Ezt akarnánk?

A romániai rendszerváltás vagy minek is nevezzem évfordulója alkalmából annyian és annyi szempontból tekintve vonták meg az utóbbi három évtized politikai és egyéb történéseinek mérlegét, hogy magam jobbnak láttam, ha csak egy ideig is, de csendben maradni. Közben meg figyelni, mire jutottak mások, akik közül néhányaknak megvoltak a számunkra, kisemberek számára nem hozzáférhető információik ahhoz, hogy kimondják végre a tényeket, néhány olyan megkerülhetetlen evidenciát, amelyek nélkül lezárhatatlan a múlt, elképzelhetetlen a továbblépés.

A „mérlegelők” által kifejtettek alapján kimondható: pusztán egyvalami biztos: a nacionálkommunista Ceausescu-diktatúra megbukott. Igaz, a rezsim emberei – a rendszer másod-, harmadvonalbeli haszonélvezői – átmentették befolyásukat, kapcsolatrendszerüket, s ezáltal hatalmukat. Gazdasági és politikai értelemben egyaránt. Mert az hamarosan világossá vált, miként zajlott a politikai többpártrendszerre való áttérés: az események irányítói – többé-kevésbé a háttérből, titkosszolgálati módszerekkel – sorra plántálták be embereiket az újjáalakult történelmi pártokba, vagy a teljesen új alakulatokba, ellenőrzésük és irányításuk alá vonva azokat. Mára olyan szinten, olyan körmönfont módszerekkel folyik a befolyásolás, a manipuláció, hogy sok esetben maguk a bábukként használt politikusok sem észlelik, hogy megvezetik, eszközként használják őket. Mindebből következően nem meglepő, sőt, mondhatni törvényszerű, hogy a harminc évvel korábban végbement gengszterváltás valódi történéseit, azok mozgatórugóit a mai napig homály fedi. A dolgok jelenlegi állása szerint további harminc év múlva sem lesz ez másként.

Az elmondottakból nem nehéz kikövetkeztetni a „román forradalom” magyar vonatkozásait, pontosabban az erdélyi magyar politika kiszolgáltatottságát, a mindenkori román hatalom befolyásának való  kitettségét, azzal szembeni védtelenségét. Az ma már nyílt titok, hogy a Securitate nemzetbiztonsági kockázatként kezelte az erdélyi magyarságot, különösen a tömbben élő nemzettársainkat. Nincs ez másként ma sem. A szekus beépülés különösen a Székelyföldön volt hangsúlyos. Ezért sem véletlen, hogy az RMDSZ-t Bukarestben alakították meg, már a „forradalom” kitörésével szinte egyidőben. Az, hogy az alapítótagok, de a későbbiek során csatlakozottak között is számos egykori kommunista kollaboráns is volt, csak igazolja, amit a román pártokba való ügynökök beépítéséről állítottam.

Azt kell mondanom: az RMDSZ fogantatásának zavaros, tisztátalan körülményei eleve meghatározták a szervezet által követett későbbi utat. Ez lehet a magyarázat arra, hogy miért nincs autonómiánk –  sem területi, sem kulturális; miért mondtak le – mert mondhatnak bármit, főleg az ottani magyar orvosprofesszorok, a folyamatok ezt vetítik előre, a történések ezt támasztják alá – a marosvásárhelyi egyetemen folyó magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzésről; miért tiltakoznak félszájjal, ha egyáltalán szót emelnek a restitúciós folyamat indokolatlan késleltetése, olykor visszafordítása ellen; miért fogadták cinkos némasággal a „székely terroristák” hamis vádakon alapuló elítélését, bebörtönzését; miért adták fel – mert feladták, ez számos példával bizonyítható – a magyar jogérvényesítés szempontjából „frontvárosként” emlegetett Marosvásárhelyt, Székelyföld egykori gazdasági és kulturális központját, stb.

Az önmagunkkal való őszinte, könyörtelen szembenézés, hibáink, sőt bűneink bevallása, helyzetünk pontos felmérése, a rendelkezésünkre álló szellemi, lelki, erkölcsi erőforrások számbavétele nélkül nincs sem megtisztulás, sem továbblépés. Közösségi szinten végképp nincs.

Ha így van, könnyen meglehet, hogy harminc év elteltével már közösségről sem beszélhetünk. Ezt akarnánk?

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

12 hozzászólás

 1. Jáger László

  Ez legyen az RMDSZ gondja
  Semmiként az enyém
  bár +van a véleményem az erdéyiek helyzetéról….
  A közel 800 ezer magyar soha nem fog kapni autonómiát ,mert Erdély már Lrománosodott és az ott élő magyarok is asszimilálódnak,disszimilálódnak Lrománosodnak és Lvándotolnak..
  barátilag
  J.L.

  • Honnan veszed azt hogy 800 ezer magyar van Erdélyben ? közölj valami hivatkozást, mert a magyar egyházak nyilvántartása alapján 1,5 millióan vannak. Tehát a komcsi HAZUDOZÁST HANYAGOLD!

 2. Jáger László

  Szlovákiában 250 ezer,délvidéken 150 ezer kárpátalján 80 ezer…
  Romániában 800 ezer….
  Mo-on 9.7 millió
  szó sincs itt 15 millióról
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 3. Miért nem lehet végre kimondani, hogy az rmdsz nevű bűnbanda folyamatos regnálását az erdélyi székelyek maguknak köszönhetik. A románsághoz képest kis létszámú székelységnek szigorúan egy irányba, az autonóm törekvéseket egyértelműen támogató pártok felé kéne elmozdulnia, ehhez képest… ott Erdélyben senki nem szégyelli magát ?

 4. Jáger László

  Erdély már sohasem lesz autonomia,mert a románok többségbe kerültek…
  Fölösleges a virtuális harcoskodás…
  Csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 5. Jáger László

  Hát azkor marad Erdély Romániában ,ha tetszik,ha nem…
  Fölösleges a nacionalista eszmék hangoztatásaa…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 6. Egyaltalan nem felesleges a nacionalista eszmek hangoztatasa, sot nagyon is fontos. Az tartja a nepet eletben ha tartozik valahova. Es a szekelyek, magyarok Erdelyben tartoznak is – a magyarokhoz. Latom ez az illeto azt hiszi nagyon szellemes hogy mindig irja – csak ennyi baratilag – egy fraszt baratilag. Probal fentrol lebeszelni mintha o az esz magaslatan allna es kozben cssak kommunista de liberalis is jocskan, mert ok akarnak globalizalast es eltorolni a nemzeteket. En szeretnem kihangsulyozni hogy MAGYAR vagyok es maradok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük