Kibújt a szög a zsákból…

Pontosabban: a magyargyűlelet szöge a demokratikusnak álcázott  román zsákból. S mindez akkor, amikor a tetőpontra hágott a legfőbb – ember legyen a talpán, aki számon képes tartani, hány van belőlük, hisz minden hatalmi erőközpontnak megvan a maga saját szolgálata – hírszerző szolgálat, a SRI és az igazságügyi intézmények között megkötött együttműködési megállapodások miatt kipattant botrány.

A hónapok óta tartó ádáz vita, már-már vérre menő politikai küzdelem a körül folyik, hogy létezik-e a “deep state”, azaz a párhuzamos állam, a titkos háttérhatalom vagy csupán a harsány román közélet szokásos nagyotmondásainak esetével van újfent dolgunk. Nos, a jelek szerint mégiscsak a párhuzamos állam létét hangoztatóknak lehet igazuk, különösen amióta bebizonyosodott, hogy valóban léteznek az ominózus megállapodások.

A SRI-t felügyelő parlamenti bizottság legutóbbi meghallgatásán Florian Coldea tábornok – a cím senkit se tévesszen meg, hisz Romániában egy ideje annyi a tábornoki rangot és doktori címet viselő alak, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük -, a szolgálat volt helyettes vezetője a megállapodások szükségessége mellett kardoskodott, és tagadta, hogy vezetése alatt a titkosszolgálat egyetlen bűnügyi dossziét is összeállított volna. Márpedig a jelenlegi kormányerők vádja szerint éppen ezt tették: Coldea a rettegett korrupcióellenes ügyészség, a DNA vezetőjével, Laura Codruţa Kövesivel együtt olyan „párhuzamos állami struktúrát” épített ki, amely a saját céljaikat szolgálta, és koholt vádak alapján próbálták félreállítani azokat a politikusokat és üzletembereket, akik nem a deep state érdekeit szolgálták, a rendelkezésükre álló minden eszközzel nyomást gyakoroltak a bírói testületekre, hogy az általuk kívánt döntéseket hozzák.

A titkosszolga odáig merészkedett, hogy megfenyegette azokat, akik azáltal, hogy kikényszerítették a titkos egyezségek nyilvánosságra hozatalát, szerinte „elárulták” Románia érdekeit. Az ortodox húsvét kapcsán Júdásra utalt, aki 30 ezüstpénzért lett áruló. A tábornok árulózása kiverte a biztosítékot a román sajtó bizonyos részében, elsősorban abban, amely a leleplezésekben jeleskedett. A tábornok egykori jobbkeze, Daniel Dragomir, aki egy ideje a partvonalról figyeli az eseményeket, s közöl időnként hihetetlennek tűnő leleplezéseket arról, hogyan hálózta be az egész román társadalmat a hírszerzés, most maga is nyílt fenyegetésként értékelte egykori felettese Júdásra utaló kijelentését.

Dragomir nyilatkozatában arra utalt, hogy szerinte titkosszolgálati eszközökkel „gyártották” a székely „terroristák” ügyét és más terrorvádakat is.

Mint ismeretes, a bíróság ejtette a terrorvádat a kézdivásárhelyi Beke István és Szőcs Zoltán ellen. A bírói indoklás szerint ugyanis a fő bizonyítékként kezelt, lehallgatott beszélgetés nem támasztotta alá a vádakat, hogy terrortámadásra készültek volna 2015. december elsején.

Az eset azt bizonyítja, hogy a román titkosszolgálat által nemzetbiztonsági kockázatként kezelt erdélyi magyar nemzeti közösség tagjai ellen bármikor számíthatunk hasonló “vádak” alapján történő fellépésre. Hogy ezek nem pusztán képzelgések, arra itt a bizonyíték: elegendő, ha homok kerül az addig olajozottan működő gépezet fogaskerekei közé, máris kibújik a szög a zsákból…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Mint a mesében: térdeltek is, meg nem is…

Azt kérdezte az middlesborough-i angol-román barátságos labdarúgómérkőzés előtt az egyik erdélyi magyar hírportál, hogy vajon …

3 hozzászólás

 1. Nem irigylem Laura asszony volt férjét, akinek magyar nevét megtévesztésből használja.

 2. Miért tudunk keveset Kövesinéről? (Mármint a fiatal Laura Codrucáról!)
  Csak nem úgy kezdődik az önéletrajza, hogy aszondi:
  “Már leányka koromban arról álmodoztam, hogy korrupció ellenes főhajakend leszek. Nem zártam kalickába kicsi madarakat. Nem tűztem tűhegyre bogarakat, de a játékbabáimnak azt mondtam, hogy kavicsosné a nevem. (Kicsit nem mondtam igazat. Ök nem kérdeztek, s én nem válaszoltam. Azóta sem.”

 3. A románok azt adják vissza, amit ők kaptak a magyar uralom alatt! Sérelmükkel a világot elárasztották! Erdélyt megkaparintották! De nekik se sikerül különbnek lenni! “Az önkény, karöltve jár az ostobasággal”!
  Politikus portrék:
  Annál többen voltak a haszonélvezők és kompromittáltak. Nagyon sok ostoba, képzetlen, embert raktak a sztálinisták vezető pozícióba. (Ha az elmúlt ötven év állandósult politikai jellemzőit keressük, egyet könnyen találunk: Mind Rákosi, mind Kádár, mind Antall, mind Horn, mind Orbán vigyázott arra, hogy hatalma fény körében csak olyanok sütkérezzenek, akik erkölcsük, képességük, képzettségük alapján nem lehetnek rájuk veszélyesek. Ezzel magyarázható, hogy a vezetésben a politikai változások során a középszernél is gyengébbek maradtak a jellemzők.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük