Sajnálom, Viktor!, avagy miért nem szavazok az RMDSZ-re

Erdélyi körútjának első napján tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kijelentette: az összmagyar brüsszeli képviselet megerősítése a cél, ezért a romániai magyarságnak az RMDSZ listáját kell támogatnia május 26-án.

Ez bizony világos beszéd. Az előzmények ismeretében, azaz a Fidesz és az RMDSZ közötti kapcsolatok normalizálását tekintve – hogy mi értendő ez alatt, az számomra egyelőre megoldhatatlan rejtély –, a felhívás egyáltalán nem ért váratlanul. Mint ahogyan az sem, hogy még aznap este egy RMDSZ-aktivista ismerősöm – akivel annak ellenére, hogy teljesen másként ítéljük meg mind a magyarországi politikát, mind az erdélyi magyarság helyzetét, de korábbi jó kapcsolatunkra való tekintettel azért beszélő viszonyt ápolunk – a következő epés megjegyzéssel köszöntött: na, akkor ezek szerint mégiscsak az RMDSZ-re voksolsz, hisz Orbán gazdád kiadta az ukázt!

Jelzem: Orbán Viktor politikai pályájának megítélésében nagyon nem értünk egyet, s nem tegnaptól, nem tegnapelőttől… Számomra (is) a magyar miniszterelnök a magyar politikai élet Bethlen István óta legjelentősebb személyisége, igazi államférfi. Az egyetlen a rendszerváltás óta, akinek összefüggő története van arról, hogyan képzeli el Magyarország, a Kárpát-medencei magyarság sorsát az elkövetkező tíz, harminc vagy akár száz esztendő során. Vele ellentétben a többiek szemhatára legfennebb a következő választásokig terjed. Ismerősöm és a hozzá hasonlók számára viszont Markó Béla és Kelemen Hunor a példa. Azok, akiket többnyire a fortélyos félelem – Markónak tudnia kell, miről beszélek –, illetve a magánérdek igazgat. Hát erre mondják mifelénk: kinek a pap, kinek a papné…

Mindezek ellenére Orbán Viktor felhívásának – szavazzak az RMDSZ-re! – nem áll módomban eleget tenni. Miért? Mert – hogy a klasszikust is segítségemre citáljam – barátja vagyok Orbán Viktornak, de még inkább barátja vagyok az igazságnak…

Az igazság pedig – legalábbis az én olvasatomban – az, hogy lehetetlen megőrizni a magyar szállásterület erdélyi/székelyföldi részét – amire maga a miniszterelnök utalt a Sapientia egyetemen tartott előadásában – egy olyan bizonyítottan önfeladó politikát folytató szervezettel, mint az RMDSZ, amelynek három évtizedes ténykedése oda vezetett, hogy 1,8 millióról mára 1,2 millióra fogyott a romániai magyarság lélekszáma.

Könnyen megtörténhet, hogy az RMDSZ-nek nem sikerül teljesítenie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos szavazatarányt, ha mégis, akkor előfordulhat – az előrejelzések ezt valószínűsítik –, hogy csupán egyetlen mandátumot szerez majd. Az pedig a listavezető Iuliu Winkleré lesz. Igen, azé a figuráé, akinek a neve ott díszeleg a Soros által megbízhatónak nevezett, magyarán: általa manipulált EP-képviselők listáján.

Kérdem én: komolyan gondolhatja Orbán Viktor (meg a Fidesz), hogy Soros embere a segítségére lehet a migráció megállításában, az EU megreformálásában? Szerintem kizárt.

Hát ezért nem szavazok én az RMDSZ-re.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

18 hozzászólás

 1. RIDEG Gyula.

  Álltalában naiv, hiszékeny ember vagyok. A bel-és külpolitikában érdeklődő de mindent egybevetve járatlan és az összefüggéseket csak felületesen ismerő ember vagyok. A Markó Béla által képviselt RMDSZ az megfelelt a magyarországi kommunista pártok ideológiáján müködő szervezetnek. Kelemen Hunor mintha egy kicsit közelebb jött volna a Keresztény demokráciát képviselő FIDESZ-KDMP irányvonalhoz. A migránsok megítélésében úgy tudom, hogy elitélik Ők is az ellenőrizetlenül beáramló mindenféle igazolvány nélküli, garázdálkodó idegen kulturájú , dolgozni,beilleszkedni nem akaró és erre képtelen embertömegeket. És akkor még a terorizmusról nem is beszéltem. Az, hogy az EU. képviselői lista vezetője – a neve után itélve – nem hogy nem magyar hanem még annak sem látszik egy kicsit felháborító.Siránkozunk, hogy mennyi ellenségünk van az EU-ban, hát ne csodálkozzunk ezen ha mi delegáljuk Őket. Amennyiben tájékozottságom hiányában sok baromságot írtam össze úgy elnézést kérek.

 2. Hát, így van ez

  Előre bocsátom, hogy nagy-nagy tisztelője vagyok Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, de – speciel – ebben a kérdésben én sem értek vele egyet. Az RMDSZ az elmúlt harminc évben mindig is „egyet balra – egyet jobbra” politikát folytatott, ami számomra egyáltalán nem szimpatikus.
  Ha most azt mondták volna, hogy a nemes cél érdekében összefognak az összes erdélyi pártokkal, egyesületekkel, közös – kizárólag magyar – jelölteket állítanak, és úgy mennek neki az EP választásnak, akkor azt respektálnám, de ezt a megoldást nem.
  Sajnálom !!!!!

 3. Molnár Tamás

  Kedves cikkíró! A politikai rövidlátásáról tett most tanúbizonyságot. Miről is van szó? Szavazatokról, amivel gyengíthetjük a migránspártiak esélyét mi több, elég erős felhatalmazást szerezhetünk saját érdekeink képviseletére. Jelen pillanatban számokban kell gondolkodni és ehhez az RMDSZ szavazatára bizony nagy szükség van. Önből, kedves cikkíró lehet, hogy jó hazafi válna, de politikusként többet ártana népének, mint amit a hazafiasságával nyújtani tudna.

  • Ha a számokat kell nézni, akkor az igazság az, hogy simán lehetett volna három bejutó egy közös lista állításával.

  • Fülöp József

   Tökéletesen igazat adok önnek,így ígaz,a politikai rövid látás!!!!-ennyi.Felesleges maratoni szöveget írni,és ezzel bizonyítani az elvtelenségünket. Az erdélyi ellenzék, már túl tesz az anyaországín.Az ellenállást nem elemzik, csak azt,hogy mit nem tett az RMDSZ.

 4. Orbán már megpróbálta régebben is befolyásolni a romániai szavazást, amikor nem az RMDSZ-t preferálta. Az ottani magyarok pedig mindig arra adták le a legtöbb szavazatot.
  Reálpolitikusnak kell lenni!

 5. Voltam Erdélyben,és akiknél szállást vettünk,mind RMDSZ párti volt.
  Nem barangolhattuk be az egészet (sajnálatomra) , de még az egyik nagyobb népünnepélyen SZÉKELYEK lakta vidéken is ők voltak a favoritok.
  Sajnáltam akkor is,de azóta egyszer olvashattam róluk egy összefogásról.
  Pont tegnap:
  „Az erdélyi magyar pártok bejelentették kedden, hogy összefognak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés sikere érdekében.”
  Remélem valami elkezdődött.

 6. POROSZLAI RÓBERT

  a hangsúly a MOST on van…olvassátok el mégegyszer mielőtt kiestek a szátokon magyarok!

 7. Scharf Dávid

  ORBÁNNAK IGAZA VAN!!! MINDEN ERDÉLYI SZAVAZZON AZ RMDSZ-RE!!! CSAK VIKTORRA HALLGASSATOK.

  AZÉRT SZÖGEZZÜNK LE VALAMIT!!! ORBÁN NAGYON IS TISZTÁBAN VAN AZZAL, HOGY KIK AZ ESÉLYESE(K) AZ RMDSZ-BEN. …
  BIZTOSAK LEHETÜNK ABBAN, HOGYHA SOROS ÜGYNÖKE JUTNA KI, AKKOR NEM JAVASOLTA VOLNA, HOGY AZ RMDSZ-RE SZAVAZZANAK. …
  PRIVÁT VÉLEMÉNYEM TEHÁT AZ, HOGY VALAKINEK ÉRDEKE, HOGY SZÉTZILÁLJA A MAGYAROK ERŐIT ÉS ERDÉLY KÉPVISELETÉT. EZÉRT DEZINFORMÁCIÓVAL PRÓBÁLJA MEG ZÜLLESZTENI A SZAVAZÓK EGYSÉGÉT, ÉS EZZEL PÁRHUZAMOSAN KÉTELYT TÁMASZTANI AZ RMDSZ-SZEL SZEMBEN. …
  ORBÁN VIKTOR PONTOSAN TUDJA, HOGY MIT KELL TENNI AHHOZ, HOGY A MAGYAROK JÓL JÁRJANAK ERDÉLYBEN ÚGY, MINT AZ ANYAORSZÁGBAN IS. …
  ERDÉLYIEK!!! NE BIZALMATLANKODJATOK! FEL GYŐZELEMRE, SZAVAZZATOK AZ RMDSZ-RE!!!

 8. SCHARF Dávid több állítása túlzás, vagy tévedés. Orbán Magyarország miniszterelnöke. Erdélyben Winklerről „csak” az UDMR döntött. Mindegy mit gondol Orbán Winklerről, mert Winkler jelölése miatt NEM szakíthatja meg a kapcsolatot az UDMR-el. Bonyolult helyzet, bonyolult a viszony az erdélyiek döntő többsége által 29 éve eltökélten és kizárólagosan támogatott RMDSZ és a Fidesz között. Sok beíró erre egyáltalán nincs figyelemmel.
  TELJESEN megértettem SZENTGYÖRGYI érvelését, véleményét most a választással és Winklerrel kapcsolatban. Mégsem vagyok boldog! Mert mi van akkor, ha magyarok helyett is csak románok mennek Strasbourgba? Miért jobb ez, mintha a sorosista Winkler megy? Szerintem nem jobb.
  A legfőbb gond mostanában az ahogy hirtelen egyre többen a szavazatukkal szeretnék „gyorsan megnevelni” éppen a korábbi szavazataikkal már „félrenevelt” UDMR-t. Jó ez így. Biztosan lesz ennek JÓ EREDMÉNYE? Egy eddig nagyon kivételezett és elkényeztetett pártot (ami nem is párt, hanem egyenesen szövetségnek kell nevezni, mert a párt elnevezésnek Erdélyben gyanús felhangja van!) hirtelen jóra lehet „nevelni” azzal ha megbukik egy választáson. Valóban azt hisszük, hogy csak így lehet hatni az UDMR-re? Ha Winkler miatt nem szavazunk, vagyis az echte románokat segítjük a román érzelmű, és soros hívő Winkler helyett???
  Szerintem másként is lehetne csinálni. Lehetne másként nyomást gyakorolni az RMDSZ-re. Persze hosszabb távon, és nem egyik hétről a másikra. De ha az erdélyi magyarság egy nem ismerten jelentősebb része 28 év alatt jutott oda, hogy talán most már buktatni kellene az UDMR-t, akkor néhány hónap vagy év is juthatna arra például, hogy az UDMR végérvényesen elengedje Markó Bélát és köreinek kezét. Már feltéve, hogy a többség ezt akarja, és ezért TENNI IS HAJLANDÓ.(???)
  Választáskor otthon maradni a fotelben nagyon könnyű. De láthatóan eredménye sincs! Mert a korábbi 800 ezer UDMR szavazó 20 év alatt leapadt 400 ezer alá, mégis jól láthatóan semmi lényeges változás nem történt az UDMR háza táján. Csak a természetes kihalásnak köszönhető valami nagyon óvatos változás. Tehát a fotelben ücsörgés szavazás idején szerintem a jövőben sem hozza meg a most egyesek által elvárt eredményt. Azt sem tudjuk mennyien vannak, és konkrétan mit akarnak AZ EGYESEK.
  Kelemen Hunor úgy tudja, hogy a kongresszuson még minden csodás volt a párt környékén. És ha senki nem vállalja közölni Kelemen úrral a kritikát, akkor Kelemen úr hülye lenne ha fórumos nekibuzdulásokat meghallana.
  Az erdélyi magyarság megfogyva és viseltesen került ki Ceausescu rendszeréből. De azóta csak a kishitűsége fokozódott. Amikor volt alkalom, nem hittünk a fejünkre nőtt UDMR leválthatóságában. Most meg a megváltoztathatóságában sem hiszünk. (Mert ha hinnénk benne, akkor nem lennénk teljesen tétlenek! Nem elmenni szavazni az NEM tett!) A szavazástól távolmaradás szerintem haszontalan pótcselekvés, mellyel azt a látszatot és érzetet szeretnénk kelteni, mintha tennénk valamit. De ez csak önbecsapás!

  • Elég Volt Kelemenékből

   Az eddig tanúsított lojális magatartással sajnos nem tudták rávenni az erdélyi magyarok az RMDSZ-t, hogy engedje el Markó Béla kezét. Ezért aztán, még ha pár évig ki is esne az RMDSZ az EP-ből, talán megtanulnák a leckét és a következő választásokon már nem Winkler Iuliukkal állnának a választók elé. Ez hosszú távon nyereség.

   • „”Elég volt Kelemenékből” nevű beírótársunkat arra emlékeztetem, hogy NEM szerencsés éppen MOST tenni azt, amire már 20 évvel ez előtt is bőven volt ok, és már 20 évvel ez előtt TENNI KELLETT VOLNA azt, amivel most próbálkoznának sokan!
    Az a népcsoport, amelyik a kialakult valóságra csak 20 éves késéssel tud „jól” reagálni, az valójában garantáltan mindig rosszul válaszol a jelenben felvetődő közéleti kérdésekre.
    Szerintem „ELÉG VOLT” beírótársunk reagálása a valóságra cirka 20 év késedelemben, lemaradásban szenved.
    Akiknek érdemes megfontolni a beírását
    Molnár Tamás, „gyozo2018”, Nyárády Károly, Zsengellér Tibor.

 9. A címerük -logójuk is ugyanaz, mint az MSZP-é.
  Kétkulacsos társaság.
  Orbán, vélem, azért kampányol nekik, mert nekik van esélyük,
  és az EU-n belül tudjuk egymást segíteni. Talán.
  Mindenesetre az RMDSZ mindannyiszor ígérte, hogy támogatja az autonomiát,
  aztán mindannyiszor hátba is szúrta az erdélyi magyarságot, Erdélyt, a székelyeket.
  A szavazatokra igényt tart, de mit nyújt cserébe? A szemük sem áll jól.
  De Orbán mit tehet, ha az erdélyi magyarság nem juttat be olyan pártot,
  képviselőt, aki valóban az ő érdekeiket képviseli?
  Orbán is azzal tud szövetséget kötni (abból tud gazdálkodni, ami van), amelyik pártot Erdély bejuttatja a
  román parlamentbe és az EU-ba.

  • Annyit teszek hozzá, hogy ha az RMDSZ valóban mingárns ellenes, nyilván
   az EU-ban össze tud dolgozni a két párt.

 10. Benedek Károly

  Az RMDSZ a honi MSZP-SZDSZ szövetséghez hasonlítható, csak ott nem szövetség, hanem maga a párt.
  Viszont a logója MSZP-s.
  https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2017/08/Kelemen-Hunor-foto-Otilia-Muresan-1-1000×600.jpg

 11. Előre bocsátom, sem a cikket, sem a hozzászólásokat nem olvasta betűről-betűre végigrágva végig.
  Egyet kérdezek a tisztelt Cikkírótól: Ott volt a lehetőség, miért nem szervezett egy igazi magyar pártot ő maga?
  Egy olyat, ami nem az ,,MSZMP” utódpártjának megfelelő? Miért nem világosította fel jobban a Romániában élő magyarságot, hogy mi–micsoda, ki–kicsoda?
  Páran próbálkoztak ezzel, nekik sem ment.
  Vajon miért olyan csökönyösen RMDSZ(MSZMP utódpárti fazon) szavazó az ottani magyarság?
  Legalább a nagyon okos székelyek, miért nem egységesek egy másik irányban?
  Hát ne OV-t hibáztassa! Hanem a kedves romániai magyarságot.
  A szavazás titkos! Ne mondják nekem, hogy ha akarták volna nem lehetett volna másra szavazni?
  Azokra a másik párti jelöltekre, akik azért léteztek, vagy teljesen új formációk új jelöltjeire?

  OV fordított a trenden – de a szavazók nélkül teljesen megfordítani ő egyedül nem tudja – mert biztos vagyok benne, hogy van szerepe a dolgokban, és abban is biztos vagyok, hogy nem vak, meg vannak is információi.
  De nem ő adja le a szavazatokat!

  Így kedves cikkíró végül is Maga dönt. Ha rosszul, annak következményeit a többiek is viselik.

  A kérdés: lesz-e képviselője a romániai magyaroknak, vagy röhöghetnek a románok, hogy nem érték el a magyarok a kellő mennyiségű szavazatot.

  A kisebb pártok vezetői úgy tűnik belátták a dolgokat. Ha nem indítanak saját jelöltet és szavazásra buzdítanak, az azt jelenti.
  Abban egyetértünk, hogy nem az optimális megoldás, de talán majd egy idő után, sokan belátják, mi hozna igazi változást.
  A magyarság anyaországi részének is idő kellett hozzá.

 12. Gáspár Anette

  Nem értem, hogy miért ejtették Orbánék Tőkés Lászlót.
  De azt meg főleg nem értem, hogy az erdélyi magyarság miért szavaz a kommunista-liberális RMDSz-re és a Merkel stróman szászra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük