Megkövetem a képviselő urat

A romániai, benne az erdélyi magyar közélet történéseit nyomon követők között alig van, aki mára ne hallott volna Kulcsár-Terza Józsefnek, a Magyar Polgári Párt háromszéki elnökének, az RMDSZ parlamenti képviselőjének legújabb akciójáról, amiről maga számolt be keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus angol nyelven írt levélben fordult az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint Olaszország bukaresti nagykövetségeihez, amelyben tájékoztatta a diplomáciai testületek vezetőit a múlt év decemberében általa beterjesztett törvénytervezetről, illetve annak céljairól, külön cáfolva az elutasítására felhozott – alkotmányellenességre, az ország szuverenitásának és területi egységének kétségbe vonására, a székelyföldi románság érdekeinek megsértésére vonatkozó – román érveket. Kulcsár-Terza József a székelyföldi helyzet ismertetése érdekében egyúttal személyes találkozót is kért a nagykövetektől, és egyben arra kérte a diplomáciai vezetőket, lehetőségeik szerint segítsék az erdélyi/székelyföldi magyarság önrendelkezési törekvéseit.

Ennyi a történet, amely önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy elismerőleg megemeljem kalapom Kulcsár-Terza József előtt. Kiérdemelte. Különös tekintettel arra, hogy Székelyföld autonómia-statútuma tervezetének tavaly decemberi beterjesztésekor, most mondjam úgy: nem élvezte sem az RMDSZ törvényhozóinak, de még saját pártelnökének támogatását sem, ezért kellett egyéni törvénykezdeményezésként benyújtania.

Beismerem: annak idején, amikor a két párt, az RMDSZ és az MPP közötti paktum következményeként Kulcsár-Terza parlamenti mandátumhoz jutott, nem vártam tőle többet, mint egy megélhetési politikustól szokás. Különösen, hogy az egyezség nyomán egy politikai önállóságának feladására kényszerülő párt tagjaként jutott bársonyszékhez. Hát tévedtem. Mint az eset is bizonyítja, a háromszéki politikus egyedül többet tett az autonómiáért, mint az RMDSZ közel három évtizedes fennállása óta. Amiért minden elismerést megérdemel.

Én pedig megkövetem Kulcsár-Terza József képviselő urat, ha korábbi írásaimban netán igaztalanul bántottam volna.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

2 hozzászólás

  1. Karácsony.sk

    Minden elismerésem mind a két oldlnak. Ezt így kell csinálni s legalább példát mutatunk a marxista ballib oldalnak is!

  2. Az RMDSZ parlamenti képviselőjének levelét miért nem az egész RMDSZ képviselőcsoport írta alá?
    :-\

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük