Vásárhelyi iskolaügy: Ez a vonat is elment?

A 2023-2024-es tanévtől – átmeneti megoldásként – a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működtetnék a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot, amíg a tanintézet bejegyzési eljárását újra nem kezdhetik, adta hírül az MTI.

A római katolikus oktatási intézmény körüli botrányos történetről magunk is többször beszámoltunk, kiemelve: a kudarcért, a helyi román sovénnacionalista politikai körökön túl, elsősorban az alkalmatlanságukat már többszörösen bebizonyító helyi és országos RMDSZ-vezetők okolhatók. A római katolikus egyház felelőssége sem megkerülhető, akik meggondolatlan módon – feltételezve, hogy szívügyüknek tekintik a felekezeti oktatási intézmény újraindítását – bérleti szerződést kötöttek a marosvásárhelyi önkormányzattal, ami által lehetővé tették, hogy a főépületben továbbra is a román tannyelvű főgimnázium működhessék. A korábban említett román politikai körök befolyása alatt álló tanári kar és a szülők attól való félelmükben, hogy esetleg át kell majd adniuk az épületet, fondorlatos módon előbb a római katolikus oktatási intézmény újraindításának jogszerűségét kérdőjelezték meg, majd az iskolaépület visszaállamosítását kezeményezték. Az előbbi próbálkozásuk sikerrel járt, az utóbbi még függőben van.

A római katolikus oktatási intézmény újraindítását célzó próbálkozás már lassan két évtizede tart. A történetbe bevonták a magyar miniszterelnököt is, akinek a román szocik egykori vezére személyesen ígérte meg, hogy megoldják az ügyet, csak Magyarország ne vétózza meg Románia OECD-be való tagfelvételi kérelmét. Nos, ennek ellenére a román igazságszolgáltatás simán megvonta az iskola jogi státusát.

Jelen állás szerint a római katolikus felekezeti oktatásnak a Bolyai Farkas középiskola biztosít keretet. Arról, hogy mikor kaphatják vissza, egyáltalán visszakaphatják-e a jogi státust, egyelőre senki semmi biztosat nem tud mondani. Az RMDSZ sikerként próbálja beállítani – a kudarcot valahogy nem akaródzik elismerni – azt is, hogy a Bolyaiba működhetnek a római katolikus osztályok.

Úgy fest, ez a vonat is elment…

 

Ui. Emlékeztetőül: az RMDSZ valamikor még magyar tannyelvű önálló állami tudományegyetemért küzdött, ma viszont már egy középiskola újraindítását sem képes kiharcolni… Ennyit a „szövetség” érdekérvényesítő képességéről.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

2 hozzászólás

  1. Mit várunk attól az RMDSZ-től, ahol az egyik volt miniszterük megjelent a Bukaresti Építőipari Kiállításon és az épülő házához „olcsón” megszervezte az egyik német gyártónál a szükséges termékeket. Ha nem lettem volna ott, nem hittem volna el. Ezeknek a magyarság nem fontos, csak a saját zsebük

  2. ” alkalmatlanságukat már többszörösen bebizonyító helyi és országos RMDSZ-vezetők okolhatók.”

    Nézzük meg a logójukat! MSZP testvérpárt, tele minileninekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük