A politikai borbolyizmusról

Új fogalom született: a politikai borbolyizmus. Elismerem: nem valami tudományos meghatározás, de úgy vélem, annál igazabb. És ami ennél is több: találóbb. A folyamat, amely idáig vezetett, nem tegnap, sem tegnapelőtt kezdődött, nagyjából azóta tart, amióta – a pontosság kedvéért: 2008-tól fogva – Borboly Csaba látja el a Hargita megyei önkormányzat elnöki tisztségét. S amióta – amolyan echte vidéki kiskirályként – hatalmi helyzetével visszaélve, az ellenőrzése alatt álló média által úgy állítja be, manipulálja az eseményeket, hogy abból lehetőleg a legtöbbet profitálhasson.

Legutóbbi eset a székelyföldi Hargita és a moldvai Bákó megye határán fekvő, Csíkszentmártonhoz tartozó elnéptelenedett Úzvölgye település első világháborús magyar katonatemetője körüli botrány. Történt, hogy a Bákó megyei kisváros, Dormánfalva polgármesteri hivatala 2018-ban saját közvagyonaként telekkönyveztette, és 2019 áprilisában Csíkszentmárton értesítése nélkül román parcellát hozott létre, és emlékművet állított a temetőben. A hivatalos avatáskor a tiltakozó, a temetőkertet élőlánccal körülvevő székelyek és a román sovénnacionalisták által összecsődített tömeg között tettlegességig fajultak az ellentétek. Végül a többnyire az odabuszoztatott  futballhuligánokból álló csürhének sikerült bejutnia a temetőbe, s felavatnia a román katonasírokat. Amelyekről később kiderült, hogy nem is román katonák fekszenek alatta. Az eset – 2019 június 6-án történt – a csendőrség Borboly Csabára, a Hargita megyei önkormányzat elnökére, és Grüman Róbertre, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökére rótt ki bírságot, amiket mindkét esetben végül érvénytelenítettek.

A 2022 márciusában alapfokon született az a bírósági döntés, mely értelmében  törölni kell a telekkönyvből Dormánfalva városnak az úzvölgyi temető fölötti tulajdonjogát. Pénteken a Bákó Megyei Táblabíróság jogerőre emelte az egy éve hozott alapfokú ítéletet. Csíkszentmárton polgármesteri hivatala valószínűleg végrehajtókhoz folyamodik a törvénytelenül felállított ötven betonkerszt eltávolítása érdekében.

A hír kapcsán a Hargita megyei önkormányzat elnöke újfent „nagyot ment”: megpróbálta kioktatni az újságírót, hogyan kellett volna beszámolnia az esetről. Értsd: hogy a lehető legjobb fényben tüntesse fel ő elnöksége személyét. Arról, hogy esetleg megelőzhető lett volna az egész cirkusz, ha a tisztségével járó jogosítványával élve még idejében közbelép, nos, arról nem ejtett egyetlen szót sem. Ami – választási kampány idején – szinte érthető.

Hát így működik a politikai borbolyizmus.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

2 hozzászólás

  1. Borboly Csaba azt gondolja magáról hogy amely sajtók leadnak vele készített cikkeket azok a lapok az ő párújságjai.

  2. Most értem meg igazán, miért szorította oly erővel a kezében volt poharat, darabokra zúzva egyik Erdélyből átjött, itt felelős pozicíóban lévő ismerősem, amikor a foga között ezt sziszegte: renegátok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük