Kit támogat Balog Zoltán?

A magyarországi és külhoni nemzetrészek közötti kapcsolatokról, a magyar kormány által nyújtott kulturális támogatásokról értekezett az elmúlt héten  Marosvásárhelyen Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztériumának első embere.

Az esemény, bárhonnan nézzük is, csupán az ilyenkor szokásos kampányrendezvények sorát szaporítja. Ebből következően illik a helyén kezelni. Balog kampányüzenetét a város életében fontos évfordulóra építette. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 400 évvel ezelőtt, 1616-ban adott kiváltságlevelet az akkori Székelyvásárhelynek, ekkor váltott nevet is a város, azóta hívják Marosvásárhelynek. Balog kijelentette: bízik benne, hogy jól döntött a marosvásárhelyi közösség, amikor az összefogás jegyében Soós Zoltánt választotta polgármesterjelöltjének. A magyar kormány támogatja az összefogást – tette hozzá a vendég.

Ezt a kijelentést értelmezték úgy – vagy csak próbálták annak látszatát kelteni – a polgármesterjelölt kampánycsapatában, valamint az RMDSZ által ellenőrzött médiaorgánumokban, mintha Balog Zoltán – csak azt nem tették hozzá: a magyar kormány nevében – támogatása kifejezetten Soós Zoltán személyének szólna. Hát, lévén az egyetlen magyar jelölt, sőt a vásárhelyi magyar „összefogás” jelöltje – még akkor is, ha hitgyülis bekötöttsége miatt sokaknak fenntartásaik vannak vele szemben – mást nem nagyon támogathatna… Mindenesetre Soós felismerte – talán éppen Balog látogatása kapcsán döbbenhetett, deöbbenthették rá –, hogy ha már a valódi öszefogást, a közös önkormányzati képviselőjelölt-lista állítását elmuasztották, akkor legalább a függetlenség látszatát kellene minél hihetőbbé tennie, ezért kilépett az RMDSZ-ből. Hogy tartható-e, illetve meddig tartható e függetlenség – találóbb, ha párton kivüliségnek nevezzük –, az a választások után eldől.

Egyébként az eset kísértetisen hasonlít a négy évvel korábbihoz, akkor Orbán Viktor Szatmárnémetiben, a parlamenti választások előtt tett kijelentését, amelyben a választáson való részvételre buzdított, értelmezték, kommunikálták úgy az RMDSZ propagandistái, illetve sajtója, mintha a Fidesz elnöke arra buzdította volna az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak az RMDSZ-re.

Valami hasonló történt most is, hisz Balog támogatása feltételezhetően nem Soós személyének szólt, még csak nem is az RMDSZ emberének, hanem az összefogásnak.

 

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük