Ezt nektek!

Elutasította a román törvényhozás alsóháza a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó statútumtervezetet, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki. Mint ismeretes a dokumentumot Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő egyéni törvénykezdeményezésként volt kénytelen iktatni, mivel sem az RMDSZ, sem saját pártjának, a Magyar Polgári Pártnak másik törvényhozási tagja, s egyben elnöke, Biró Zsolt nem volt hajlandó aláírásával támogatni.

Elgondolkodtató, hogy a romániai rendszerváltás óta eltelt közel három évtized alatt, legalábbis az RMDSZ vezérkara szerint, ez sohasem bizonyult kellőképpen időszerűnek… Kizárólag a választási kampányok idejére hozakodnak elő vele, hogy aztán a választás másnapján nyomban megfeledkezzenek róla, s csak a következő kampány idején vegyék újra elő, porolják le, s kezdjenek érte újfent elszántan harcolni, úgy érdekvédelmileg és közképviseletileg persze, ahogyan azt már megszoktuk tőlük…

Erdélyben a jelenlegi állás szerint mindenféle autonómiaküzdelem, elsősorban a román hatalom zsigeri elutasító magatartása miatt, kudarcra ítélt. Akár azt is mondhatnánk: esélytelen. A Székelyföld területi autonómiájáért folytatott kiváltképpen. Ennek, úgy fest, a politikum is tudatában van, de nincs bátorsága bevallani. Sem szembenézni önnön felelősségével, amiért így alakultak a dolgok. A rendszerváltás óta eltelt közel három évtized alatt nem kerültünk egy lépéssel sem közelebb a célhoz.

Még a fogalmak tisztázására, egyértelműsítésére sem volt képes a magyar politikum. Így van az, hogy mást és mást jelent az autonómia kifejezés magyar és román olvasatban. Az erdélyi magyar politikum elmulasztotta megismertetni, megértetni – az elfogadtatásra az ismert körülmények között esély sem mutatkozott – főbb politikai törekvéseit. Igaz, román részről, főleg a területi autonómia vonatkozásában, soha nem volt, s a jelenlegi helyzet szerint soha nem is lesz fogadókészség. Erre a Kocsis István által találóan leírt román Trianon-szindróma a garancia.

Egyébként a képviselőház szerdai ülésén, miután a román pártok képviseletében felszólalók egyöntetűen visszautasították a törvénytervezetet, csak az RMDSZ-frakció tagjai támogatták, végül 218 szavazattal 20 ellenében erősítették meg a Székelyföld autonómiáját elutasító szakbizottsági jelentést. Bár a statútumtervezetről a kétkamarás parlament szenátusa fogja majd meghozni a végső döntést, az előzmények ismeretében, kétség nem fér ahhoz, miként döntenek majd a szenátorok.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Kit érdekel?

Péntek hajnalban egy közúti ellenőrzés során ittas vezetésen kapták Oltean Csongor ifjúsági államtitkárt. Az esetről …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük