Orbán Viktor erdélyi körútja elé

Tudjuk, a Fidesz és az RMDSZ viszonyának 2o12-es rendezése, új mederbe terelése óta többször is megtapasztalhattuk, hogy a kapcsolat normalizálásából Kelemen Hunor alakulata profitál elsősorban. Ami – normális körülmények között – nem lenne baj. Csakhát a romániai/erdélyi politikában semmi sem az, aminek látszik.  

Lássuk csak az RMDSZ-t: kisebbségi szervezetnek tartja magát, akként is van hivatalosn bejegyezve, de versenypártként működik/működtetik. Továbbá: azt állítja magáról, hogy akkora a pluralizmus, a belső demokrácia a szervezetben, hogy egyetlen ideológia iránt sem kötelezték el magukat, közben meg az Európai Néppárt (EPP) tagja. Tehát a jobboldali, keresztény, konzervatív erőket tömörítő pártok közé sorolja magát, miközben elsősorban a liberált baloldali MSZP-vel, illetve a román szocdemekkel (PSD) találja meg a leginkább a közös hangot, ápol mindenféle természetű kapcsolatokat. Igen, az RMDSZ képletesen szólva egy olyan jármű, amelynek vezetője jobbra jelez, és balra tér… Kész csoda, hogy eddig nem okozott nagyobb karambolt.

Tehát Orbán Viktor most újra a hóna alá nyúl az RMDSZ-nek. Szükségük is van Kelemenéknek a mankóra, mert a legutóbbi felmérések szerint kétséges, hogy átlépik a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt. Adódik a kérdés: mivel viszonozza az RMDSZ a segítséget? Nem sokkal. Ha pontosabban akarnék fogalmazni: semmivel. Legalábbis az EP-választások vonatkozásában. Igencsak árulkodó a tény, hogy olyan embert állított a jelöltlistája élére, akinek a neve ott díszeleg ama ominózus, a migrációt mindenáron erőltető George Soros EP-ben üldögélő „barátainak” neveit tartalmazó lajstromon. Emberünk eme elkötelezettségét a mai napig nem cáfolta.

És még valami: arra a kérdésre, hogy abban az esetben, ha május 26-a után a Fidesz kénytelen lesz elhagyni az EPP-t, az RMDSZ követi-e, a „szövetség” megkérdezett vezetője nem adott egyértelmű igenlő választ.

Az eddigiekből is kitűnik, hogy itt valaki kettős játékot űz. És az nem Orbán Viktor.    

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

7 hozzászólás

 1. Markec az,s nem markó.

 2. Éliás Zdolt

  Olyan ez az rmdsz, mint a republik zenekar.
  A tagok még annó nagy eszdészesek voltak, de a koncerteken a hegedű, a Székely himnusz, és a nemzeti zászlónk elfedett mindent. A közönség meg bódog vót!

 3. „miközben elsősorban a liberált baloldali MSZP-vel, illetve a román szocdemekkel (PSD) találja meg a leginkább a közös hangot, ápol mindenféle természetű kapcsolatoka”
  Ugyanaz a logójuk, mint az MSZP-é, csak kisebb.
  A jelképek mindent elmondanak.

 4. Mindig is kétkulacsos volt a minilenin pártja. Rá kell nézni a volt és mostani elnök fejére, hogy kicsodák. Pompásan megvannak a magyar ellenes román pártokkal, kormánnyal és elnökkel. Mindannyiszor kijátsszák az autonómia kártyát, de közben összekacsintanak a románokkal. Kell nekik a magyarok, Erdély szavazata.
  Ezt a csiki-csuki játékot játsszák a kezdetek óta.
  Amúgy, ha valóban Erdély párti, erdélyi magyar párti, bevándorlás ellenes lenne, akkor sem észszerű elvárni, hogy most nyilatkozzanak, maradnak, vagy nem.
  A románok mindig ezt a sunyi politikát folytatták. Minket mondig hátba támadtak.

 5. Igen ezt az Erdélyi magyarok is mondják, hogy ez a Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke nem tiszta, idei is oda is játszik, szoval kétszinü. Románoknak is nyal a bal.libsiknek is az EU.-ba.

 6. Már most nagyon könnyű okoskodni, és az RMDSZ-t számon kérni. De az RMDSZ nem mostanában érkezett a hat huszassal! Az RMDSZ immár 30 éve élvezi az erdélyi magyarság bizalmát, és politikájának helyeslését! A párt Romániában működik, tehát szükségszerűen eléggé román ez a magát magyarnak és „szövetségnek” nevező párt. Ezen nem kellene most meglepődni! Mint mindenre(!) kiválasztott és jóváhagyott univerzális szervezet egyedül viseli a felelősséget a mulasztásaiért, hibáiért. De utóbb látni való, nem csak a szervezet lehet felelős! Hanem felelős az erdélyi magyarság is, mely meghátrált a közélettől, közönyössé vált, magára hagyta, ellenőrzés nélkül hagyta a saját egyetlen „szövetségét”, vagyis a gyeplőt a lovak közé dobta. A szabadjára engedett RMDSZ (UDMR?) természetesen mindig a kisebb ellenállás felé haladt. Mert megtehette!
  Okkal feltételezem, hogy több beíró csak mostanában „ébredt meg” és kezdett el kritikus lenni. Pedig kritikára volt ok már 1990-től!!! Már a vásárhelyi Fekete márciust „félrekezelte” az RMDSZ! Most elkezdeni kritizálni sokkal könnyebb feladat, mint egy párt több évtizedes berögződésein változtatni. Jó lenne ha a jelen kritikusai először tükörbe néznének! Mert nem csak az RMDSZ-nek kellene tükörbe néznie, és elszámolnia a múlt mulasztásaival! Ha az erdélyi közösség nem hajlandó tükörbe nézni, és pártját is rákényszeríteni a múlttal szembenézésre, akkor csak az elhibázott múlt folytatódhat a jövőben is. Az itt olvasható felszínes, szellemtelen, primitív fórumos „beszólásoknak” semmi értelme és hatása nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük