Üzent a Nagy Testvér

Akárhányszor felvetült Románia V4-ekhez való közeledésének gondolata, Klaus Iohannis államfő, akinek a feladatköréhez tartozik a külpolitika alakítása, mindig elutasítotólag nyilatkozott, kiemelve országa Brüsszel iránti szilárd elkötelezettségét. A történelem bizonysága szerint Bukarest számára Moszkva és Brüsszel, Sztambul és Párizs mindig is gond nélkül felcserélhető volt. „A térségnek nem kevesebb, hanem több EU-ra lenne szüksége” – jelentette ki több ízben is a német kisebbségi érdekvédőből echte román politikussá vedlett Iohannis, aki neve első betűjét is kicserélte, csak hogy minél jobban illeszkedjen a román nyelvhez. Az államfő – akit sokak szerint Merkel bábként mozgat a háttérből – rendszerint az európai értékekre hivatkozva, s a brüsszeli balliberálisok elvárásainak megfelelve játssza a román diplomácia megszokott kettős játékát. Közismert a román külpolitika receptje: mindig az általa erősebbnek vélt hatalom árnyékából próbálja elérni a maga célját.

Egy ideje – a 2007-es EU-csatlakozás ellenére – azonban új Nagy Testvért találtaltak maguknak a románok, az Amerikai Egyesült Államokat. Traian Basescu elnöksége idején alakult ki a Bukarest–Washington-tengely, ahogyan azt a román külpolitika szereti nevezni. Ez azt jelenti, hogy Bukarest számára Washingtonban kel fel a nap, azaz Románia szó nélkül igyekszik megfelelni az USA által támasztott elvárásoknak, cserébe az általa biztosított védelemért. Vagy csak a telepített támaszpontokért. A Moszkvától való irracionális félelem, a már-már tragikomikus jegyeket öltő orosz-fóbia a román vezetőket gyakorlatilag Washington karjaiba vetette: minden vélt vagy valós félelmeikre a NATO-tól, illetve Washingtontól remélik a védelmet. Az, hogy a valóságban teljesen feladták a függetlenségüket, amerikai gyarmatként, amolyan banánköztársaságként működtetik országukat, a jelek szerint senkit sem zavar. Legalábbis a Dimbovita partján. Az sem, hogy közben az amerikaiak – a korrupcióellenes ügyészség, a hírhedt DNA által – gyakorlatilag lefejezték a román politikai osztályt: a régi korrupt vezetőket hozzájuk hű, de szintén korrupt vezetőkkel cserélték le. Ennyi.

A Bukarest és Washington közötti „stratégiai partnerség” illúziója azonban szertefoszlani látszik, s nem azért, mert az USA-nak, mint világhatalomnak nincsenek barátjai, csak érdekei, hanem az ismert román hozzáállás miatt. Történt, hogy a román külügynek a koronavírus-járvány elleni segítségkérését az amerikai külügyminisztérium nem éppen diplomatikus módon utasította vissza. A negatív választ egy, a bukaresti nagykövetnek küldött elektronikus levél kiszivárogtatása által adták a román fél tudtára. Az eljárás értelmi szerzője Adrian Zuckerman nagykövet, aki elődjével, a román hírszerzés által megszelidített Hans Klemmel ellentétben, nem a román fél hamis kottájából játszik. A nagykövet a külügy levelét szándékosan fésületlenül játszotta át a román hírszerzésnek. „Az önök országában lépten-nyomon tetten érhető inkompetenciára, hülyeségre és lopásra való tekintettel, úgy véljük, a segítség értelmetlen lenne” – áll az ominózus üzenetben – legalábbis az esetet megszellőztető lap szerint.

A Nagy Testvér üzenetéről nem sietett beszámolni a román média, a legfőbb titkosszolgálat pedig mindent elkövet az eset elhallgatása érdekében.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Arafat

Ha leírom az Arafat nevet, a magyarországi olvasók zöme – már akik emlékeznek még a …

22 hozzászólás

 1. Jáger László

  Románia Amerika barátja!!???..
  Lehet!!!???..
  Vannak érdekek és vannak igazi barátok….
  csak ennyi…
  Hát majd +látjuk
  J.L.

  • JÁGER írta : “”Románia Amerika barátja!!???.. Lehet!!!???..””
   A fenti írás Románia és Amerika kapcsolatáról szól. De az írásban EGYÁLTALÁN NEM SZEREPEL az, miszerint Románia és Amerika között baráti kapcsolat lenne.
   Tehát JÁGER a beírása előtt már megint kitalált valamit, és a saját kitalációja “megerősítése” érdekében “REAGÁL” a saját fantáziálására!!!
   JÁGER szeret képzelődni, és szereti az álmodozásának “termékeit” kommentálni! Ez nem baj.
   De a fenti írás valójában Románia választott vezetőinek sajátságosan romános ÉRDEKKÉPVISELŐ JÁTSZMÁJÁRÓL szól.(!) Több szempontból a román érdekképviseleti gyakorlatot mutatja be röviden (a teljesség igénye nélkül) Szentgyörgyi.

 2. Jáger László

  +halt
  Manolisz Glezosz
  Görögország nemzeti hőse!!!!!
  barátilag
  J.L.

  • JÁGER írta: “”Meghalt Manolisz Glezosz Görögország nemzeti hőse!!!!!””
   Ezek után kíváncsi lettem arra, hogy ki volt valójában Manolisz Glezos.
   Idézet (444.HU) “”Hétfőn meghalt a 20. századi görög történelem ismert szereplője, Manolis Glezos, aki fiatalon a nácikkal szembeni ellenállás szimbolikus alakjává vált, majd több mint hat évtizeden át képviselte a baloldali eszméket az országban. (-) A 18 éves Glezos és 19 éves barátja, Apostolos Santos 1941. május 30-án felmászott az Akropoliszra, letépték a horogkeresztes zászlót, a helyére pedig a görög lobogót tűzték ki.”” Erről számolt be a magyarországi ellenzéki (vörösliberálglobalista) “!!444!!!” online magazin, melynek köztudottan lelkes olvasója JÁGER, az Orbántól irtózó.
   VALÓJÁBAN Manolisz Glezos görög nemzeti szocialista volt. (Nemzeti kommunistának is mondható.) A görög nemzeti szocialista – mint látjuk – ma is HŐS. A német nemzeti szocialista mindig csak nagyon BŰNÖS lehet.(!) Ezt a politikai “ellentmondást” a magyar kommunisták úgy “védték ki”, hogy öröktől fogva minden magyar kommunista a mai napig is INTERNACIONALISTA, modernebb kifejezéssel: globalista volt és lesz. De a magyar kommunista láthatóan önzetlen! Szívesen megünnepli bármelyik nemzeti kommunistát. Ennek okáról JÁGER tudna többet mondani.

 3. Jáger László

  Zsémbeske vitának nincs értelme !!
  A tudatlanság komoly akadály…
  Ellene nincs gyógyszer akár a*vírus LN sem….
  Ez ellen a szájmaszk nem hatásos!!
  + oldás csak a temető,vagy a csendes pihenő….

  barátilag
  J.L.

  • JÁGER : “”Zsémbeske vitának nincs értelme !!”” – tudom. Amit leírtam, az nem kétséges, hanem a valóság. Ami nem kétséges, hanem fix, arról nem lehet értelmesen vitatkozni. Ezt JÁGER is belátta.

 4. “Dudás” írta : “”Tehát a Brüsszeli balliberálisoknak megfelelve, Merkel bábjaként! Ez valahogy nem passzol. Jó nagy humbuk az egész!””
  E beírásból az látható, hogy DUDÁS nem ismeri a románok “politizálását”. De olyan sok magabiztosság, önbizalom szorult “DUDÁS”-ba, ha neki valami “nem passzol”, akkor az EL VAN VETVE, vagyis “humbuk”, de méginkább “humbug”.
  Merkel besorolása az ideológiák mentén itt és most felesleges, mellékes.(!) Miként Trump besorolása sem fontos. Csak az a fontos, hogy a román vezetők meggyőződése szerint a legfontosabb feladat számukra “jóban lenni” Európa és Amerika aktuális vezetőivel. Ez pedig “passzol”!
  (A románokat soha nem “kötik meg” értékek, elvek, ígéretek, ideológiák, és más efféle kötöttségek! Csak gátlástalan “célra tartás” van. Talán ezért értenek manapság könnyeben szót a liberál-globalistákkal.)

 5. Jáger László

  Zémbeske/Sárika
  Zsémbeske 1 kicsikét butácska
  De zsémbeskének a szíve kitárva
  Illés együttes
  után szabadon…..
  barátilag
  J.L.

 6. Jáger László

  Ov zseniális 5lete…..!!???
  +szűnik a bözsi,jön helyette a13.havi nyugdíj!!!
  Igaz 4 évre lebontva,ergo évente 1heti.de szumma azért 1 havi!!!????…
  Na most tessenek nevetni hölgyeim és uraim!!???..
  barátilag
  J.L.

  • JÁGER írta : “Orbán V. zseniális ötlete…..!!??? (-) … a 13. havi nyugdíj!!!””
   Szegény emlékezet kieséssel megvert JÁGER Orbánnak tulajdonítja azt az ötletet, ami biztosan NEM Orbán ötlete!!!
   A 13. havi nyugdíj és a négy évig tartó “fokozatos” bevezetése a balliberális MSZP-SZDSZ kormány 2006-os EREDETI ÖTLETE volt. Az ötlet akkori bejelentése idején világgazdasági KONJUNKTÚRA volt.(!) (Most súlyos válság van a világban.) Hogyan valósította meg az MSZP-SZDSZ koalíció anno az ötletét? A balliberál-globalisták (Gyurcsány) ÖTLETE, vállalása általuk TELJESEN NEM valósult meg. (!!!) Mert a 2008-as pénzügyi válság annyira gyengült állapotban sújtott le Magyarországra, hogy 2009-ben (Bajnai) TELJESEN MEGVONTÁK a bevezetni ígért 13. havi nyugdíjat!!! Megdöbbentő módon erre már nem emlékszik szegény JÁGER!!!
   Talán mert a kommunistákban mindig volt hajlam a “MÚLTAT ELTÖRÖLNI”, avagy jó alaposan feledni. Úgy látszik, ez a törekvés a múló időben sem múlik el. Ugye JÁGER?!

   Valóban zseniális ötlet most ELŐVENNI a 13. havi nyugdíj bevezetését. Mert a teljesen impotens magyarországi ellenzék járvány idején is hazug propagandával reméli Orbánt elkergetni. Az impotens ellenzék egyik “ötlete” azzal fenyegetni a nyugdíjasokat, hogy a járvány-válság veszélyezteti a nyugdíjakat.(!) Tipikusan aljas balliberális-globalista rémhír terjesztés esetéről van szó.(!!!) Ezzel szemben a kormány részéről a legjobb ötlet a nyugdíj emelés ígérete.(!) Mert ezzel az ellenzék nyugdíj megvonással riogatása nevetségessé válik. Továbbá ez a 13. havi nyugdíj emlékezteti az embereket a balliberális kormányzás fekete időszakára!!! JÁGER-nek is zseniális az ötlet “felújítása”, mert általa JÁGER nyugdíja is emelkedni fog!!! A nyugdíjemelés nem válogat!!! A kommunista nyugdíjasokat is utol éri!

 7. Jáger László

  Máris várom orbán 04 09-ei bejelentését!!
  Mit igér és minek fogunk majd örülni!!!???……
  Hát vannak kétségeim…
  A *vírust ez még nem fogja +állítani az 1000 %!!!
  barátilag
  J.L.

 8. Jáger László

  *vírus helyzet a nagy testvérnél/USA

  fertőzöttek száma 434 927
  elhunytak száma 14788
  gyógyultak száma 22891
  barátilag
  J.L.

 9. Jáger László

  Pardon!!
  Müller Cecília kislányos zavarában
  összekeverte Márai Sándort Wass Alberttel…..
  Hát ilyen is előfordul…..
  barátilagJ.L.

 10. Jáger László

  NyEurópai országokban cirka 100Xos a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma mint a KEurópai országokban!!!
  Ennek nem lehet az az oka hogy itt kötelező tették a BCG oltást!!!???..
  csak kérdezem propán-bután és naivan!!!???..
  barátilag
  J.L.

 11. Jáger László

  USA
  Amerika sok mindenben világelső
  Most a pandémiában is az élre tört!!
  Fertőzöttek száma 500 000
  Elhunytak száma 18745
  gyógyultak száma 27314
  barátilag
  J.L.

  • JÁGER : “Amerika sok mindenben világelső … stb.”
   Ez a legelszomorítóbb és egyben eddig a legszellemesebb beírása JÁGER-nek.

 12. Jáger László

  MO-i vírushelyzet
  2020 04 12
  fertőzöttek 1410
  elhunytak 99
  gyógyultak 118
  barátilag
  J.L.

 13. Jáger László

  K-Európában a BCG oltás harcol a*vírus LN!!!???..
  csak kérdezem…
  barátilag
  J.L.

 14. Jáger László

  *vírus
  ország fertőzött elhunyt gyógyult
  usa 550000 21700 –
  spanyol 166019 16970 62391
  francia 95403 14393 27186
  angol 84000 10612 140
  török 52167 1701 2965
  orosz 15770 130 1291
  belga 19647 3600 6463
  holland 24572 2643 287
  lux 3270 62 500
  cseh 5902 132 422
  ukrán 2777 83 89
  magyar 1458 109 120
  1NLŐre ennyi
  További boldog húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek….
  Barátilag
  J.L.

 15. Jáger László

  +-ban
  ország, fertőzött elhunyt gyógyult
  német 123016 2789 64300
  kína 82160 3341 77663
  spanyol 169496 17489 64427
  olasz – 19899 –
  japán 7255 114 –
  orosz 18328 148 1470
  cseh 5991 138 464
  román 6633 318 852
  ukrán 3102 93 97
  horvát 1650 25 400
  magyar 1458 109 120
  barátilag
  J.L.

 16. Jáger László

  Idén 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre,mint tavaly!!!
  Ilyen utoljára 18 évvel ezelőtt fordult elő!!!
  Hát ez nem semmi!!
  barátilag
  J.L.

 17. Jáger László

  *vírussal legfertőzöttebb országok
  ország fertőzött elhunyt gyógyult
  USA 582 580 23628 44261
  spanyol 170 099 17756 64727
  olasz 159 526 20465 34435
  FO 137 877 14986 28001
  NO 130 720 3194 64300
  GB 89571 11347 313
  irán 73303 4585 45983
  kína 83302 3345 78148
  ciao!!
  Barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük