Tudd a helyed, magyar!

Mindenkit váratlanul ért a szerdai hír, hogy a román legfelsőbb bíróság, miután alapfokon felmentették őket, jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a terrorizmussal vádolt székely fiatalokat. Mint ismeretes Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt azzal gyanúsították, hogy 2015-ben, a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmával tartott katonai paradén házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén.

Alapfokon a bukaresti táblabíróság csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért találta vétkesnek őket, annyi szabadságvesztést kiróva rájuk, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek. A vádlottak felmentésért, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Erre született a minden józanul gondolkodó magyar embert meglepetésként érő, felháborító ítélet.

A “székely terrorizmus” elleni “jogi fellépéssel” – nevezhetjük bátran  bírói túlkapásnak is – szinte egyidőben döntött a bíróság – igaz, csak alapfokon – arról, hogy nem adják vissza a gyulafehérvári könyvtárat, a Batthyáneumot a római katolikus egyháznak, valamint arról, hogy 42 642 lejre bírságolja a Maros megyei ítélőtábla Péter Ferencet, Maros megye jelenlegi tanácselnökét, aki korábban, Szováta város polgármestereként, megtagadta a székely zászló eltávolítását a városháza épületéről, továbbá, hogy visszaállamosít tízezer hektárnyi Bánffy-erdőt a Maros völgyében, amelyet 2007-ben szolgáltattak vissza.

Bárhonnan nézzük, a kézdivásárhelyiek bebörtönzése szervesen illeszkedik a felsorolt, és a korábbi, az erdélyi magyar közösség megfélemlítéséül szolgáló koncepciós perek sorába, amelyek üzenetét nem nehéz megfejteni: tudd a helyed, magyar! Ennyire futja  a századik születésnapjára készülő egységes és homogén nemzetállam voltával büszkélkedő Románia “elitjétől”.

Ami még szomorúbb: a jelenlegi romániai politikai légkör, a centenárium jegyében szándékosan táplált magyarellenes indulatok elszabadulása az 1990-es években tapasztaltakhoz hasonló újabb kivándorlási hullámot indíthat el, ami végzetes következményekkel járhat az erdélyi magyarságra, veszélyezteti annak közösségként való fennmaradását.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük