Friss bejegyzések

Marosvásárhely fekete márciusa és máig ható következményei

Nem a koronavírus terjedése miatt támadt általános pánik, hanem az évfordulós visszaemlékezések, értékelések hirtelen támadt árja volt az oka annak, hogy mindeddig tartózkodtam attól, hogy kifejtsem a magamét. Pedig az események közvetlen tanújaként, némileg aktív résztvevőjeként természetesen megvan a magam – elismerem: szubjektív – véleménye.

Az 199o. március 19-21-ei magyarellenes pogrom titkosszolgálati háttérrel alaposan előkészített akció volt, melynek egyetlen célja lehetett: a Trianon óta változatos eszközökkel, megszakítás nélkül folytatott etnikai homogenizáció során betelepített román lakosság kiváltságainak megőrzése, s egyben a magyar jogérvényesítés megakadályozása. Ami, ismerjük el, sikerült.

A hirtelen nyakunkba szakadt szabadság eufóriája – legalábbis itt, Vásárhelyen – az 199o. február 1o-ei gyertyás-könyves tüntetéskor hágott a tetőpontra. A város utcáin méltóságteljesen végigvonuló százezres tömeg a magyar identitás védelmét, oktatási jogaink kiterjesztését követelte. Miközben a kiváltságaikat féltő, az előző húsz esztendő alatt betelepített románok a háttérben fondorlatos módszerekkel szították a magyargyűlöletet, szervezték az ellencsapást.

A márciusi magyarellenes pogrom történései ma már közismertek. Amiként a következményei is. Mindenesetre az, ami akkor és azután történt, ahogyan az RMDSZ szó nélkül belement a Vatra-barát Iliescu által felkínált megoldásba – az igazi felelősöknek, a felbujtóknak a hajuk szála sem görbült, pusztán magyar és cigány embereket ítéltek el – csak megerősíti a feltételezést, hogy bizony a magyar pártban ott voltak – gyaníthatóan ma is ott vannak – azok a titkosszolgálati bekötöttségű elemek, akik a „gazdáik” által kívánt irányba terelték a párt politikáját.

Ott, akkor azonnal elszállt az eufória, az események kijózanítólag hatottak, végleg megbicsaklott a lendület, a hit, ami a kezdeti időszakban az erdélyi magyar politikát jellemezte. Az események közvetlen következményeként legalább 15 ezer megriadt, kiábrándult vásárhelyi magyar hagyta el a várost, telepedett át többnyire az anyaországba. Ezzel végleg megpecsételődött az egykori Székelyvásárhely sorsa, hisz nehezen hihető, hogy valaha betöltheti még Székelyföld fővárosa szerepét, amire akkoriban még megvolt minden esélye.

199o fekete márciusától egyenes út vezetett az 1993-as Neptun-gate-ig, amikortól is az RMDSZ önfeladó, nemzetáruló politikája gyakorlatilag visszafordíthatatlanná vált. Azóta az RMDSZ nem az erdélyi magyarság követeléseit közvetíti a mindenkori hatalom felé, hanem Bukarest elvárásait az erdélyi magyarság felé. Ami a legszomorúbb: ebben a nemtelen igyekezetében ma már maga mögött tudhatja nemcsak a mindenkori román hatalmat, hanem a magyar kormánypártot is…

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Bozgorozni szabad?

Hétfőtől három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában a cigányellenes megnyilvánulásokat – hogy mi …

24 hozzászólás

 1. Jáger László

  Ez az erdélyiek problémája
  Igazi alternatívát nem tudok nyújtani……Segíts magadon,az isten is +segít!!!!???..
  barátilag
  J.L.

  • zolatiguszti

   Hülyeségeket beszélsz szokás szerint. Ha tartozunk a holotúlélőknek akkor nekik nem? Csak két háborúban védték azt az országot aki cserbenhagyta őket.Gondolod jó ez így nekik?

 2. Egyet máig nem értek: ha az erdélyi magyarok számára már ’93 – ban nyilvánvalóvá vált, hogy az RMDSZ nem a magyarság érdekében tevékenykedik, akkor mi a bánatos turulmadárért szavaznak még mindig tömegével erre a tróger, szarházi bandára.

  • TOPRONGY : “…akkor mi a bánatos turulmadárért szavaznak még mindig tömegével erre a tróger, szarházi bandára.”
   NA EZ AZ A KÉRDÉS, melyre senki nem szeretne, vagy nem tud válaszolni. Ezért INKÁBB NEM FOGLALKOZNAK ezzel a kérdéssel!
   Sokkal egyszerűbb Potápit megróni, számonkérni, a Fideszre tolni a felelősséget az erdélyi magyarság “kifürkészhetetlen” ostobaságáért, passzivitásáért, önérdek felismerésére képtelenségéért, vagy az önérdek feladásáért. Most SZENTGYÖRGYI is az egyszerűbb megoldást választotta.(!!!)
   Nem azt firtatta, hogy miért végződött kudarccal először az MPP, majd cirka 10 évvel az után az EMNP indulása a választáson. Ezt megfejteni súlyos következtetésekre vezethetne. E helyett sokkal egyszerűbb a Magyarországi politikára tolni a felelősséget. EZ TÖRTÉNT.
   (Természetesen ez egy szikrányit sem segít az erdélyieken. Ugyanakkor sokat segít az UDMR vezetőinek egzisztenciális helyzetén.(!!!) Mert az UDMR-ben már csak jó fizetéssel rendelkező vezetők vannak. A volt tagság már SZENTGYÖRGYIVEL EGYÜTT a Fidesztől reméli az UDMR reformját, vagy beszüntetését (“bezárását”?).

 3. Szentgyörgyi László írta : “Ami a legszomorúbb: ebben a nemtelen igyekezetében ma már maga mögött tudhatja nemcsak a mindenkori román hatalmat, hanem a magyar kormánypártot is…”
  Megértem Szentgyörgyi csalódottságát amikor visszaemlékezik a 90-es évekre. Megértem az elkeseredettségét. De az írását befejező mondatot teljesen abszurdnak, haszontalannak, tehát HÜLYESÉGNEK, butaságnak gondolom. Arra kell gondolnom, hogy Szentgyörgyinek elkeseredésében teljesen elment a józan esze. És ez így nagyon szomorú. MERT Szengyörgyi UTOLSÓ MONDATA AZT A FELTEVÉST IGAZOLJA, ERŐSÍTI, HOGY AZ ERDÉLYI ÉRTELMISÉG MENTÁLIS ÁLLAPOTA MEGROGGYANT, és ma is tovább romlik.
  A gerinc roppanás nem mostanában történt. Valójában vélhetően még Ceausescu korszakában bekövetkezett. Mely állapot romlás idővel tovább súlyosbodott.
  Szentgyorgyi utolsó mondata azt is bizonyítja, hogy nincs módja, vagy belső igénye átbeszélgetni a kobakjában megforduló gondolatokat, ötleteket, véleményeket. Pedig a nagyobb nyilvánosság elé lépés előtt hasznos lenne TÖBB SZEMPONT SZERINT “ellenőrizni” a “nagy bejelentéseket”.

  Véleményem szerint az RMDSZ által 30 év alatt szedált erdélyi magyarság többsége EGYETÉRT Szentgyörgyi utolsó mondatának állításával. Vagyis döntően Magyarországot teszi felelőssé az erdélyiek áldatlan sorsáért, helyzetéért. A jövőre figyelemmel az erdélyi magyarság “stabilan passzív”. És arról ábrándozik, hogy majd egyszer… Most Erdélyben a magyar kormány képviseli Magyarországot. Az erdélyi helyzetről ábrándozásban az ELVÁRÁSOK célpontja már most is a magyar kormány. Persze, ez a számonkérés és ábrándos elvárás még fokozható.(!!!) De minek? Amikor már ma sincs semmi haszna.
  Na de talán Szentgyörgyi tudja, mit miért ír le.
  Amiről szerintem láthatóan sajnos semmit nem tud Szentgyörgyi, hogy milyen reális lehetőség létezik még magyarországi politikusi szempontból jobb helyzetet teremteni az erdélyieknek. MÁR HA talán a ROMÁNOKKAL SIKERÜL valamit elfogadtatni… A külső lehetőségek semmivel nem könnyebbek, mint a helyben élők lehetőségei, amiből “belül” SEMMIT NEM AKARNAK KIHASZNÁLNI.(!!!)
  Elég csak annyit írnom: Beke és Szőcs mellett maximum 200 tüntető tudott összeverődni.
  Ennyit erről röviden. (Kockázatos lenne kommentálni hosszabban.)
  És Szentgyörgyi elvárná, hogy a 30 éve erdélyiek által folyamatosan megválasztott, a román politikusok köze “beágyazódott”, beépült UDMR-t a Fidesz “számolja fel”??? Vagy mégis mit vár el Szentgyörgyi???
  Idézem: “…ebben a nemtelen igyekezetében ma már maga mögött tudhatja nemcsak a mindenkori román hatalmat, hanem a magyar kormánypártot is…”
  Na de az UDMR már 30 éve GYAKOROLJA AZ ÉRDEKE SZERINT A NEMTELEN IGYEKEZETET!!! Nem tegnap kezdték!!! Szentgyörgyi hol járt? Szentgyörgyinek most jutott eszébe, hogy gond van??? Az UDMR 2000-től leplezetlenül megkezdte a tisztogató hadműveletét a párton belül. Kik, és hányan tiltakoztak Erdélyben Tőkés kiebrudálása miatt? Legjobb ha ezt sem forszírozom.

  “…ebben a nemtelen igyekezetében ma már maga mögött tudhatja nemcsak a mindenkori román hatalmat, hanem a magyar kormánypártot is…” A mondat befejező állítása szerintem hamis állítás. Ugyan mi érdeke fűződhetne ahhoz a Fidesznek, hogy az RMDSZ a románok érdekében politizáljon Erdélyben? Sok más mellett ezt is elmagyarázhatná Szentgyörgyi. E mondat után sok-sok magyarázattal tartozik Szentgyörgyi. Néhány hónapra adott magának munkát! Már csak az a kérdés, hogy a “sikeres” hárító hadműveleten túl akar-e söprögetni a saját portáján?

  ((“Az események közvetlen következményeként legalább 15 ezer megriadt, kiábrándult vásárhelyi magyar hagyta el a várost, telepedett át többnyire az anyaországba.” – Ezért ki a felelős? És a felelős mióta felelős?

  A magyarországi média anno elhallgatta a Fekete márciust. A magyarországiak nem is értesültek az eseményekről.(!) Ez hogyan volt lehetséges? Ezért is a Fidesz a felelős?))

 4. SZENTGYÖRGYInek ez a cikke alaposan felzaklatott.
  Tekintsünk vissza a közeli múltba! Idézek:

  Zsémbes írta : 2020-03-13 : 16:50
  Szentgyörgyi: “Az nem érv, amikor a Fidesz-KDNP az RMDSZ mellett teszi le a garast, hogy – legalábbis az eddigi választások eredményei szerint – őket támogatják a választópolgárok is. Hát kit is támogathatnának, ha mind a román, mind a magyar állam azon van, hogy rajtuk kívül más ne is látszódhasson?”

  – Ez az állítás egy kicsit biceg. Mert volt idő, amikor KAPOTT TÁMOGATÁST az UDMR ellenzéke, és ezért évekig LÁTSZÓDOTT, és választható volt.(!) Csak az erdélyi magyarság választói nem akarták észrevenni a látható ellenzéket, és TOVÁBBRA IS “zavartalanul” a döntő többség az UDMR-t támogatta. EZ A VALÓSÁG. Fontos nem elfelejteni, hogy lett volna reális lehetőség jobban megszorongatni az UDMR-t, de az erdélyi többség NEM ÉLT EZZEL A LEHETŐSÉGGEL.
  Ami ettől teljesen független, hogy MOST Potápi “jól beszél-e”?
  Bizony, erősen vitatható Potápi “vallomása”, ezért feltétlen vitatni kell.
  (Függetlenül attól, hogy valóban és általában rendkívül sok a gond az erdélyi érdekképviselet környékén. Meg azt is tudjuk, hogy a magyar közélet legtehetségesebb, legrutinosabb, legprofibb, mindenkinek megfelelni tudó hinta-palintás pártja az UDMR.)

  Ezek ismeretében most azt kell feltételeznem, hogy SZENTGYÖRGYI nem olvassa el a szövegeire kapott reakciókat.(!) Az nem baj, ha a fórumon nem reagál. A szerzőnek nem kell “beszállnia” a fórumba. Nem ezzel van gond. A gond azzal lehet (van?), hogy tapasztalhatóan itt SZENTGYÖRGYI soha nem olvas, ide (PS) mindig csak ír.(!!!) Szerintem ez már baj.

  SZENTGYÖRGYI már többször érintette itteni írásában a Fidesz-RMDSZ viszonyt. EZ A VISZONY VALÓBAN NAGYON FONTOS, “érzékeny” ügy a közismert okok miatt, az RMDSZ és a Fidezs története miatt. Különösen “érzékeny” a kapcsolat manapság.(!) Legutóbb Potápi Árpád “NEGATÍV” megszólalása súlyos zavart okozott SZENTGYÖRGYI és mások fejében is. Magam is meglepődtem. Potápi államtitkár képviseli a magyar kormányt. De nem azonosítható a magyar kormánnyal, vagy a Fidesszel. Egy dolog, hogy Potápi mondott egy véleményt egy konkrét kérdésre. De egészen más dolog a Fidesz Erdélyt érintő politizálása. A felelős “értelmiségi” erdélyi gondolkodótól elvárható lenne HIGGADTSÁG, TÜRELEM, ha hirtelen a napi politizálás porondjára is felkívánkozik!!!
  Szívesen olvasnám Szentgyörgyi véleményét ezzel kapcsolatban ezen a honlapon.
  Ha SZENTGYÖRGYI terve számonkérni a

  • Potápi, ha egészen véletlenül nem a fidesz véleményét tolmácsolta volna, már rég a “Röpülj páva” vetélkedőre készülne.
   “potápi államtitkár képviseli a magyar kormányt.De nem azonosítható a magyar kormánnyal” Hát akkor kivel azonosítható, talán a nílusi krokodilokkal, vagy a mongol pásztorokkal ? Ekkora marhaságot még zsémbitől se várna az ember.

   • TOPRONGY : ” “potápi államtitkár képviseli a magyar kormányt.De nem azonosítható a magyar kormánnyal” Hát akkor kivel azonosítható, talán a nílusi krokodilokkal,…”
    Ez is egy vélemény.

 5. Jáger László

  Új tánchoz új férfi kell…
  Máris +van az új célpont!!!???…
  csak ennyi
  Barátilag
  J.L.

 6. Jáger László

  Apu alakul……
  máris nem Erdélyről szól a vita hanem az egyénekről…
  barátilag
  J.L.

 7. Jáger László

  A helyzet bizonytalan még Erdélyben is mint látható érzékelhető…
  MOon kvázi
  mint *vírus ügyben…
  barátilag
  J.L.

 8. Jáger László

  Máris voltam a boltban,csak azt nem tudom 64,vagy 65 évesen!!!???..
  barátilag
  J.L.

 9. Jáger László

  Rmdsz-fidex
  kapcsolata is +érne 1 misét!!!
  Csak úgy 1másközt!!
  Barátilag
  J.L.

 10. bozgorgyerek

  Jáger László miért pofázol bele ha ez az erdélyiek dolga?? Tessék sűrűbben vásárolni menni.Segíts magadon,az isten is +segít!!!!???..
  barátilag

 11. Jáger László

  bozgorgyek
  Én nem adtam politikai tanácsot,csak +méltóztattam jegyezni,hogy döntsék L ,hogy kivel mit akar és milyen +oldást szeretne….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L

 12. Jáger László

  Jöhetnek a jó tanácsok mind2 fél részépről!!
  Habár nem bízok a +oldásban…
  barátilag
  J.L.

 13. Jáger László

  Marica grófnő
  Szép város Kolozsvár,
  én ott lakom a Szamosnál
  Kálmán Imre…..
  barátilag
  J.L.

 14. Jáger László

  Máris drukkolok az erdélyi magyarságnak ,hogy jól válasszanak a saját érdekükben…
  Ők döntenek,ergo legyenek észnél
  A józan paraszti ész nem akadály!!!???..
  barátilag
  J.L.

 15. Jáger László

  Désen és környékén már a tejesüveg is fertőz…
  barátilag
  J.L.

 16. Jáger László

  Arrafelé is terjed a ragály
  Erdélytől Moldováig
  Moldovától Dobrudzsáig
  Már közel 100 a halálos áldozatok száma….
  barátilag
  J.L.

 17. Jáger László

  Nem kell a románokat félteni!!
  Majd +oldják mint az erdélyi helyzetet…..
  Nekik áll a zászló!!
  Magyarságnak…
  Már a nap is lemenőben….
  barátilag
  J.L.

 18. Jáger László

  Havasalföldön is zajlik az élet és terjed a*vírus…..Előbb -utóbb azonban +fog szűnni +lássátok….
  barátilag
  J.L.

 19. Jáger László

  *vírus helyzet
  Romániában
  Tandarei kisvárost vesztegzár alá helyezték…
  Fertőzött 3613
  Elhunyt141
  Gyógyult329
  csak ennyi!!
  Barátilag
  J.L.

 20. Jáger László

  újabb
  2020 04 05
  fertőzött 3864
  elhunyt 148
  gyógyult 374
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük