Iohannis elutasította Orbán baráti jobbját

Csak idő kérdése volt a magyar miniszterelnök által megfogalmazott együttműködési kezdeményezés román oldalról való visszautasítása.

Mint ismeretes, múlt szombaton, a romániai forradalom temesvári kirobbanásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen emlékezetes beszédet tartott Orbán Viktor, amelyben a két nép kapcsolatát illetően új fejezet nyitását szorgalmazta, valamint Közép-Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseit foglalta össze. Magyarország készen áll – mondta Orbán Viktor –, hogy a szomszédjaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát.

Az ajánlat napokig visszhangtalan maradt, ami elsősorban a bizonytalan romániai belpolitikai helyzettel magyarázható. Aztán a hét közepén megszólalt Bukarest erős embere, az alig néhány héttel korábban újraválasztott Klaus Iohannis államfő. Mit mondott?  „Én az Európai Unióért szállok síkra, nem más entitásért, amelyet kisebb léptékben és közelebb hoznánk létre. Nem hiszem, hogy új törésvonalakat kellene megnyitnunk az EU-ban, ellenkezőleg: mindannyiunknak azon kellene lehetőségeinkhez mérten dolgoznunk, hogy eltüntessük a létező törésvonalakat” – magyarázta fenntartásait a román államfő. Továbbá: „Nem fogok soha részt venni az EU-n belüli rész-entitások létrehozásában, amelyek újabb törésvonalakat nyitnának. Ez egy olyan megközelítés, amelyet én nem fogok támogatni” – szögezte le a minduntalan Nyugat-barátságával kérkedő Iohannis.

Magyarán: Iohannis visszautasította az Orbán által nyújtott baráti jobbot. Ami egyetlen józanul gondolkodó erdélyi magyart sem lepett meg, legfennebb néhány budapesti politikust, illetve az itteni viszonyokat nem kellőképpen ismerő médiaszereplőt. A veszélyt, az orbáni beszédben megfogalmazottak elutasítását azért valamiképpen maguk is érzékelhették, mert hangsúlyozták: az orbáni beszéd nem a politikumhoz, hanem a román emberekhez szólt.

Mielőtt bárki is következtetések levonásába bocsátkozna, szögezzük le: a magyar-román kapcsolatok nem úgy működnek, mint más etnikumközi kapcsolatok. Ebben az esetben a történelem, a múlt értelmezésének különbözősége, a történelmi eseményeknek a napi politikában érvként való gátlástalan használata meglehetősen kedvezőtlenül befolyásolja – mondhatnám: lehetetlenné teszi – a párbeszéd, a megértés esélyét.

A magyar-román párbeszéd, bármilyen esetleges megegyezés jelen pillanatban legnagyobb akadálya: a román politikum. A kisemberek szintjén helyenként akár elfogadhatónak is mondható magyar-román kapcsolatok addig működnek, amíg a román félnek nem kell azt a politikai nyilvánosság előtt is vállalnia. Amint ez megtörténik, azonnal megbélyegzik az illetőt: árulóként kezelik. Ezt pedig igen kevesen vállalják.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

31 hozzászólás

 1. Királytigris

  Ha a román politika összefogna a magyarral, akkor a magyar kártyát nem lehetne előhúzni, amikor sz… van a palacsintába. Márpedig Romániában sokszor lesz még sz… a palacsintába. Más szóval, előrelátók….

 2. Tele kell szülni Erdélyt magyar gyerekekkel.Ez a megoldás a magyar problémára. Ez a Johannis egy elaszimilált szász köcsög akiböl román lett.

 3. A szászok tulajdonképpen rosszabbak voltak az oláhoknál. A szászok részei voltak a feudális három nemzetnek, mégis mindig a magyarság ellen fordultak. Most, hogy elhagyták őseik földjét és otthagyták őseik sírját Erdélyben, még mindig az oláhok seggit nyalják. Bakszász – ez jól fejezi ki a székelyek találó véleményét.

 4. Európa sírásóinak rémképe lenne a V4 mellé csatlakozó román-osztrák-bolgár-horvát-szlovén tömb, esetleg kiegészülve a baltiakkal. Csakhogy Romániában nemigen lehet bármiféle magyarbarátsággal nagyot dobni a politika kaszinójában. Na igaz, eddig nem nagyon próbálta ezt senki. Mert ha a románok beleállnának ebbe az együttműködésbe, a többi már magától menne. Akkor az már 110 millió ember…az már nagy erő lenne.

  • Karácsony Márta

   Lenne.. lenne, ha az a lenne nem lenne. Nem fog összejönni semmiféle összefogás, még a V4-ekkel sem.. fővárosaik ballibsi vezetés alatt, az egész EU-ban két főváros van nem ballibsi vezetéssel..Már városállamokról beszélnek soros és eu-s támogatással.

  • gyurcsányiviktor

   Sajnálom TS, de talán te is tudod, hogy az ún. román (valójában balkáni vlach) genetikusan áruló “nép”, ezt többszörösen bebizonyították a világtörténelem során. Remélem Orbán nem gondolta komolyan az “együttműködést”.
   Inkább el kell szigetelni ezt a söpredéket “európától”.

  • Királytigris

   Na igen, akkor már csak az lenne kérdés, hogy a románok mikor szúrnak hátba….

 5. Tuka Laszlo

  Egy romániai szász szükségesnek tartja, hogy bebizonyítsa, románabb mint sok nacionalista román, akik mindig gyanakvással tekintenek a magyarokra, oroszokra és szerbekre. Szerintük ezek azon mesterkednek, hogy darabokra szakítsák Romániát. Csak semmi barátság, tartsuk tiszteletbe a hivatalos távolságot.

 6. Ők csak romanok és kész.

 7. Joannis egy szász patkány. A szászok, ritka kivétellel, mindig a románokkal fogtak össze a magyarok ellenében.
  A román politikusok meg mindig alattomosak voltak. Joannis eladta Romániát a globlaistáknak,
  rendszeresen kijátsszák a magyarkártyát, hogy bnefogják a románok szemét, fülét, ne vegyék észre,
  hogy lesz ott minden, csak nem román nemzetállam.

  • Igen, azt már a jó emlékezetű Maderspach Viktor is nehezményezte a románok 1916 – os erdélyi betörése okán, hogy miért a mégis csak kultúrnépnek számító olaszok ellen háborúzunk, míg a termékeny földekkel bíró Románia könnyű préda lenne a Monarchia számára. A szűken vett birodalmi érdekek felülírták a racionalitást.

   • Királytigris

    Az eszmefuttatásba ott csúszik be a hiba, hogy nem a Monarchia támadta meg Olaszországot, hanem fordítva, sőt szövetségesek voltunk, csak az Antant nekik ígérte Dél-Tirolt és Trieszti félszigetet, így az olaszok is, a románokhoz hasonlóan hátba szúrtak minket.

    • Maderspach felvetése elméleti volt, senki sem állította, hogy a Monarchia támadta meg Olaszországot.

  • Iohannis se nem német, se nem szász, se nem román hanem román szekus.

 8. Gondolom a románok még mindig hisznek a Kis-Antantban, és erre számítani lehetett, nem meglepő. Azért hálásnak kell lenni hogy a FIDESZ-kormány segíti és támogatja a romániai magyarokat.

 9. Tipikus oláh nyugat-segg-nyalás. Nyugi, Orbán is tudta, hogy ez lesz, de kit is lep meg mindez?

 10. Ennek a senkiházi jöttmentnek fel kéne hivni a
  figyelmét arra , hogy at elödei a Magyarok
  jószivüsége folytán telepedhettek le Magyarországon.
  Ettöl függetlenül ö is és az utódai is örökre csak
  jöttment megtürtek maradnak. A román az nem nemzet,
  ezt at összetákolt területet fel kell osztani újra a jogos
  tulajdonosok között. Ne akarjunk már odáig lealacsonyodni,
  hogy sehonnai koszos genetikai hulladékokat próbálunk
  szuverén európai nemzetek közötti eggyüttmüködésbe
  beemelni.

 11. Boritekolhato volt , hogy az olahokat védeni fogják a labancok.
  Íme a bizonyíték.
  Amit nem ertelmez a szövegszerkesztő
  Sunyi egy népség !!!!!!!!!

  • Johannis tényleg egy seggfej, de azért még nem kell lelabancozni a teljes németséget. A labanc kifejezés meg csak az osztrákok vonatkozásában értelmezhető.

   • Ecsedi Imre

    Labanc és a “teutonok tetves népe”.

   • Így van, a labanc csakis “az osztrákok vonatkozásában értelmezhető.”!! ÉS azt se felejtse senki, hogy labanc csak a magyar törleszkedö!! Nincs és nem is volt soha román vagy szász labanc!

 12. Ez a Johaniss pedig nem oláh csak átvedlett. Reméljük, hogy ezentúl Orbán Viktor is egy nagy szarnak veszi. Johaniss rászokott a bocskorszij rágására, szemét egy ganéj ember.

  • Megnyugodhat, Aladin, OV már eddig is mindig annak vette öket. Nem eredménytelenül, amint látszik. De ha nem vette volna annak, akkor sem lenne most semmi másképp.

 13. Lesz még Bukarest magyar falu.

 14. csakafidesz

  Miért kell nekünk országunk felének elrablóival barátkoznunk?

 15. Királytigris

  A románok megint a vélt erősebbhez dörgölőznek… Ennyi.

 16. Ócska beképzelt bárkit/bármit eláruló fajzat.
  Egy politikusnak nem lehet ilyen egyértelmű választ adni nemtetszés esetén sem, kivéve, ha román. Mert mint tudjuk, nekik bármit szabad. Ami tisztességtelen.

 17. A gesztust meg kellett tenni, de Orbán pontosan tudta, hogy ez lesz, és így a jó. Az oláhok az első adandó alkalommal elárulnák a V4-et (5-öt, 6-ot stb).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük