Tisztújítás a székelyeknél – a tét: Borboly vagy Tánczos legyen a kiskirály?

Tánczos Barna szenátor, korábbi miniszter személyben komoly kihívója került Borboly Csabának, az RMDSZ Csíki Területi szervezete elnökének, aki szándéka szerint meg szeretné tartani székét a szeptember 14-ei tisztújításon.

A Hargita megyei RMDSZ három – Csík-, Udvarhely- és Gyergyószéki szervezetből áll –, amelyek, egyeztetések eredményeként, döntik el, ki vezetheti a megyei önkormányzatot. Korábban, Borboly fellépéséig a területi szervezetek felváltva adták a maguk emberét a tisztségre. Borboly volt az, aki felrúgta a szokásrendet, ami komoly elégedetlenségeket szült, számos belső feszültséghez, ellenségeskedéshez vezetett. Ez adja – mármint a megyei önkormányzati elnöki szék – a tisztújítás valódi tétjét: a területi szervezet elnökének a legnagyobb az esélye, hogy megszerezze a megyei önkormányzat vezetői tisztségét. Borboly 2008 óta amolyan igazi vidéki kiskirályként tölti be a szerepkört.

Úgy tűnik, igen nagy az esélye annak, hogy Borboly idén kiessék a pixisből, értsd: a pártközpont kegyéből. Amúgy is ennyi idő – másfél évtized – bőségesen elegendőnek látszik bárki számára, hogy politikailag amortizálódjék. Különösen érvényes ez egy vidéki vezetőre, akiről előbb-utóbb minden kiderül, még az is ami valójában nem. Bár ismerjük el: Borboly mindent megtett annak érdekében, hogy ez ne következzék be. Különösen a közösségi média adta lehetőségeket használta ki jó érzékkel, s tegyük hozzá: mindeddig eredménnyel, ezen a téren messze felülmúlva párton belüli vetélytársait.

A hétvégi tisztújításon alig másfél száz küldöttnek van részvételi joga, akik a pártközpont sugalmazására hallgatva voksolnak majd egyik vagy másik jelölt mellett. Következésképpen: a kisrégió lakosainak nincs beleszólása abba, kinek a kezébe kerül a Csíki területi pártszervezet kormánykereke, s alkalomadtán az egész megye vezetése. Mert lényegében ez a tét.

 

 

Ez is érdekes

Székely István levelét megírta, avagy vakvágányon az erdélyi magyar politika

Történt, hogy Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, ha jól értelmezem, valamiféle párbeszédet …

2 hozzászólás

  1. Szentgyörgyi úr! Legyen üdvözölve, már nagyon hiányoztak a helyi beszámolói!

  2. Namá’ Lacika….mi közöd hozzá'(siránkozni nagyon tudsz)….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük