Schengen pacsi

Az Európai Parlament által kedden elfogadott állásfoglalás értelmében az EP szorgalmazza Románia és Bulgária mihamarabbi csatlakozását a schengeni övezethez, melynek feltételeit – legalábbis a dokumentum szerint –  mindkét ország már régóta teljesíti.

Jelenleg az EU valamennyi tagállama része az áruk és személyek szabad, azaz ellenőrzés nélküli mozgását biztosító schengeni övezetnek, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével. Sőt, olyan országok, mint Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein, amelyek nem EU-tagok, szintén élvezik a schengeni övezethez tartozás előnyeit.

Alig született meg az említett dokumentum, a román kormány első embere máris diadalittasan nyilatkozott, mintha már minden akadály elhárult volna a csatlakozás elől. „Teljesítettük a szükséges feltételeket. Meg kellene hozni ezt a döntést” – írta Facebook-bejegyzésében. Csakhogy nem mennek olyan simán a dolgok, a kedvező EP-állásfoglalás ellenére a csatlakozást az Európai Tanácsnak kellene jóváhagynia. Amitől az mindeddig valamiért vonakodott.

A román média találgatásai szerint a csatlakozás akadályoztatása mögött önző piaci megfontolások rejtőznek: azt taglalták – nemcsak újságírók, de a megszólaló gazdasági szakemberek is –, hogy a hollandusok szerint a rotterdami teherkikötő számára a konstancai komoly vetélytárs lehet, ezért a holland politikum ahol tud, ott tesz keresztbe a csatlakozásnak. Ez utóbbi feltételezést látszik igazolni a tény is, hogy többnyire a holland EP-képviselők, de maga Rutte miniszterelnök is többször ellenezték Románia csatlakozását. A keddi szavazáson, igaz, ezúttal nem voksoltak ellene, de tartózkodtak a holland képviselők.

Miért lenne fontos a schengeni csatlakozás a románok számára? Elsősorban azért, mert jelentősen megkönnyítené az ingázó munkavállalók életét, de megkönnyítené a fölösleges ellenőrzések miatt nehézkes áruforgalmat is, ami károsan befolyásolja a gazdaságot.

Marad a kérdés: a keddi EP-állásfoglalás közelebb vitte-e Romániát a schengeni övezethez? A válasz egyértelmű: nem. Mégpedig azért, mert nincs arra nézvést semmiféle jogosítványa.

Úgy fest, az egész nem más, mint az ismert – igaz, nem túl értelmes – gyermekjátékra hajazó játék, amire a címben próbáltam utalni.

Ui. Most jött a hír: a holland törvényhozás határozatot fogadott el, amelyben felszólítják a kormányt, hogy ne támogassa Románia kooptálását a schengeni övezetbe.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük