Tudd a helyed, magyar!

Mindenkit váratlanul ért a szerdai hír, hogy a román legfelsőbb bíróság, miután alapfokon felmentették őket, jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a terrorizmussal vádolt székely fiatalokat. Mint ismeretes Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt azzal gyanúsították, hogy 2015-ben, a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmával tartott katonai paradén házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén.

Alapfokon a bukaresti táblabíróság csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért találta vétkesnek őket, annyi szabadságvesztést kiróva rájuk, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek. A vádlottak felmentésért, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Erre született a minden józanul gondolkodó magyar embert meglepetésként érő, felháborító ítélet.

A “székely terrorizmus” elleni “jogi fellépéssel” – nevezhetjük bátran  bírói túlkapásnak is – szinte egyidőben döntött a bíróság – igaz, csak alapfokon – arról, hogy nem adják vissza a gyulafehérvári könyvtárat, a Batthyáneumot a római katolikus egyháznak, valamint arról, hogy 42 642 lejre bírságolja a Maros megyei ítélőtábla Péter Ferencet, Maros megye jelenlegi tanácselnökét, aki korábban, Szováta város polgármestereként, megtagadta a székely zászló eltávolítását a városháza épületéről, továbbá, hogy visszaállamosít tízezer hektárnyi Bánffy-erdőt a Maros völgyében, amelyet 2007-ben szolgáltattak vissza.

Bárhonnan nézzük, a kézdivásárhelyiek bebörtönzése szervesen illeszkedik a felsorolt, és a korábbi, az erdélyi magyar közösség megfélemlítéséül szolgáló koncepciós perek sorába, amelyek üzenetét nem nehéz megfejteni: tudd a helyed, magyar! Ennyire futja  a századik születésnapjára készülő egységes és homogén nemzetállam voltával büszkélkedő Románia “elitjétől”.

Ami még szomorúbb: a jelenlegi romániai politikai légkör, a centenárium jegyében szándékosan táplált magyarellenes indulatok elszabadulása az 1990-es években tapasztaltakhoz hasonló újabb kivándorlási hullámot indíthat el, ami végzetes következményekkel járhat az erdélyi magyarságra, veszélyezteti annak közösségként való fennmaradását.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Arafat

Ha leírom az Arafat nevet, a magyarországi olvasók zöme – már akik emlékeznek még a …

2 hozzászólás

  1. Pityi Palkó

    Itt Orbanisztányban sem jobb a helyzet. Az ellenzék szereplőivel teszi a Nép Ökle a főügyész, a Nemzetvezetőnek ezzel sok örömet szerezve .

  2. Szegény egysíkú P.P.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük