Kit támogat Balog Zoltán?

A magyarországi és külhoni nemzetrészek közötti kapcsolatokról, a magyar kormány által nyújtott kulturális támogatásokról értekezett az elmúlt héten  Marosvásárhelyen Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztériumának első embere.

Az esemény, bárhonnan nézzük is, csupán az ilyenkor szokásos kampányrendezvények sorát szaporítja. Ebből következően illik a helyén kezelni. Balog kampányüzenetét a város életében fontos évfordulóra építette. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 400 évvel ezelőtt, 1616-ban adott kiváltságlevelet az akkori Székelyvásárhelynek, ekkor váltott nevet is a város, azóta hívják Marosvásárhelynek. Balog kijelentette: bízik benne, hogy jól döntött a marosvásárhelyi közösség, amikor az összefogás jegyében Soós Zoltánt választotta polgármesterjelöltjének. A magyar kormány támogatja az összefogást – tette hozzá a vendég.

Ezt a kijelentést értelmezték úgy – vagy csak próbálták annak látszatát kelteni – a polgármesterjelölt kampánycsapatában, valamint az RMDSZ által ellenőrzött médiaorgánumokban, mintha Balog Zoltán – csak azt nem tették hozzá: a magyar kormány nevében – támogatása kifejezetten Soós Zoltán személyének szólna. Hát, lévén az egyetlen magyar jelölt, sőt a vásárhelyi magyar „összefogás” jelöltje – még akkor is, ha hitgyülis bekötöttsége miatt sokaknak fenntartásaik vannak vele szemben – mást nem nagyon támogathatna… Mindenesetre Soós felismerte – talán éppen Balog látogatása kapcsán döbbenhetett, deöbbenthették rá –, hogy ha már a valódi öszefogást, a közös önkormányzati képviselőjelölt-lista állítását elmuasztották, akkor legalább a függetlenség látszatát kellene minél hihetőbbé tennie, ezért kilépett az RMDSZ-ből. Hogy tartható-e, illetve meddig tartható e függetlenség – találóbb, ha párton kivüliségnek nevezzük –, az a választások után eldől.

Egyébként az eset kísértetisen hasonlít a négy évvel korábbihoz, akkor Orbán Viktor Szatmárnémetiben, a parlamenti választások előtt tett kijelentését, amelyben a választáson való részvételre buzdított, értelmezték, kommunikálták úgy az RMDSZ propagandistái, illetve sajtója, mintha a Fidesz elnöke arra buzdította volna az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak az RMDSZ-re.

Valami hasonló történt most is, hisz Balog támogatása feltételezhetően nem Soós személyének szólt, még csak nem is az RMDSZ emberének, hanem az összefogásnak.

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

egy hozzászólás van

  1. göre gábor bíró úr!

    Az expressz asszimiláltak közül egyeseknek szerénytelensége és illetéktelen, nagy -hangúsága némely magyar ügyekben természetesen nem ismer határt, ugyanúgy, ahogy a születési hibában szenvedő ember előkelősködése sokszor határtalan. Belőlük kerül ki az a dzsentroid típus, mely dzsentribb a dzsentrinél, az a hon fitípus, aki hazafiasabb minden ősmagyarnál, belőlük kerül ki a fajmagyarság jogainak minden olyan türelmetlen hirdetője, akinek a fajmagyarsághoz faji alapon pontosan ugyanaz a kapcsolata, mint a faj zsidónak. Faji hiányaikat úgy akarják eltüntetni, hogy fajmagyarabbak akarnak lenni a parasztszármazékoknál, előkelőségi hiányaikat úgy, hogy dzsentribbek a valódi nemesnél. Minthogy őseikben nincs magyar vér, szüntelen harsogják a magyarkodó frázisokat. Olyan vendégek ők, akik megrészegedvén a vendéglátók szívességétől, tele szájjal hirdetik, hogy itt tulajdonképpen ők a gazdák és ők merik »félteni« a magyar fajtát például a fajmagyar parasztság választójogától.Szabó Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük