Üzent az EU: rá ne számítsunk!

Az Európai Unió luxemburgi bíróságának keddi ítélete szerint az Európai Bizottság – gyakorlatilag az Unió kormánya – jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács által elindított polgári kezdeményezés bejegyzését. Tán nem árt összefoglalni a történteket: a Székely Nemzeti Tanács és partnerei néhány évvel ezelőtt azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Egy ilyen döntés, amellett, hogy segítette volna a zömében magyar nemzetiség által lakott Székelyföld gazdasági felzárkóztatását, erősítette volna a székelyföldi autonómiatörekvéseket is.

Az Európai Bizottság 2013 júliusában úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést. Lépésüket azzal indokolták, hogy a régió fogalmát a tagállamokban fennálló politikai, közigazgatási és intézményi helyzetet tiszteletben tartva kell meghatározni. Sőt, arra is felszólították az SZNT-t, hogy legkésőbb három napon belül távolítsák el honlapjaikról az unió luxembourgi székhelyű bíróságán zajló perük iratait, és gondoskodjanak róla, hogy a keresetlevelük és az EB ellenkérelme ne legyen hozzáférhető a nyilvánosság számára. Tették mindezt az átláthatóság, az információk szabad áramlása jegyében. Ez ellen az EB-határozat ellen fellebbezett az SZNT, ezt utasította el a luxemburgi bíróság.

A keddi törvényszéki döntés néhány következtetés levonására kötelez. Elsőként azt kell megállapítanunk, hogy részünkről óriási, végzetes tévedés volt azt remélni, hogy az EU esetleg hajlandó lesz pártunkat fogni a mindenkori román hatalommal vívott jogérvényesítő küzdelmeinkben. Mondjuk ki: az EU, annak „kormánya” kisebbségi kérdésekben a status quo fenntartásában érdekelt elsősorban. A probléma legfennebb akkor éri el ingerküszöbét, ha már eszkalálódott a konfliktus.

És még valami. Kedden nem történt egyéb, mint az, hogy az EU megüzente: rá ne számítsunk. Azaz: kisebbségi jogokból az lesz a miénk, amit magunknak kiharcolunk.

Ez is érdekes

Székely István levelét megírta, avagy vakvágányon az erdélyi magyar politika

Történt, hogy Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, ha jól értelmezem, valamiféle párbeszédet …

3 hozzászólás

  1. Remélem lementette valaki azokat a peranyagokat,örök tanulságul…….

  2. Minden tisztelet az Anyaországnak! Az Erdélyi magyarok nagyra értékelik, amiért mindenben támogatja őket az Anyaország.

  3. Vajda Zoltán

    Mivel az egész brüsszeli eurokrácia, amely az 1968-as kócos, mosdatlan és félművelt de annál beképzeltebb diákmozgalmakból nőtt ki nincs min csodálkozni. (Barroso az utcai harcos, a maoista..) Nem is vártam mást, hiszen ezek a nemzeti identitást akarják eltörölni. Mivel a marxizmus abban megbukott, hogy a magántulajdont akarta eltörölni, nosza töröljük el a nemzeti, sőt nemi identitást is. Ez az ő hagymázas ábrándjuk. Ehhez kellenek a migránsok.
    Sajnos az a bagázs az európai civilizáció és kultúra sírásója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük