Megint jönnek, hülyítenek…

Mármint a politikusok. Vagy akik elhiszik magukról, hogy azok. Köztudomású: politikából és politikáért élők között hatalmas a különbség. Az államférfiúi minőséget elérni csak keveseknek adatik meg.

Ilyenkor megszokott – bár hozzászokni képtelenség –, hogy megpróbálják mindenáron eladni magukat. Ezért aztán gátlástalanul nyomulnak, arcátlan módon ígérgetnek fűt-fát, toronyórát láncostul, autonómiát lánc nélkül, miközben tudják: ígéreteikből soha semmit nem  teljesítenek. Náluk is alávalóbb tanácsadóik elhitették velük, hogy így kell ezt csinálni: mennél agresszívabban kampányolnak, annál több voksot söpörhetnek majd be… És tudjuk: a politikust manapság – sajnos – kizárólag vokssal mérik. Igaz, csak négyévente, a közbülső időszakban pedig sehogy. Ezért aztán azt hiszik, nekik mindent szabad, következésképpen nem érdeklik a választók, csak a szavazataik, a leginkább a pokolba kívánnák, különösen azokat, akik esetleg bírálni mernék őket. Számonkérés kizárva. Mindezek alapján kimondható, hogy akit egyszer rászednek: az naiv, akit másodszorra is: az gyógyíthatatlan jóhiszemű, akit harmadszorra is, nos, az már balek, az megérdemli. És róla tudjuk: ő azért balek, mert más nem lehet.

De mit szóljon az erdélyi magyar, akit harminc esztendeje csapnak be folyamatosan, s akin annyira elhatalmasodott az egyfajta Stockholm-szindróma – agymosással elért kötődés –, hogy képtelen változtatni, irracionális módon ragaszkodik becsapóihoz, mintha nélkülük vége lenne a világnak… Ennek a veszélynek a belengetésével – mind meghalunk, ha az RMDSZ kiesik a parlamentből! – négyévenként rendesen rémisztgetik is a fondorlatos módon magukhoz láncoltakat… Akik aztán – jobb híján – újra és újra rájuk pecsételnek, újra és újra megerősítik őket hozzájuk képest kivételes helyzetükben. Restség, reménytelenség, fásultság, lemondás lehet a magyarázata ennek a részint tájékozatlanságból, részint agymosásból fakadó, végeredményben önsorsrontó érdektelenségnek.

Csoma Botond kolozsvári politikus Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel vasárnap tartott közös sajtótájékoztatójukon közölte: ha a magyar emberek sokkal kisebb arányban vesznek részt a december 6-ai választáson, mint a román választók, akkor fennáll a veszélye, hogy nem lesz magyar képviselet Bukarestben, nem lesz ki képviselje a magyar ügyeket a román törvényhozásban. Arról viszont nem szólt, hogy ennek esélye minimális, amióta megvan a négymegyés alternatív küszöb, amit kifejezetten az RMDSZ számára találtak ki.

Gulyás Gergely az RMDSZ kormányzásban való részvételét szorgalmazta, mondván: „egy koalícióban nyilvánvalóan akkor van értelme részt venni, ha érdemi beleszólást ad az ország, legalábbis az RMDSZ számára legfontosabb ügyek eldöntésébe. (…)Biztos vagyok abban, hogy a kormányzati részvétel az RMDSZ számára eszköz arra, hogy az itt élő magyarság érdekeit hatékonyan tudja képviselni” – állapította meg.

Nos, komoly kételyeim vannak a fenti érvelés helyességét illetően: például mire volt elég az RMDSZ érdekérvényesítő ereje olyan ügyekben, mint például – hogy az autonómiát most ne említsem – a romániai Trianon-ünnep megszavazása, a székely „terroristák” bebörtönzése, a kommunisták által elkobzott javak visszaszolgáltatásának késleltetése, a székelyföldi polgármesterek meghurcoltatása a magyar nyelvű feliratok miatt, stb.? Semmire!

Hát ez az.

Ez is érdekes

Miféle hídszerep?

Összegyűltek, hogy ne legyenek szanaszét, mármint a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői. Hiába na, amióta …

13 hozzászólás

 1. Kedves László! Értem én elkeseredését és dühét, de azért csak elkeseredésből és dühből nem kéne az RMDSz ellen hangolni. Mondjuk, felvázolhatott volna egy alternatívát is az írásában. Például szavazzanak a magyarok a PNL-re, vagy a PSD-re, vagy az USR-re… Mégis kire kéne adni a voksaikat? Vagy inkább maradjanak távol? Netán szavazzák be Önt a parlamentbe, mert olyan nagyon kiválóan tud billentyűzet-légtornázni? Nem akarom megsérteni, de ezzel a hozzáállással semmivel sem különb Parászka Borókánál…

 2. Jáger László

  Guge szerint az RMDSZ jutalmat érdemel a választásokon,mert +teremtette Erdélyben az összefogást akár MO-on az LNZk!!!
  Hát most így állunk uraim!!??…
  barátilag
  J.L.

 3. Jáger László

  Nem vagyok sem elkeseredett sem örömteljes, sem dühös!!
  Csak kíváncsian várom az RMDSZ eredményét a román választásokon…
  Nem vagyok erdélyi ezért az ottani politikai helyzettel sem lehetek tisztában!
  Csak szimpatizálok az ottani magyarokkal…
  Gondolom ez nem baj!!??,
  rommagyar barátomnak csak ennyit a felhomályosítás kedvéért!!
  Remélem
  Lhiszi!!???..
  barátilag
  J.L.

 4. Kedves JL, kinek nem inge, ne vegye magára… hozzászólásomat a cikket jegyző újságírónak szólt, aki, bevallása szerint Marosvásárhelyen él… mivel Önnek seemi köze Erdélyhez, ezért azt javaslom, kicsit tájékozódjon jobban és többet, esetleg kérdezze meg az ott élő magyarokat… az ottani összefogás még távolról semm hasonlítható össze a “moslékkoalícióval”, ezzel, tudtán kívül, de vérig sérti hatóron túólra szakadt nemzettestvéreinket…

  Egyébként kedves “újságíró” László, csak így ide “hányja” a “véleményét”, aztán lapít, mint az a bizonyos a fűben?

 5. Jáger László

  rommagyar barátom
  Máris +vagyok nyugtalanodva
  Mondhatni mindent Lfelejtettem!!
  Bocsásson + hogy bejelentkeztem!!
  Legközelebb nem teszem!!!
  +igérem…
  barátilag
  J.L.

 6. Jáger László

  Semjén doktor kéri a diaszpórában élő erdélyi magyarokat,hogy vasárnap a nagykövetségeken adják le a szavazataikat a román választásokonaz RMDSZre.
  Reméljük ,hogy minél többen szavaznak!?.
  barátilag
  J.L.

 7. Jáger László

  Erdélyben a magyarok többsége már leszavazott!!
  Remélhetőleg az RMDSZre…
  Bízzunk a választási eredményekben!!!
  RMDSZ képviselő lesz Bucarestben a parlamentben!!!??…
  barátilag
  J.L.

 8. Jáger László

  Ez 10 óráig 3.5%ot jelentet miközben az országos átlag 5%!!!
  Hát így kell nézni…
  Barátilag
  J.L.

 9. Jáger László

  Én nem kérek bocsánatot ,mert senkit nem bántottam +!
  Eszem ágában sem volt!!
  barátilag
  J.L.

 10. Jáger László

  Erdélyi Magyar Szövetség máris bírál!!!!!
  Ennyi az erdélyi +békélésről…
  Nesze semmi fogd +jól!!!???…
  barátilag
  J.L.

 11. Bent ragadt a Jáger. Jáger Jáger után?

 12. Jáger László

  Drága Zsóka!!
  Örülök,hogy olvassa a szösszeneteimet!!
  Továbbra is szeretettel várom és kitartást kívánok….
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.