Üzent az EU: rá ne számítsunk!

Az Európai Unió luxemburgi bíróságának keddi ítélete szerint az Európai Bizottság – gyakorlatilag az Unió kormánya – jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács által elindított polgári kezdeményezés bejegyzését. Tán nem árt összefoglalni a történteket: a Székely Nemzeti Tanács és partnerei néhány évvel ezelőtt azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Egy ilyen döntés, amellett, hogy segítette volna a zömében magyar nemzetiség által lakott Székelyföld gazdasági felzárkóztatását, erősítette volna a székelyföldi autonómiatörekvéseket is.

Az Európai Bizottság 2013 júliusában úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést. Lépésüket azzal indokolták, hogy a régió fogalmát a tagállamokban fennálló politikai, közigazgatási és intézményi helyzetet tiszteletben tartva kell meghatározni. Sőt, arra is felszólították az SZNT-t, hogy legkésőbb három napon belül távolítsák el honlapjaikról az unió luxembourgi székhelyű bíróságán zajló perük iratait, és gondoskodjanak róla, hogy a keresetlevelük és az EB ellenkérelme ne legyen hozzáférhető a nyilvánosság számára. Tették mindezt az átláthatóság, az információk szabad áramlása jegyében. Ez ellen az EB-határozat ellen fellebbezett az SZNT, ezt utasította el a luxemburgi bíróság.

A keddi törvényszéki döntés néhány következtetés levonására kötelez. Elsőként azt kell megállapítanunk, hogy részünkről óriási, végzetes tévedés volt azt remélni, hogy az EU esetleg hajlandó lesz pártunkat fogni a mindenkori román hatalommal vívott jogérvényesítő küzdelmeinkben. Mondjuk ki: az EU, annak „kormánya” kisebbségi kérdésekben a status quo fenntartásában érdekelt elsősorban. A probléma legfennebb akkor éri el ingerküszöbét, ha már eszkalálódott a konfliktus.

És még valami. Kedden nem történt egyéb, mint az, hogy az EU megüzente: rá ne számítsunk. Azaz: kisebbségi jogokból az lesz a miénk, amit magunknak kiharcolunk.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

5 hozzászólás

 1. Az UNIO kezdi sejteni, hogy Orbán részére Erdély egy megkülönböztetési lehetőség.
  A nyugaton élő és itthon lakással rendelkező magyarok nem szavazhatnak levélben, mint ahogyan
  Orbán erdélyi atyjafiai. Orbán minden kérdésben támadja az UNiO-t, olyan ügyekben is, amelyek az általános
  magyar egyenlőség elérését segítenék stb. A kedves erdélyiek nem veszik észre, hogy ilyen embert nem szabad hatalmon tartani ?

  • Kedves “Egy ember” ! Túl azon, hogy nem sikerült megtanulnod mondatot szerkeszteni magyarul , el kellene gondolkodni azon, hogy nicknevet is válts. Javasolhatom az “Egy hülye ember” vagy a liberálisabban hangzó “Egy nagyon cool hülye ember” nickneveket. Így már kommentelned sem kellene. Elegendő lenne ha csak leírnád az IQ teszted eredményét, így valahogy: -20.

 2. Remélem lementette valaki azokat a peranyagokat,örök tanulságul…….

 3. Minden tisztelet az Anyaországnak! Az Erdélyi magyarok nagyra értékelik, amiért mindenben támogatja őket az Anyaország.

 4. Vajda Zoltán

  Mivel az egész brüsszeli eurokrácia, amely az 1968-as kócos, mosdatlan és félművelt de annál beképzeltebb diákmozgalmakból nőtt ki nincs min csodálkozni. (Barroso az utcai harcos, a maoista..) Nem is vártam mást, hiszen ezek a nemzeti identitást akarják eltörölni. Mivel a marxizmus abban megbukott, hogy a magántulajdont akarta eltörölni, nosza töröljük el a nemzeti, sőt nemi identitást is. Ez az ő hagymázas ábrándjuk. Ehhez kellenek a migránsok.
  Sajnos az a bagázs az európai civilizáció és kultúra sírásója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük