BEINDULT – AZ ESZTENDŐ IS, A VÁLASZTÁSI NAGYÜZEM IS

Megkerülhetetlennek tűnik a kérdés: vajon mit tartogat számunkra, erdélyi magyarok számára a 2024-es esztendő? Nem kell ahhoz semmiféle jóstehetség, hogy kimondjuk – az éppen fokozódóban lévő nemzetközi politikai helyzet csak megerősít ebben –: semmi jót. Megpróbálom bővebben kifejteni: idén választások sora – számszerint négy – vár ránk, szavazópolgárokra. Időrendi sorrendben európai parlamenti, helyhatósági, államelnöki és végül  parlamenti választásokat tartanak. Egy-egy választási kampány – Balkániában különösképpen – az etnikai ellentétek mesterséges kiélezésével jár,  magyarán: életünk megkeserítésével. Politikusok sora, különböző titkos és kevésbé titkos szolgálatok, a román média jelentős része anyait, apait bevet ilyenkor: a legsötétebb politikai ösztönökre apellálva próbálja csúcsra járatni a román társadalom széles rétegeire, főleg a politikai osztályra jellemző magyargyűlöletet. Miért? Azért mert, akinek politikai és olykor hétköznapi cselekedeteit a zsigeri gyűlölet vezérli, az elvakultságában nem látja a valóságot: a politikai osztály alkalmatlanságát.

A felfokozott magyargyűlöletből mindkét oldal profitál: a sovénnacionalista román választópolgárok szavazataira utazó pártok mellett – bármennyire hihetetlennek tűnik –, az RMDSZ is haszonélvezője a helyzetnek. Mert bizony összezár ilyenkor a politika iránt még némi halovány érdeklődést mutató, de annak bugyrait illetően meglehetősen hézagos tájékozottságú maradék magyarság – igaz, csak ilyenkor – , s elmegy voksolni… Az, hogy a jogosultak alig fele járul már csak az urnákhoz, mintha senkit sem érdekelne. Miközben a szavazókedv egyre csökken. A tulipános érdekvédők szeme előtt egyetlen cél lebeg: aki szavaz, az a tulipánra nyomja a pecsétet! És ők azok, akik – valamilyen csoda(?) folytán – bírják a Fidesz-KDNP feltétlen bizalmát, sőt támogatását is. Mire gondolok? Hát arra, hogy az előző választások előtt igen jelentős kormánypárti politikusok nyíltan kimondták: nemzetáruló az, aki nem az RMDSZ-re adja a voksát.

Sarkosan fogalmazva: úgy kell ilyenkor egy kis magyargyűlölet az RMDSZ-nek, mint egy falat kenyér. Ilyentájt hangzanak el a jól ismert panelszövegek: „fogjunk össze, mutassunk erőt!”, „legyünk ott, ahol a döntések születnek, ne dönthessenek rólunk nélkülünk!” Már-már azt is kimondják, ha nem, akkor sugallják, hogy „vége a világnak, mind meghalunk, ha az RMDSZ kiszorul a román törvényhozásból”. A fentieket támasztják alá a minap Sepsiszentgyörgyön elhangzottak: az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke, nem mellékesen a megyei önkormányzat elnöke, Tamás Sándor a tervezett területi-közigazgatási átszervezéssel kapcsolatosan – három-négy megyét vonnának össze, aminek következtében nem maradna egyetlen magyar többségű sem – egyebek mellett kijelentette: nagy a  jelentősége annak, hogy ott lesz-e az RMDSZ a parlamentben vagy a kormány asztalánál, mert „ha ott leszünk, akkor nem leszünk az étlapon”.

Mit mondjak? Szerintem téved Tamás Sándor, s mindazok, akik hasonlóan gondolkodnak, mert a bukaresti hatalom asztala mellé egy pillanatig sem engedik oda az erdélyi magyart. Ha mégis, ki tudja, milyen áron? Továbbá: legfennebb némi koncot hajítanak eléje…

Ebből is kitűnik, hogy sokak számára egy etnikai párt legfőbb és egyetlen célja a parlamenti jelenlét, mintha nem lennének tisztában azzal, hogy a parlamenti képviselet nem cél, legfennebb eszköz.

Nincs ez így jól.

Ez is érdekes

Székely István levelét megírta, avagy vakvágányon az erdélyi magyar politika

Történt, hogy Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, ha jól értelmezem, valamiféle párbeszédet …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük