Nem kímélik egymást

Bár jelenleg úgy-ahogy, de együtt kormányoznak, a két legjelentősebb román párt – a nemzeti liberális PNL-ről és a magát szocdemnek tartó PSD-ről van szó – politikusai között folyamatosak a pengeváltások, mintha nem közös célok vezérelnék őket. A dolgok jelenlegi állása szerint nem a politikai ellenfél, azaz az ellenzék a legfőbb ellenfelük, sőt olykor ellenségük, hanem a koalíciós partnerük. Egymásban látják a legfőbb vetélytársat, ellenlábast. Folyik az esztelen adok-kapok, a gyakran öv alatti ütésekkel tarkított politikai küzdelem, a mindenre elszánt kiszorítósdi. Mindez egyetlen célért: a hatalomért. Amiből számukra soha sem elég: mennél több van, annál több kell(ene)…

Vasile Dîncu a PSD egyik erős embere – legalábbis annak szeretne tűnni – ezen küzdelmek egyik főszereplője. A kolozsvári politikus olyan ember hírében áll, aki mindenre hajlandó, csak fennebb léphessen ama politikai ranglétrán: volt már miniszterelnök-helyettes, jelenleg védelmi miniszter, de a jelek szerint nem elégszik meg ennyivel, magasabbra vágyik: államfőjelöltségre törne. Ami nem éppen tetszik Iohannis elnöknek, aki ha már nem újrázhat, legalább a maga által kedvelt jelöltet pártfogolná. Még akkor is, ha nem volt pártjának, a PNL-nek a  jelöltje, amelynek az egykori nagyszebeni polgármester elnöke volt, mielőtt államfővé választották volna. Az utóbbi időben egyre több feltételezés jelent meg arról, hogy Iohannis a NATO főtitkári posztját szeretné, cserében a katonai tömb jelenlegi főtitkárhelyettesét, egykori külügymnisztert, mellesleg a PSD korábbi elnökét, Mircea Geoanat segítené a román államfői székbe.

Vasile Dîncu a minap őszinteségi rohamában azt merte kijelenteni egy televíziós interjúban, hogy szerinte a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt az orosz-ukrán háború befejezésére, sőt, azt is hozzátette, hogy „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (…) a területvesztést, a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” – vélekedett a védelmi miniszter, aki szerint a béketárgyalás akkor is jobb lenne a vérontásnál, ha csak a konfliktus „befagyasztását” eredményezné.

Az államfő nem hagyhatta szó nélkül a „hivatalos”, azaz a NATO és az USA által diktált állásponttal nem egyező vélekedést, azonnal reagált a védelmi miniszter kijelentéseire. Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról – jelentette ki Iohannis. Azt is hozzátette, nyilvánvalóan Dîncunak címezve, hogy „ez Románia és az EU hivatalos álláspontja, és egyes romániai közjogi méltóságoknak gyakrabban kellene újságot olvasniuk, hogy legyenek tisztában ezekkel az álláspontokkal”.

Érthetőbben: csak lassabban az önálló gondolkodással, véleménynyilvánítással, a NATO és az USA – azaz a Nagy Testvér – majd megmondja, kinek mi legyen a véleménye! Aki pedig kilógna a sorból, az viselje a következményeket. Mint például Dîncu, akinek menesztése a hírek szerint csak napok kérdése.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük