Kit támogat Balog Zoltán?

A magyarországi és külhoni nemzetrészek közötti kapcsolatokról, a magyar kormány által nyújtott kulturális támogatásokról értekezett az elmúlt héten  Marosvásárhelyen Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztériumának első embere.

Az esemény, bárhonnan nézzük is, csupán az ilyenkor szokásos kampányrendezvények sorát szaporítja. Ebből következően illik a helyén kezelni. Balog kampányüzenetét a város életében fontos évfordulóra építette. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 400 évvel ezelőtt, 1616-ban adott kiváltságlevelet az akkori Székelyvásárhelynek, ekkor váltott nevet is a város, azóta hívják Marosvásárhelynek. Balog kijelentette: bízik benne, hogy jól döntött a marosvásárhelyi közösség, amikor az összefogás jegyében Soós Zoltánt választotta polgármesterjelöltjének. A magyar kormány támogatja az összefogást – tette hozzá a vendég.

Ezt a kijelentést értelmezték úgy – vagy csak próbálták annak látszatát kelteni – a polgármesterjelölt kampánycsapatában, valamint az RMDSZ által ellenőrzött médiaorgánumokban, mintha Balog Zoltán – csak azt nem tették hozzá: a magyar kormány nevében – támogatása kifejezetten Soós Zoltán személyének szólna. Hát, lévén az egyetlen magyar jelölt, sőt a vásárhelyi magyar „összefogás” jelöltje – még akkor is, ha hitgyülis bekötöttsége miatt sokaknak fenntartásaik vannak vele szemben – mást nem nagyon támogathatna… Mindenesetre Soós felismerte – talán éppen Balog látogatása kapcsán döbbenhetett, deöbbenthették rá –, hogy ha már a valódi öszefogást, a közös önkormányzati képviselőjelölt-lista állítását elmuasztották, akkor legalább a függetlenség látszatát kellene minél hihetőbbé tennie, ezért kilépett az RMDSZ-ből. Hogy tartható-e, illetve meddig tartható e függetlenség – találóbb, ha párton kivüliségnek nevezzük –, az a választások után eldől.

Egyébként az eset kísértetisen hasonlít a négy évvel korábbihoz, akkor Orbán Viktor Szatmárnémetiben, a parlamenti választások előtt tett kijelentését, amelyben a választáson való részvételre buzdított, értelmezték, kommunikálták úgy az RMDSZ propagandistái, illetve sajtója, mintha a Fidesz elnöke arra buzdította volna az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak az RMDSZ-re.

Valami hasonló történt most is, hisz Balog támogatása feltételezhetően nem Soós személyének szólt, még csak nem is az RMDSZ emberének, hanem az összefogásnak.

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Sikerült – mi is?

Sikerült! – kürtölték világgá a hírt a szinte teljes jobboldali magyar médiában – bevallom, a …

egy hozzászólás van

  1. göre gábor bíró úr!

    Az expressz asszimiláltak közül egyeseknek szerénytelensége és illetéktelen, nagy -hangúsága némely magyar ügyekben természetesen nem ismer határt, ugyanúgy, ahogy a születési hibában szenvedő ember előkelősködése sokszor határtalan. Belőlük kerül ki az a dzsentroid típus, mely dzsentribb a dzsentrinél, az a hon fitípus, aki hazafiasabb minden ősmagyarnál, belőlük kerül ki a fajmagyarság jogainak minden olyan türelmetlen hirdetője, akinek a fajmagyarsághoz faji alapon pontosan ugyanaz a kapcsolata, mint a faj zsidónak. Faji hiányaikat úgy akarják eltüntetni, hogy fajmagyarabbak akarnak lenni a parasztszármazékoknál, előkelőségi hiányaikat úgy, hogy dzsentribbek a valódi nemesnél. Minthogy őseikben nincs magyar vér, szüntelen harsogják a magyarkodó frázisokat. Olyan vendégek ők, akik megrészegedvén a vendéglátók szívességétől, tele szájjal hirdetik, hogy itt tulajdonképpen ők a gazdák és ők merik »félteni« a magyar fajtát például a fajmagyar parasztság választójogától.Szabó Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük