Tőkés László esete a Románia Csillaga érdemrenddel*

A román legfelsőbb bíróság szerdán helyt adott Tőkés László fellebbezésének, és arra kötelezte a bukaresti táblabíróságot, hogy tárgyalja újra az egykori református püspök Románia Csillaga kitüntetése megvonásának ügyét.

Az említett érdemrendet,  a Ceaușescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában játszott szerepéért, még Traian Basescu elnöksége idején adományozták Tőkésnek. Hogy aztán, Victor Ponta akkori kormányfő 2013-as kezdeményezésére, Klaus Iohannis államfő 2016 márciusában visszavonja. Hogy miért? Azért, mert  Tőkés László a bálványosi nyári szabadegyetemen felvetette, hogy esetleg célszerű lenne, ha Magyarország „védhatalmi” szerepet vállalna Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette azt Dél-Tirol esetében. Tőkés a román bírósághoz fordult a kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérve. Az elsőfokon eljáró bukaresti táblabíróság azonban elutasította kérését.

A történet bája, hogy Tőkéstől, véleményének kinyilvánítása okán, simán megvonták a kitüntetést, mialatt tizenhét jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus – köztük a Románia nemzeti ünnepét a budapesti Kempinski hotelben a Medgyessy-kormánnyal megünnepeltető Adrian Năstase volt kormányfő – vígan és zavartalanul büszkélkedhetett a Románia Csillaga kitüntetéssel. Az esetre a Temesvár Társaság hívta fel a közvélemény figyelmét, aminek következményeként Iohannis tizenkettejüktől vissza is vonta a kitüntetést.

Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje jó hírnek tartotta a szerdai ítéletet, ami előrevetítheti azt a végleges bírósági döntést, amely majd hatályon kívül helyezheti a kitüntetést megvonó elnöki rendeletet. Fogadjuk el, hogy így lesz, s végül maradhat Tőkés a Románia Csillaga érdemrenddel. S akkor mi van? – kérdezhetné bárki. Tőkés szerintem nem lesz több általa, hívei szemében semmiképp, ellenfelei/ellenségei pedig továbbra is változatlanul gyűlölni fogják.

Ezen nem változtathat semmit az, hogy övé-e vagy sem az érdemrend. Ezért érthetetlen, legalábbis számomra, Tőkés görcsös ragaszkodása a román hatalomtól kapott kitüntetéshez. Különös tekintettel arra, hogy az ilyesféle érdemrendek inkább az adományozó számára fontosak, inkább azt minősítik.

Szerény véleményem szerint csak úgy lenne értelme az egész pereskedésnek, ha a visszavonási határozat eltörlése után, mondjuk, visszaadná.

Bár szerintem el sem kellett volna fogadnia…

 

*A Románia Csillaga érdemrend (románul: Steaua României vagy teljes nevén Ordinul Naţional „Steaua României”) Románia legmagasabb szintű állami kitüntetése. Az érdemrendet az államfő adományozza. A Románia Csillaga érdemrendet I. Károly román király alapította 1877. május 10-én. Az érdemrendnek 1938 óta hat tagozata van, és minden tagozatba korlátozott számú katonai illetve polgári személy tartozhat.

A Románia Csillaga érdemrendet a Román Népköztársaság kikiáltása után 1948-ban betiltották. 1999-ben a Parlament döntése alapján a kitüntetést újra bevezették. 

Ez is érdekes

Tesznek ránk

Amint az előre látható volt, elutasította a luxemburgi székhelyű Európai Unió Törvényszéke a Minority SafePack …

egy hozzászólás van

  1. Valóban dupla erkölcsi siker lenne, ha a megnyert pereskedés után látványos gesztussal visszaadná a kitüntetést Tőkés László a románoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.