Megszámláltatunk

Hetek óta folyik a láthatatlan ellenség elleni harc, a jelen állás szerint egyelőre úgy fest: vesztésre állunk. Legalábbis igen távol attól, hogy a küzdelem végkimenetelét előre láthassuk. Tekintve az ellenség arcnélküliségét, a magunk felkészületlenségét, annyit már most kijelenthetünk: még számos érzékeny áldozattal és reményeink szerint sokáig ható, épülésünket szolgáló tanulsággal járó háború folyik. Ami elől nem térhetünk ki, amit kénytelenek leszünk végigharcolni. Már ha élni akarunk – és akarunk.

Ilyen rendkívüli, embert próbáló kihívások idején derül ki, mit ér az állam. Amit nem kevés adólejekkel mi, állampolgárok tartunk el/fenn. Ne feledjük, az állam van az adófizetőkért – legalábbis így kellene ennek lennie –, semmiképpen sem fordítva: az adófizetők az államért, ahogyan azt az állami pénzből élők hada hiszi. Az igazság órája jött el, amikor kiderül, számíthatunk-e arra, hogy az állam eleget tesz kötelezettségének, azaz megvéd, amikor védelemre lenne szükségünk. Mert ezért tartjuk. Mármint az államot, számos illetékes és illetéktelen intézményével. Mindenesetre ahogyan az első vonalban küzdő orvosait, egészségügyi dolgozóit a minimális fegyverzet, akarom mondani: eszközök, védőfelszerelés nélkül csatába küldte, az nem jogosít fel sok reményre. Ide illik a hír: Románia egy hónap alatt végzett annyi koronavírus-tesztet mint Németország fél nap alatt. Addig is, amíg az állam mint rendszer, adminisztrációs gépezet működtetői rádöbbennek a maguk felelősségére, s megtalálják a legmegfelelőbb válaszokat a járvány okozta kihívásokra, mi egyénenként tesszük, amit szükségesnek tartunk, amire ismereteink, emberi tartásunk, elszántságunk alapján képesek vagyunk. Hogy ez mire elegendő, egyáltalán elegendő-e valamire, az a későbbiekben derül ki.

Ha igaz a mondás: szélsőséges élethelyzetekben ismerszik meg valójában az ember, akkor ez érvényes az általa alkotott kisebb-nagyobb közösségekre is. Beleértve a politikai közösségeket is. Mit mondjak, ezen a téren nem vagyunk elkényeztetettek. Igaz, minden népnek, nemzetnek olyan vezetői vannak, amilyent megérdemel. A politikusi, emberi felelőtlenség csúcsa az, ahogyan egyesek, alkalmatlanságukat ismételten bizonyítva, most leszerepeltek. Elegendő, ha Iohannis kegyeltjére, a nehéz helyzetben lemondott – valójában megfutamodott – volt egészségügyi miniszter esetére gondolunk. De említhetném a szucsávai – tájékozatlanabbak kedvéért Bukovina – sürgősségi kórházban történteket, ahol rövid két hét alatt két vezetőség bizonyult képtelennek arra, hogy megbirkózzon a feladattal: a régi kórházigazgatónak a tavaly még Iohannis adott magas állami kitüntetést, hogy a járvány kibontakozása után, alkalmatlansága révén, maga sodorja életveszélybe az intézmény dolgozóit, betegeit. Az új vezetőség pedig alig egy hét után ismerte fel, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, s lemondott. Közben az egész megyét vesztegzár alá vonták. A kormány kétségbeesésében katonai orvosok által reméli megoldani a megoldhatatlant… Közben híre ment, hogy Ausztriába toborozzák a romániai orvosokat. Akiket Iohannis fejenként ötszáz euróval próbálna helyben maradásra bírni.

A magunk portáján maradva: az RMDSZ sem siette el a szavazóbázisát jelentő nyugdíjasok megkeresését, hogy emberei megtudakolják, miben lehetnének segítségükre a járványügyi vészhelyzet idején. Pedig az előző hónapok alatt aláírásgyújtés ürügyén folytatott adathalászat ezt könnyen lehetővé tenné. (Majd ha túl leszünk a járványon, s megint aktuálisok lesznek a választások, majd akkor…) E helyett Tánczos Barna botrányos esetei vonták magukra a figyelmet. Mint ismeretes, a Hargita megyei szenátor a napokban azzal próbálta kimenteni magát a gyorshajtásért való felelősségre vonás alól, hogy azt hazudta: koronavírus által fertőzött. Nem semmi. De itt még nincs vége, múlt pénteken Tánczos még rátett egy lapáttal: jogosítványát 30 napra bevonták, miután Csíkszeredában nem adott elsőbbséget a tűzoltóság és a rendőrség bevetésen lévő, megkülönböztetett jelzésekkel közlekedő egységeinek.

Mit mondjak, ez enyhén szólva távol áll attól, amit az ilyen rendkívüli esetekben egy felelős politikustól – még ha RMDSZ-tag is az illető – elvárnánk…

Ez is érdekes

Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

  Nem tudtam, mi hiányzott még a boldogsághoz, de amióta megjelent a hír, hogy a …

17 hozzászólás

 1. Jáger László

  Micsoda bajok az RMDSZ háza táján….
  hogy oda ne rohanjak….
  Ettől még Havasalföld nem omlik össze …
  Moldova,Dobrudzsa sem….
  Szinte észre sem veszi az ilyen kis földrengést…
  barátilag
  J.L.

  • Jáger László 2020-03-22 : 05:39
   “A törzsfőnök (Orbán Viktor) holnap ismét színpadra lép. Vírus ügyben
   beszámol, hogy milyen haditervet dolgozott ki az ellenséges vírusoffenzíva megállítására…”

   Jáger László 2020-03-19 : 05:59
   “Továbbra is fenntartom Mo-n fel van spanolva a vírushisztéria….
   Járvány nincs,csak fertőzöttek vannak…
   Haláleset 1!!! Mondom 1!!!
   A hadsereg máris bevetve…
   Szeretettel várom a gumikesztyűs szájmaszkos rendőröket és katonákat csak úgy fegyveresen……
   Bár a vírus nem én vagyok…”

   2020-4-3 Kitekintés a világra
   “Egy nap alatt 684-gyel emelkedett a brit halálos áldozatok száma”
   “Spanyolországban ismét napi kilencszáz felett a halálos áldozatok száma”
   “New York polgármestere, Bill de Blasio pénteken jelentette be, hogy vasárnap lesz a napja, hogy a városban elfogynak a szabad lélegeztetők, és hétfőtől a kórházakban dolgozókra a mostani nyomás sokszorosa nehezedik majd.”
   “Németországban meghaladta az ezret a korornavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 84 794 ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 6813 esettel – 8,7 százalékkal – több az egy nappal korábbi 77 981-nél.”
   “Négyezer-ötszáz fölött van már a francia kórházakban a járvány miatt elhunytak száma – Halottasház lesz a párizsi nagybani piac”
   20-4-2 “Csütörtökre 937 567-ra emelkedett a koronavírusos betegek száma a világban – derül ki a Johns Hopkins Egyetem által közölt interaktív térkép adataiból. A legtöbb beteg az Amerikai Egyesült Államokban van – 216 721 –, akik már napokkal ezelőtt lehagyták Kínát. Az ázsiai ország 82 394 beteggel már csak a negyedik a listán. A második Olaszország 110 574, a harmadik Spanyolország 104 118 beteggel.”

 2. Németországban 2012-ben tanulmányokat végeztek,hogy egy járvány,hasonló katasztrófa esetén mi a teendő !Ők jobban fel voltak készülve,mint más országok!Milyen “unió” ez?Nem is unió ez ,hanem vezető ,előnyt élvező országok és gyarmatok,kihasznált országok!

 3. Jáger László

  A magyar *vírus helyzet:
  2020 03 01 03 22 03 29 04 03
  fertőzöttek 0 131 408 623
  elhunytak 0 6 13 26
  gyógyultak 0 16 34 43
  Csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 4. Jáger László

  kibővítve
  04 04
  fertőzött 678
  elhunyt 32
  gyógyult 58
  barátilag
  J.L.

 5. Jáger László

  frissen javítva
  2020 04 05
  fertőzöttek 733
  elhunytak 34
  gyógyultak 66
  barátilag
  J.L.

 6. Jáger László

  ov mától ingyenessé tette a közterületen való parkolást a*vírus miatt!!!???
  szerintem ez olyan populisza pótcselekvés….
  Ettől még nem lesz kevesebb a 80 év felett Lhunytak száma!!!
  barátilag
  J.L.

 7. Jáger László

  vírushelyzet mai napon
  magyar cseh orosz szlovák

  fertőzött 774 4594 6243 471
  elhunyt 38 72 471 0
  gyógyult 67 96 407 5
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 8. Jáger László

  Bocsánat
  az orosz Lhunytak száma nem 47 nem 471 és a gyógyultak sáma 4qj és nem 407
  Még 1X lnézést!!
  barátilag
  J.L.

 9. Jáger László

  orosz Lhunytak száma 47
  gyógyultaké 406…
  Basszus!!!
  barátilag
  J.L.

 10. Jáger László

  aktualizálás*vírus ügyben MO-on
  2020 04 07
  fertőzöttek száma 817
  elhunytak száma 47
  gyógyultak száma 71
  barátilag
  J.L.

 11. Jáger László

  újabb*vírusos hír
  Usa Cseh román ukrán

  fertőzött 356942 4822 4417 1462

  elhunyt 10524 80 182 45

  gyógyult 127 28
  barátilag
  J.L.

 12. Jáger László

  Gyógyult 127 cseh és 28 ukrán….
  barátilag
  J.L.

 13. Jáger László

  *vírus hírek MO-on
  2020 04 09
  fertőzöttek 980
  elhunytak 66
  gyógyultak 96
  barátilag
  J.L.

 14. Jáger László

  A latinok nem 1 LNállóak a *vírus LN!!
  lásd az olaszokat spanyolokat,franciákat…
  Nem beszélve az angolszászokról!!!!???…
  barátilag
  Ott biztosan nem kötelező a BCG oltás!!!???…
  barátilag
  J.L.

 15. Jáger László

  *vírus-nagypénteken
  fertőzött 1190
  elhunyt 77
  gyógyult 112
  barátilag
  J.L.

 16. Jáger László

  pilhal tamás ismét Lszabadult mint1 hajóágyú…
  Most a CNN-t és annak műsorvezetőjét terroristának titulálja
  Már maga sem tudja miket beszél!!???..
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük