Nem értékelték Orbán Viktor temesvári beszédét Romániában

A romániai forradalom harmincadik évfordulójára szervezett ünnepi rendezvények magyar szempontból legfontosabb mozzanataként szombaton Orbán Viktor tartott emlékezetes, a két nép együttműködésében új fejezetet nyitni próbáló indítványként értelmezhető beszédet, s vázolt fel a történelmi sérelmeken túllépő Közép-Európa víziót.

Az eseményt a román média – korábbi jó szokásához híven – nem lihegte túl. Magyarán: igyekezett elhallgatni. Igaz, a többség – s ezt most írjuk a javukra – igyekezett híven tájékoztatni az eseményről, az elhangzottak kommentálásától ezúttal eltekintett. Maguk a politikai élet szereplői is inkább tartózkodtak a kommentároktól: az aktuálpolitikai szempontok, megfontolások arra késztethették őket, hogy inkább hallgassanak.

Az egyik legnézettebb román tévécsatorna, a PRO TV azt emelte ki a kormányfői beszédből, hogy Orbán Viktor számít Románia közreműködésére egy új Közép-Európa felépítésében, s idézte a miniszterelnököt, aki azt mondta:  „Ki akarunk törni abból a helyzetből, hogy Európa második vonalába tartozunk. Azt akarjuk, hogy a magyar emberek munkája legalább ugyanolyan értékes legyen, mint azoké, akiket nem rabolt ki, nem rabolt le a kommunizmus.” A tudósításban megemlítették, hogy a magyar miniszterelnök köszönetet mondott azon románoknak, akik támogatták az 1956-os magyar forradalmat.

Szintén Orbán Közép-Európára vonatkozó elképzeléseit emelte ki a gazdasági lap, a Ziarul Financiar is. Beszámolójukban nagy hangsúlyt kapott ama  gondolat, hogy az az új Közép-Európa, melynek felépítésében való részvételre invitálták Romániát is, a világ legversenyképesebb régiói közé emelkedhet, amelyek városait autósztrádák és gyorsvasutak kötik majd össze, s ahol akár nyugat-európai munkavállalók is megtalálhatják számításaikat.

Elüt a felsorolt objektív tudósításoktól a magyarellenes hangvételű írások, vélemények közreadásától korábban sem idegenkedő Evenimentul Zilei-ben Válasz Orbán Viktor szemtelenségére! A román forradalmat nem magyarok csinálták! címmel megjelent cikk. A titkosszolgálati bekötöttségéről ismert laptulajdonos és lapigazgató által jegyzett cikkben a szerző nem tesz mást, mint ismételten felsorolja a Tőkés Lászlónak a romániai forradalomban játszott szerepét tagadó, meghamisító, az egykori Securitate állományába tartozó szakemberek véleményét. Az említett „szakvéleményekre” alapozva a szerző aztán könnyen eljut odáig, hogy leírja: a revizionista szándék által vezérelt Magyarország aktív szerepet játszott a romániai államcsíny előkészítésében, s hogy Tőkés László 1989-es tevékenységét a háttérből a Securitate magyar megfelelője, az ÁVO/ÁVH (sic!) irányította. Ebből az utóbbi állításból is kitűnik, mennyire hiteles és objektív a szerző.

Ezzel szemben Nicolae Robu temesvári polgármester elismerte Tőkés László forradalomban játszott szerepét. Annak ellenére – tette hozzá –, hogy sok mindenben nem értenek egyet. „Büszkék vagyunk arra, hogy Temesvár a forradalom bölcsője, hogy Tőkés László parókiájától indult minden, ott kezdődött a forradalom” – mondta a polgármester.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

15 hozzászólás

 1. Való igaz, mindent loptak.
  Nincs önálló gondolatuk.
  Ezért a hallgatás, valamelyik nagyhatalom mos írja a reagálást.
  Megint készülnek a szövetségesek elárulására, mint midig, a nagy “kiugrásra”

 2. Rakovszky István

  Azt kell csinálni az erdélyi románokkal, amit ők csináltak a kolozsvári magyarokkal: Minden olyan románt aki 1914 után került oda, visszaküldeni a rRegátba‼

 3. Tessék? Nem is rossz visszhang. És ne felejtsük, ott is vannak, akiknek a hangja nem hallatszik…
  Mivel ott a magyarellenesség a fősodra a liberalizmusnak, aki nem ilyen, az nem jeleneik meg.

 4. Csak azt nem mondta meg Orbán Viktor, hogy mitől lesz ez a régió helikopter. Az összeszerelő üzemektől ? A közmunkásoktól ? Mészáros “Cukkenberg” Lölőtől ? Vagy Tiborcz “LED” Pityutól ? Vagy csak úgy, parancsszóra ?

  • Vagy a kurva anyád miatt.
   A magadfajta buzik,csak rombolni akarnak. Építeni,azt soha sem.

  • TOPRONGY: “Csak azt nem mondta meg Orbán Viktor,…” – TOPRONGY olyan liberál-globalista, akinek feje a homokban, a valóság nem érdekli, a képzelete, meg a hitvilága a liberál-globalista médiából táplálkozik. TOPRONGYot legkevésbé az érdekli, hogy mit mondott, mit tett, milyen eredményt ért el Orbán.
   TOPRONGY elvtársa JÁGER. JÁGER írta “Bukarestet nem izgatta fel különösebben ovi beszéde…” . JÁGER szövegeit is a globalista hit vezérli. Semmi jelentősége annak, hogy JÁGER mit gondol Bukarestről, vagy Orbánról.
   TOPRONGY buta állításával éppen ellentétben Orbán az egyik, aki NEM árul Európában zsákbamacskát. Orbán célja pontosan ismerhető.(!!!) Csak figyelni kellene rá, meg intellektuálisan legalább annyira felfejlődni, hogy képes legyen helyesen értelmezni Orbánt. Nem csoda, hogy JÁGER meg TOPRONGY az Orbán ellenzék rajongója!!! Klárika meg Fletó hülyeségeit könnyebb “megemészteni”, ez kétségtelen. “A több pénzt az embereknek!” TOPRONGY és JÁGER számára is értelmezhető, vonzó cél. Hogy Fletó meg Klára kitől venné el azt a pénzt, amit a “mások” között szétosztana, az beírótársainkat a probléma összetettsége miatt már nem érdekelheti.

 5. Jáger László

  Bukarestet nem izgatta fel különösebben ovi beszéde…Bolond lyukból bolond szél fúj jeligével….
  csak ennyi
  Barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük