Kármentés és öntömjénezés

Kisebbfajta földindulást okozott a román tanügyminiszter azon intézkedése, hogy az idei tanévtől kizárólag románnyelv-tanárok oktassák az ország hivatalos nyelvét a magyar tannyelvű általános iskolákban. A vonatkozó kormányrendelet augusztus 23-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A szeptember 7-én – a vakáció utolsó napján! – a megyei tanfelügyelőségekhez eljuttatott minisztériumi átirat, amelyben úgymond szabályozták a rendelet gyakorlati alkalmazását, további zűrzavarokat okozott, tovább fokozta a gyakorlatilag megvalósíthatatlan elképzelés által kiváltott fejetlenséget, feszültséget mind az oktatók, mind a szülők körében. A Székelyföldön például egyszerűen nem találtak szabad tanerői kapacitást ennek a már első látásra is megvalósíthatatlannak tűnő kellemetlen feladatnak az ellátására.

Derűlt égből villámcsapásként érte az iskoláskorú magyar gyerekek szüleit a csak a Trianont követő években tapasztaltakhoz hasonló – lásd az Anghelescu-törvény hasonló kitételeit – diszkriminatív intézkedés. Az RMDSZ is szorult helyzetbe került, Kovács Irén, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár nyilvánosan ugyan tagadta, hogy egyáltalán tudomása lett volna a tervezett miniszteri szándékról, de  igyekezete nem volt eléggé hitelt érdemlő. A “Szövetség” is rákapcsolt – ezúttal nem volt, mit tennie –, s görcsösen igyekezett minden követ megmozgatni, csakhogy mentsék a menthetőt. Valamint a saját imázsukon ejtett csorbát. Hiába hangoztatják előszeretettel, hogy ők az egyetlen legitim erdélyi magyar politikai szervezet, érdekérvényesítő erejük lassan a nullával egyenlő. Ezt legutóbb éppen a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapítása kapcsán történtek bizonyítják a legékesebben, amikor is Orbán Viktornak a személyes közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy ne érje újabb megalázó kudarc a helyi magyarokat.

Az RMDSZ fenyegetőzése – a kormányzó szociálliberális (PSD-ALDE) koalícióval kötött együttműködési paktum felfüggesztését is meglebegtették Kelemenék – hatott: Liviu Dragnea pártelnök felszólításának engedve végül lemondott az ominózus rendelet visszavonását megtagadó oktatási miniszter. A kormányrendeletet pedig csütörtokön visszavonta a kormány. Ezek után hétfőtől már ismét magyar tanítók oktatják a román nyelvet a nebulóknak.

Mint korábban annyiszor, az RMDSZ ezúttal is megpróbálja kisajátítani, a maga kizárólagos érdemeként beállítani a történetet, hogy gyakorlatilag maradt minden a régiben. Úgy tűnik, a mostani „szövetségi” szemlélet szerint már az is siker ha nem romlik a helyzet, az erdélyi magyarság helyzete. Ide vezetett az RMDSZ vezetői és médiája által közel harminc éven keresztül folytatott öntömjénezés. Erre mondták régen: még egy ilyen győzelem és elvesztünk.

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

egy hozzászólás van

  1. Rakovszky István

    Sajnos a mai Románia is az első Románia útján jár.
    Ugyanis az elsőt a 4. keresztes-hadjárat rablóbandája alapította, miután meggyilkolták a bizánci császárt, és maguk közül Flandria grófját, Baldwin-t koronázták meg 1204-ben “Románia” császárává. Elötte betörtek bizáncba, ahol gyilkoltak, nőket erőszakoltak meg és persze raboltak.
    Baldwin-ról még nem láttam képet, de mivel akkor még nem lehetett fényképezni, a festményekne sem lehetne hinne. Én őt olyan Verhoffstadt-szerűnek képzelem el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.