Már megint a demográfiáról

Örök téma mifelénk: meddig képes eltartani Románia rohamosan öregedő társadalma a számbelileg és főleg arányaiban folyamatosan gyarapodó nyugdíjasait. Az egymást váltó kormányok miniszterei egytől egyig úgy látnak munkához, illetve úgy próbálják a munkavégzés látszatát kelteni, mint akik azt hiszik, hogy velük kezdődik a világ. Azaz elődeik mindent rosszul tettek, következésképpen a terhes örökséget lehetőleg meg kell semmisíteni, s alapjaitól újra kell kezdeni mindent. Aztán rendre csak odáig jutnak, hogy mindent lerombolnak, szétzilálnak, majd átadják a helyüket a következő mindentudónak. S megint elölről.

Nem változott a demográfiai trend: Románia lakossága folyamatosan elöregedik és elvándorol – derül ki a statisztikai hivatal legfrissebb jelentéséből. Hogy az ország társadalma vészesen öregszik, hogy egyre kevesebb az alkalmazott, akinek járulékaiból az egyre gyarapodó számú nyugdíjast el kellene látni, az nem újdonság. A folyamat legalább harminc éve, azaz a  rendszerváltás óta tart, s az ország 2007-es EU-s csatlakozása óta egyre súlyosbodik. A jelentős migráció akár demográfiai katasztrófához is vezethet, csak 2007-ben, az EU-s csatlakozás évében 544,1 ezer román állampolgár intett búcsút az országnak. A jelenség súlyosságát csak fokozza, hogy pontos adatok, különösen a külföldön tartózkodók számát és valódi szándékait illetően, nem állnak rendelkezésre.

Az ország lakossága 2019 januárjában a bejelentett lakcímek alapján 22,17 millió volt, a Romániában élők száma azonban ennél jelentősen kevesebb: 19,4 millió. Egyes vélemények szerint a helyzet még súlyosabb, hisz a 18 millió munkaképes román állampolgárból egyesek szerint legalább 5 millió – mások szerint ez a szám akár 8 millió is lehet – külföldön keresi a megélhetését. És az el-,  kivándorlás folyamatos… Hogy úgy mondjam: fogyik a román. De ez legyen az ő gondjuk.

A sovénnacionalista szélsőségesek bánatára az elmúlt harminc esztendőben nem emelkedett a Székelyföldön élő románok száma sem, hanem folyamatosan csökkent. Mind abszolút számokban, mind a magyar lakossághoz viszonyított részarányukban. Az ezt kimutató 2011-es népszámlálás adatai arra kényszerítették az árnyékhatalmat, hogy – különösen az olyan etnikailag vegyes vidékeken, mint Marosvásárhely és környéke – a maga változatos eszközeivel támogassa a románok betelepítését.

Ez is érdekes

Helyzetkép Bezzegromániából

Napjaink legfőbb mumusa a koronavírus okozta világjárvány. Pandémia – ízlelgetem az idegen szót, s nem …

7 hozzászólás

 1. Jáger László

  Hát azkor nincs új a nap alatt
  Mo szintén zenész ebben a témában…
  Ki kéne cserélni a tapasztalatokat tekintettel az erdélyi magyarság drasztikus csökkenésére..,.
  csak ennyi
  barátilag
  J.L

 2. Jáger László

  Semmi tragédia
  Még 800 magyar létezik….
  bár fogynak mint a hóvirág…
  barátilag
  J.L.

 3. Jáger László

  bocsánat
  800 ezer…
  j.l.

  • Szentgyörgyi László

   Pontosítás: Kedves uram, nem tudom, honnan veszi azt a 800 ezres számot, de nem először írja le. Romániában 1 millió 227 ezer 600 (6,1 százalék) ember vallotta magát magyarnak. Legalábbis a legutóbbi, a 2011-es népszámlálás adatai szerint. Azt is tudjuk, a számláló biztosok nem nagyon igyekeznek minden magyart nyilvántartásba venni. Előfordult, hogy egy-egy teljes utcát hagytak megszámolatlanul…

 4. Jáger László

  Ez lehet hogy igaz volt 10 évvel ezelőtt de mára ez már a mese birodalmába tartozik…
  Meghaltak, kivándoroltak,asszimilálódtak ,nem vallják be,letagadják…
  maradjunk ennyiben…
  barátilag
  J.L.

 5. Nem tudom hogy mi lehet a valós szám, de én itt Magyarországon egyre több újonnan áttelepült erdélyivel találkozom, szerintem úgy cca. 1 millió magyar ember lehet még Erdélyben. És sajnos a csökkenési folyamat nem állt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük