Tőkés László esete a Románia Csillaga érdemrenddel*

A román legfelsőbb bíróság szerdán helyt adott Tőkés László fellebbezésének, és arra kötelezte a bukaresti táblabíróságot, hogy tárgyalja újra az egykori református püspök Románia Csillaga kitüntetése megvonásának ügyét.

Az említett érdemrendet,  a Ceaușescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában játszott szerepéért, még Traian Basescu elnöksége idején adományozták Tőkésnek. Hogy aztán, Victor Ponta akkori kormányfő 2013-as kezdeményezésére, Klaus Iohannis államfő 2016 márciusában visszavonja. Hogy miért? Azért, mert  Tőkés László a bálványosi nyári szabadegyetemen felvetette, hogy esetleg célszerű lenne, ha Magyarország „védhatalmi” szerepet vállalna Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette azt Dél-Tirol esetében. Tőkés a román bírósághoz fordult a kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérve. Az elsőfokon eljáró bukaresti táblabíróság azonban elutasította kérését.

A történet bája, hogy Tőkéstől, véleményének kinyilvánítása okán, simán megvonták a kitüntetést, mialatt tizenhét jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus – köztük a Románia nemzeti ünnepét a budapesti Kempinski hotelben a Medgyessy-kormánnyal megünnepeltető Adrian Năstase volt kormányfő – vígan és zavartalanul büszkélkedhetett a Románia Csillaga kitüntetéssel. Az esetre a Temesvár Társaság hívta fel a közvélemény figyelmét, aminek következményeként Iohannis tizenkettejüktől vissza is vonta a kitüntetést.

Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje jó hírnek tartotta a szerdai ítéletet, ami előrevetítheti azt a végleges bírósági döntést, amely majd hatályon kívül helyezheti a kitüntetést megvonó elnöki rendeletet. Fogadjuk el, hogy így lesz, s végül maradhat Tőkés a Románia Csillaga érdemrenddel. S akkor mi van? – kérdezhetné bárki. Tőkés szerintem nem lesz több általa, hívei szemében semmiképp, ellenfelei/ellenségei pedig továbbra is változatlanul gyűlölni fogják.

Ezen nem változtathat semmit az, hogy övé-e vagy sem az érdemrend. Ezért érthetetlen, legalábbis számomra, Tőkés görcsös ragaszkodása a román hatalomtól kapott kitüntetéshez. Különös tekintettel arra, hogy az ilyesféle érdemrendek inkább az adományozó számára fontosak, inkább azt minősítik.

Szerény véleményem szerint csak úgy lenne értelme az egész pereskedésnek, ha a visszavonási határozat eltörlése után, mondjuk, visszaadná.

Bár szerintem el sem kellett volna fogadnia…

 

*A Románia Csillaga érdemrend (románul: Steaua României vagy teljes nevén Ordinul Naţional „Steaua României”) Románia legmagasabb szintű állami kitüntetése. Az érdemrendet az államfő adományozza. A Románia Csillaga érdemrendet I. Károly román király alapította 1877. május 10-én. Az érdemrendnek 1938 óta hat tagozata van, és minden tagozatba korlátozott számú katonai illetve polgári személy tartozhat.

A Románia Csillaga érdemrendet a Román Népköztársaság kikiáltása után 1948-ban betiltották. 1999-ben a Parlament döntése alapján a kitüntetést újra bevezették. 

Ez is érdekes

Az egyik teszi, a másik mímeli

Amikor nyilvánossá vált a Nemzetek Ligája elitkörébe tartozó csapatok csoportbeosztása, talán senki – még a …

7 hozzászólás

 1. Tőkés megérdemli a kitüntit, hiszen hűségesen szolgálta a Securitatet.

 2. Jáger László

  Tőkés László visszaperli Románia Csillaga érdemrendet!!!
  Biztosan +érdemelte amiért kapta!!!
  ezt csak a románok tudhassák ,vagy még ők sem……
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 3. Valóban dupla erkölcsi siker lenne, ha a megnyert pereskedés után látványos gesztussal visszaadná a kitüntetést Tőkés László a románoknak.

 4. Jáger László

  Azért tőkés laci ha nem is csillagot,de 1 kis parányi múló üstököst Románia egén +érdemelne ezek után……
  nem nagy ajándék ,de ez kijárna neki……
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 5. bozgorgyerek

  Csak eszköze volt a Securitaténak , szolgálata tudtán és akaratán kívül történt így volt hiteles ,nem hibáztatható ,aki evvel vádolja az a secus .

 6. tegyük helyre!

  1. Günther rágalmazó hozzászólását azonnal törölni kellene. Román zsoldban álló bajkeverő lehet az illető, vagy valami dühös sztálinista.

  2. Tőkés becsületsértésnek tekintette az ügyet, helyesen. A plecsnit pedig annak idején el kellett fogadnia, hiszen kiállásával egy egész ország lehet hálás, amiért nem kapták, hanem megszerezték a szabadságot. Az oláh csillag egy köszönetnyilvánítás volt, Tőkés az átvétellel ezt csak nyugtázta.

  3. Kitüntetéseket kultúrember nem von vissza. Azt ugyanis mindenki az előző, nem pedig az utólagos érdemeiért kapja. Egyetlen kivételt ismert a történelem: Barack Obama megelőlegezett Nobel-békedíját. Azt viszont tényleg vissza kellett volna venni.

 7. Tisztelt @Jáger László számára korlátoznám a hozzászólások számát, max. kettöre (2) ugyanazon a cím alatt!!!!!
  csak ennyi
  barátilag
  Klárika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.