néven politikai szövetségként vesznek részt. Ennyi a történet, amelyet a nemzeti politizálás elkötelezettjei érthető elégtétellel és reménykedve üdvözöltek, az ellenérdekelt oldal pedig – természetesen az RMDSZ-re gondolok – látszólag hűvös egykedvűséggel nyugtázta.

Ha jól meggondoljuk, akkor az autonomista tábor ezzel a lépéssel – maradék erőinek egyesítése által – most újra ott van, ahol bő egy évtizeddel korábban, a Tőkés-Szász ellentétek kibékíthetetlenné válása előtt tartott. Azaz a reményteljes zászlóbontás szakaszában. Közben azonban eltelt egy fölösleges ellentétekkel, értelmetlen viszálykodásokkal, pártszakadással terhelt évtized. Egyvalamiben új a mostani helyzet: ebben a játszmában látszólag sem Tőkésnek, sem Szásznak nem osztottak lapot. Ennek ellenére nehezen hihető, hogy nem lesznek hatással – megvan ehhez a befolyásuk – a folyamatokra. Csak remélni lehet, hogy okultak az előzményekből, s ha bele is folynak a történésekbe, ezúttal nem hátráltatják, hanem inkább előre mozdítják az ügyet, az erdélyi magyar nemzeti oldal megszilárdítását, politikai pártjának felfuttatását.

A feladat nem könnyű, különösen nem tévesztve szem elől a tényt, hogy az RMDSZ – a fúzióról való döntéssel szinte egyidőben ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját a tulipános szervezet –, immár bő két évtizede kíméletlenül rátelepedett az erdélyi magyar társadalomra. Teszi mindezt az egyetlen legitim magyar szervezet látszatát keltve, s vele párhuzamosan az erdélyi magyarságnak juttatott román és magyar állami támogatások feletti rendelkezés jogát kisajátítva. Ilyen körülmények között, a  hátrányos megkülönböztetés, a súlyos esélyegyenlőtlenség körülményei közepette képmutatás az RMDSZ részéről a vetélytársakat azzal vádolni, hogy képtelenek politikai alternatívát felmutatni a tulipános szervezettel szemben.

Az Erdélyi Magyar Szövetség eredményes működése előtt tornyosuló egyik legnagyobb akadály: a saját média hiánya, ami által politikai üzeneteit eljuttathatná a potenciális választóihoz. Az erdélyi magyar média fölött – olykor bonyolult áttételeken keresztül, máskor mindenki számára átlátható módon – szinte teljes mértékben az RMDSZ gyakorolja a befolyást. Beleértve a Fidesz holdudvarához tartozó tulajdonosi háttérrel működő legnagyobb erdélyi magyar médiavállalkozást is. A közösségi média megfelelő használata sok mindent megold, de nem mindent. Ezért lenne nagy szükség egy keresztény-konzervatív értékrendet követő, az Erdélyi Magyar Szövetség által meghirdetett elvek, célok iránt megfelelő nyitottságot mutató médiaorgánumra.

A többit majd meglátjuk.

Ez is érdekes

Helyzetkép Bezzegromániából

Napjaink legfőbb mumusa a koronavírus okozta világjárvány. Pandémia – ízlelgetem az idegen szót, s nem …

11 hozzászólás

 1. Jáger László

  Hát én nyitott vagyok,de nem játszom az erdélyi pályán,csak figyelem az eseményeket….
  Sok jóval továbbra sem kecsegtetnek a zajló események…
  Összefogás helyett folyik a politikai harc…
  Ez pedig felőrli a 800ezres magyarságot….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  • JÁGER: “Sok jóval továbbra sem kecsegtetnek a zajló események…
   Összefogás helyett folyik a politikai harc…” – Most ez volt a szokásos fontoskodó semmitmondás JÁGER részéről. (Avagy erős marhaság e néhány mondat?)
   Az évről évre csökkenő számú erdélyi magyar szavazók teljes összefogásban, teljes egységben állnak az RMDSZ mellett immár 30 éve. Ennél nagyobb választói összefogás nehezen képzelhető el.(!!!) A gond NEM AZ ÖSSZEFOGÁSSAL VAN! A gond az RMDSZ nagyon sajátságos politizálásával van. (Hogy milyen az RMDSZ politizálása, az külön egy nagy téma.)
   A legnagyobb gond, hogy ami már 30 éve folyamatosan VAN és úgy ahogy (látszólag!) MŰKÖDIK, az MEGSZOKOTTÁ válik. Az sokak számára a valóság nélkülözhetetlen részének tűnhet.(!) Ez történt az RMDSZ-el. Az erdélyi magyarság nagyobb része képtelen azt elképzelni, hogy mi történne akkor, ha nem az RMDSZ-re szavazna. Választásról választásra csak azon magyarok száma nő, akik nem vesznek részt a választáson. Az RMDSZ-nek csökken a magyar támogatottsága és meglepő módon(!) egyre több a román támogatója. (Egyre inkább a románoknak lesz fontos az RMDSZ?) Azok a magyarok, akik román pártra szavaznak, azok akár a kukába is dobhatnák a szavazatukat. Mert GYAKORLATI JELENTŐSÉGE nincs annak, hogy a románok éppen melyik pártot preferálják. A gyakorlati politizálásban, országvezetésben nehezen “kimutatható” a román pártok közötti különbség. (30 év alatt 32 kormány ill. miniszterelnök kapott lehetőséget eddig… Így érthető, hogy a magyar liberál-globalisták sikerországnak ítélik meg Romániát!)
   Magyar szempontból most is az a fontos kérdés, hogy mikor érkezik el az idő, vagy elérkezik-e egyáltalán az az idő, amikor a magyarság korábban csalódott, és passzívvá lett része ÚJRA AKTIVIZÁLÓDNI hajlandó???
   Erre a fontos kérdésre csak akkor tudnak válaszolni az erdélyiek, ha NEM CSAK a sokakat a közéletből kiábrándított RMDSZ-re lehet szavazni.(!!!) Azért szükséges több választható magyar párt, mert a magyarságnak valódi érdekképviseletre, az RMDSZ-nek pedig erős versenytársra van szüksége.(!) Ha nincs fenyegető konkurencia, akkor az RMDSZ nagyon rutinosan “belesimul” abba a langyos politikai mocsárba, aminek fenntartásában a román pártok nagyon profik.
   A “bekepárti” Markó Béla vezette RMDSZ egy évtized alatt csak arról győzte meg az erdélyi magyarságot, hogy NINCS VÁLASZTÁSA.(!) MERT CSAK AZ RMDSZ VAN! És punk tum! Ennek hatására az RMDSZ tagság szétszéledt. Ma már tömegbázissal nem rendelkező “karrier-párt”, illetve választási párt az RMDSZ. Az van benne, aki az erdélyi közéletből él. A valódi tagság 2000 táján szétszéledt. A párt “alatt” nincs kontroll.
   A mainál sokkal aktívabb erdélyi közéletre lenne szükség. Ennek a sokkal pezsgőbb közéletnek a kibontakozására szeretne teret adni az egyesülő két magyar szervezet. A KÉRDÉS, HOGY AZ ERDÉLYIEK közéleti hangulata változott-e két évtized múltával? Belátták-e, hogy a teljes passzivitás mellett csak a román szavazók által fenntartott RMDSZ-el kell beérniük?
   Az egyesülő pártok csak LEHETŐSÉGEK.(!) Ha az erdélyi magyarság nem él a lehetőséggel, akkor az erdélyi közélet marad a “régiben”. Vagyis úgy marad, ahogy Markó Béla és barátai “bevezették” azt. Mert érthető okkal ők NEM KÍVÁNNAK AZON VÁLTOZTATNI, AMI NEKIK EDDIG NAGYON BEVÁLT.

   • Ha az EMSZ – nek belátható időn belül nem lesz saját médiája, amely Erdély – szerte elérhető, akkor keresztet vethet magára. A Hunyorék ott vannak minden kilóméterkőnél.

    • NE vegyük le a választókról a felelősséget a média emlegetésével!
     Ma már nagyon sok lehetőség van tájékozódni. A tájékozódás választói feladat. Elvárások megfogalmazása is választói feladat. Ezért ha az erdélyi többség megint csak az RMDSZ-t preferálja, akkor (is!) azt kapja amit választott, amire vágya volt. (!!!)
     “Senkit nem lehet megmenteni önmagától!”
     Senkit nem lehet megmenteni, ha NEM AKARJA.

 2. Jáger László

  Zsémbesnek
  Hát nem kecsegtet semmi jóval ami az RMDSZ-t illeti
  1 biztos azért is +kell küzdenie,hogy legközelebb parlamenti párt legyen….
  Bízzunk benne!!!Legyünk optimisták
  Más választásunk nincs!!
  barátilag
  J.L.

  • Van MÁS VÁLASZTÁSUNK!
   Megtehetjük, hogy gondolkodunk mielőtt fogalmazni kezdünk.
   Megtehetjük, hogy használunk írásjeleket, és érthetően fogalmazunk.
   Megtehetjük azt is, hogy választás előtt felelősen gondolkodunk arról, hogy kit, miért választunk.

 3. Jáger László

  És ettől az összeolvadásból mi várható???
  Svéd acél,vagy vasoxid!!???….
  barátilag
  J.L.

  • JÁGER : “És ettől az összeolvadásból mi várható???”
   1. Nem vagyok jós.
   2. Mint legális párt nyilvánosan programot hirdet. Figyelni kell.
   3. Csodák nincsenek. Továbbá a Polgári és a Néppárt sem ismeretlen szervezet.
   4. Hogy kap-e lehetőséget a közéletbe bekapcsolódni az egyesülés, az az erdélyi választókon múlik.
   Ha a döntő többség továbbra is az RMDSZ-t támogatja, akkor semmi nem változik, az egyesülés nem kap szerepet, nem tehet sokat.
   Az izgalmas kísérlet az lenne, ha majd leváltanák az RMDSZ-t. Mert akkor kiderülhetne:
   1. lehetséges-e másként politizálni a románokkal
   2. lehetséges-e összmagyar szempontból eredményesebben politizálni Romániában
   3. lehetséges-e gyökeresen szakítani a Markó Béla bevezette szlogenekkel. Lehet e élni “fő a béke”, “figyelj a románok érzékenységére!”, na meg a saját zsebedre is! szlogenek nélkül.
   Persze az sem kizárt, hogy az erdélyi magyar többségnek már minden mindegy. Vagyis továbbra is közönyös marad, nem érdekli a lehetséges változtatás sem.
   Ez esetben az egyesülés értelme kétséges. DE NEM VAGYUNK JÓSOK!

 4. Jáger László

  Azért nem kéne mindent 1 lapra feltenni,mert az Autonómiából nem lesz semmi…
  A belső szerves fejlődés ami az erdélyi magyarságnak lehet az útja,mert Lfogynak akár a hunok….
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük