Friss bejegyzések

Menetel az RMDSZ, de merre?

Örömmámorban úszik mind a magyar politikum – egy része –, mind a média – szinte teljes egésze –, mert állítólag újabb „magyar siker született” a vasárnapi romániai parlamenti választáson. Azaz az RMDSZ ismételten bejutott a román törvényhozásba.

Ha fellapozzuk a korabeli sajtót, látható, hogy minden választás után hasonló örömittas ünneplésnek voltunk tanúi. Ismerjük el: nem kis teljesítmény egy romániai magyar párttól, hogy – igaz, egyedüli magyar indulóként – három évtizede minden alkalommal sikerrel veszi az akadályokat, rendre ott lehet a törvényhozásban, ahol a minket, erdélyi magyarokat is érintő kérdésekről döntenek. Az már más kérdés, hogy menyire erős az érdekérvényesítő ereje,  mennyire képes, képes-e érdemeben befolyásolni ama döntéseket… Tapasztalataink szerint nem igen. Mi, mezei választópolgárok viszont csak az „újabb magyar sikerekről” hallunk, amik fölött elvárnák tőlünk, hogy derűsen örömködjünk.

Ha csak a hivatalos tulipános diskurzust – meg újabban néhány Fideszes főember megnyilvánulásait – tekintjük, akkor az a látszat, hogy minden rendben, hogy megoldották Székelyföld területi autonómiáját, hogy van önálló magyar tannyelvű állami tudományegyetemünk, hogy működik a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozata, hogy zavartalanul élhetünk anyanyelvhasználati jogainkkal, hogy akadálytalanul folyik az államosított egyházi és magánjavak visszaszolgáltatása, hogy megállíthatatlan a magyarlakta régiók gazdasági fejlődése, hogy két népszámlálás között nem fogyatkozik legalább 200-300 ezerrel az erdélyi magyarság létszáma, és végül: a „székely terroristákat” – Beke István és Szőcs Zoltán – nemcsak rég kiengedték, hanem erkölcsileg is kárpótolták a román hatóságok.

Továbbá, hogy például az RMDSZ kisebb-nagyobb vezetői nem fogtak, fognak össze ahányszor csak tehetik a sorosista, balliberális erőkkel, nem álltak ki a CEU mellett, az MTA Kádár-korszakból hátrahagyott álkutatóival, nem szorgalmazták maguk is a genderelmélet-oktatást, nem hülyítették ifjúsági szervezetük tagjait a Soros-féle Momentum pártelnök-előadója által, nem álltak ki az SZFE-n randalírozó „művész”-palánták mellett, nem ragadnak meg minden alkalmat, hogy áttételesen ugyan, de kifejezzék, hogy O1G.

Ezek után felmerül a kérdés: milyen sikerről is beszélnek azok, akik arról beszélnek, illetve merre is menetel az RMDSZ?

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Bozgorozni szabad?

Hétfőtől három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában a cigányellenes megnyilvánulásokat – hogy mi …

10 hozzászólás

 1. Jáger László

  Menetel ezek után az RMDSZ!!
  Kérdés
  Jobbra ,vagy balra!!!??
  Na ezt senki nem tudja még az Erdélyi magyarok sem!!!??,
  Hát ez az igazi talány!!???..
  barátilag
  J.L.

 2. baszki seggfej, mi a lófaszért publikálsz kibaszott hülyeségeket, meg főleg az a nagyon kormányelkötelezett pestisrácok mi a kurva szentséges anyja picsájáért hagyja, hogy egy szétcseszett barom ilyen hülyeségeket leírhasson ide… bassza meg…

  • Ez a Jáger ( puskás erdőkerülő; vadőr a szó jelentése, német eredetű név) székely nagyon tolja a dumát, minden gondolkodás nélkül, talán betűnként fizeti valaki.

  • sötét vagy

 3. Jáger László

  Ov gratulált Kelemen Hunornak Az RMDSZ eredményéhez!!L Orban ME pedig lemondott!!!
  Ehhez nem gratulált OV!!!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 4. Amíg a nép 6%-nyi választójának ez a helyzet jó, ezzel kell beérni, egyébként lehet magunkba szállni😉

 5. Jáger László

  RMDSZ 6%a nominálisan cirka 360 ezer szavazatot jelent 30%s részvétel mellett!!!!!!
  Ettől még nem kell Lszállni!!!
  barátilag
  J.L.

 6. Innen az Anyaországból valóban minden magyar sikernek örül az ember fia/lánya, mivel a környezetünkben hét országrészünket bitorlókra nem látunk oly mélységben, ám azt tudjuk, mennyit szenvednek, kínlódnak a különböző elnyomások alatt az ott élő magyarok. Hiába a segítség, az nem elég, több kellene, legalább önállóság…

 7. Jáger László

  Bizarr koalíció jöhet létre Bukarestben a választások után!!!!
  Rövidesen minden kiderül!!
  barátilag
  J.L.

 8. Hát 1 nem igazán +hír
  Bejutott a román parlamentbe 4.helyen AUR párt is amelyik az RMDSZ komoly LNfele le lehet román oldalon!!???.
  Barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük