Van az a pénz …

Alig három hónappal a PSD-kabinet menesztése után, az RMDSZ újabb hasonló akcióra készül: ezúttal az októberi kormánybuktatókat buktatná meg. Kérdés: mi változott akkorát a három hónappal korábbi állapotokhoz képest, hogy a tulipánosok ismét kormánybuktatásra adják a fejüket? 

A mai rendkívüli parlamenti ülésszakon vállalt felelősséget a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért. Ha az ellenzék nem nyújt be ellene bizalmatlansági indítványt, a törvénymódosítás automatikusan jogerőre emelkedik. Ha él az említett lehetőséggel, akkor parlamenti szavazásra kerül sor, amelyen a kormányoldal szavazattöbbsége esetén a kabinet a helyén marad, ha viszont az ellenzék szerez többséget, akkor mennie kell. A PSD még az ötlet felmerülésekor kilátásba helyezte, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, és az RMDSZ – amely a becslések szerint polgármesteri mandátumainak mintegy 20 százalékát veszítheti el a módosítás miatt – jelezte, hogy partnere lesz a szociáldemokratáknak a kormánybuktatásban.

A fő kormánypárt – az „én pártom”, ahogyan az államfő a liberálisokat nevezi, akik egyébként annyira románok, azaz nemzetiek, hogy európai néppárti tagságot szereztek – ez idő szerinti legfőbb célja: a kormányzás mellé, megszerezni a parlamenti többséget is. Ezért van, hogy időközi parlamenti választásokat próbálnak kierőszakolni, mert érzik, a szeptemberre esedékes törvényhozási választásokra könnyen elolvadhat mostani támogatottságuk. Merthogy a kormányzás bizony erodálja a népszerűséget. Ezért aztán felelősségvállalással erőszakolták át az idei költségvetést, s hasonló módon próbálkoznak a választási jogszabályokon is módosítani. Teszik mindezt annak a reményében, hogy egyszer csak sikerül – mások keze által – megbuktatniuk saját kormányukat.

Feltételezhetően ebben a kísérletben osztottak újfent lapot az RMDSZ-nek. Hogy milyen ígéretekkel vették rá ismét a tulipánosokat, hogy részt vállaljanak a játékban, azt egyelőre nem tudni. Azt viszont igen, hogy a Dancila-kabinet megbuktatása előtti egyeztetések során a liberálisok azt ígérték, hogy változatlanul hagyják az egyfordulós polgármester-választásra vonatkozó jogszabályt. Az eset azt bizonyítja, hogy mennyire szavahihetőek a román politikusok: semennyire.

Akkor meg adódik a kérdés: miért – mennyiért? –  dőltek be újra az RMDSZ döntéshozói?

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

egy hozzászólás van

  1. Székely Bikfic

    UDMR=herélt lelkű árnyékszékelyek, libertinista ,romlott lelkű, lelkiismeretlen árulók, vezetőik emberformájú sejttömegek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük