Rasszizmus vagy mi – esetleg tisztánlátás

A napjainkban mindenfelé elvárt polkorrektséget mellőző kijelentéssel borzolta a mindeddig pontosan nem definiált európai értékek bűvkörében élő hivatalos közvéleményt Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester. Amiért azonnal vehemens támadások kereszttüzében találta magát: romaellenességgel, sőt rasszizmussal vádolták.

De lássuk, mi is  váltotta ki a polkorrekt szekta tagjainak indulatos reakcióját: Történt, hogy a gyereknevelési pótlék megduplázása által kiváltott országos vita során a vásárhelyi polgármester azt találta mondani, hogy szerinte bizonyos jól körülhatárolható feltételekhez kellene kötni a gyermekvállalást, akik pedig ezeknek nem felelnek meg, azoktól a gyermekeket az állam gondozásába kellene helyezni.

Marosvásárhely magyarbarátsággal nem vádolható polgármestere szerint vannak, akik kizárólag a havonta folyósított gyermeknevelési segély miatt válnak szülőkké. A HotNews.ro hírportál megkeresésére Florea elismerte: elsősorban a romákra gondolt. „A cigányok komoly problémát jelentenek Romániában, és úgy teszünk, mintha nem látnánk?!” – fogalmazott a portál megkeresésére, majd keresetlen szavakkal válaszolt – „fáj a fenekem miatta” – arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy javaslatát nácinak minősítik.

Erre, mint lódarázscsípésre, azonnal felsziszent a polkorrekt világ, rasszizmust kiáltott, aki csak megszólalt. Köztük a román diszkriminációellenes tanács is. Az említett sóhivatalnak az az RMDSZ által pozícióba segített Asztalos Csaba az elnöke, akit egy ideje az EU Alapjogi Ügynöksége leendő igazgatótanácsi tagjaként emlegetnek. S aki eddig meglehetős engedékenységgel tűrte a marosvásárhelyi városháza magyarokat semmibe vevő, méltóságát sértő megnyilvánulásait. Egyetlen példát említek: a „tragumúra” esetét. (Emlékeztetőül: két éve a szilveszteri szabadtéri rendezvény a hivatal honlapján közzétett román nyelvű meghívóját a google-fordítóval ferdítették magyarra, így lett a tirgumureseni (marosvásárhelyiek) megszólításból „tragumúrák”.) Az öminózus tanács hivatalból eljárást indított az ügyben gyűlöletbeszéd miatt – közölte Asztalos Csaba a médiával. Válaszul Florea kijelentte: nem tart tőlük, hisz korábban már három ízben is  megpróbálták elítéltetni, de mindannyiszor pert nyert ellenük.

Az eset kapcsán körvonalazódni látszó összkép nem ilyen egyértelmű: a polkorrekt szektával ellentétben, a média által megszólaltatott kisemberek többnyire hajlanak arra, hogy igazat adjanak a marosvásárhelyi polgármesternek. Ezért is tűnik elhamarkodottnak az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjének Floreát azonnal elítélő, megbélyegző nyilatkozata. Tekintettel, hogy a rohamléptekkel közelgő választáskor a kisemberek szavazataira igencsak szüksége lehet, talán körültekintőbben is fogalmazhatott volna. Hogy ne mondjam: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Ez is érdekes

Mit csináljunk: szeretnek minket. Nem kicsit, nagyon…

A környező országokban, illetve a Románia szívében – azaz a sokak által nemlétezőnek tartott Székelyföldön …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.