Figyelmezetés Romániának: ne kövesse Magyarország és Lengyelország példáját!

Sorra vonja felelősségre az Európai Parlament a közép-kelet európai volt szocialista országokat a jogállamiság állítólagos megsértéséért. Lengyelország és Magyarország után, most Románia került a vádlottak padjára.

Mint ismeretes Bukarest a 2007-es csatlakozáskor vállalta az igazságszolgáltatás visszásságainak a felszámolását. A megegyezés értelmében az Európai Bizottság az értékelési mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel a folyamatot, aminek lezárásától tették a függővé Románia felvételét a schengeni térségbe.

A mai strasbourgi plenáris ülésen az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans foglalta össze az elsősorban az igazságszolgáltatás működését érintő vádakat. Főképp az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása, illetve a korrupcióellenes küzdelem lanyhulása miatt aggodalmaskodtak a felszólalók.

A román kormányfő, Viorica Dăncilă felszólalásában – a legjobb, legösszeszedettebb beszédét mondta hivatalba lépése óta – tiszteletet kért az országának. Kijelentette: a kifogásolt igazságügyi reform, a Btk. módosítása és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének leváltása egyaránt a jogbiztonság megteremtését szolgálja. Nehezményezte az augusztus 10-ei tüntetésen történtek – a csendőri erőszak – értékelésekor az EP részéről tapasztalható kettős mércét, hiszen szerinte hasonlóan jártak el számos nyugat-európai ország rendfenntartói is.

Az elhangzott hozzászólások hallatán újfent meggyőződhettünk arról, hogy az EP-képviselők jelentős hányadának mind tájékozottság, mind elfogulatlanság, mind igazmondás tekintetében komoly hiányosságai vannak. Ezúttal sem hiányzott örök barátunk, Guy Verhofstadt, aki arra figyelmezetetett: Románia ne kövesse a rossz, azaz a magyar és lengyel példát.

Mielőtt félreértenének, sietek rögzíteni: őrizkedem attól, hogy bedőljek valamely román politikai erőnek, főleg azoknak nem, akik a rendszerváltoztatás óta eltelt közel három évtized alatt már több ízben is kormányozták az országot, de egyikük sem bizonyult jobbnak a Deákné vásznánál, beleértve az RMDSZ-t is.

Nemrég lehettünk tanúi, miként, milyen arcátlan módon, az igazsággal még csak köszönő viszonyban sem álló állítások alapján vádolták meg a magyar kormányt.  Ezek után érthető, hogy együttérzéssel, szimpátiával tekintek minden olyan ország kormányára, amelyre hasonlóan galádul próbálnak nyomást gyakorolni, természetesen az úgynevezett európai értékek nevében.

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

8 hozzászólás

 1. Romania nem is koveti sem lengyelorszag sem Magyarorszag peldajat mer ott sokkal rosszabb a helyzet mert ott romaniaban mar a lopasert,korupcioert elitelt es fegyhzaban zart politikusoknak adnanak amesztiat szabadulast a komcsi tobseg a parlamentben !!!!

 2. Hát nem érted, Antant-kegyenc? Az anarcholiburnyákok érted “szeretnek”, nem ellened!

 3. Nem is az a kérdés lényege, hogy kiket ne kövessen Románia, hanem itt a példa, hogy kit kövessen, személyesen a példakép, hogy még sötétben is felismerhessék. 🙂

 4. Ezeknek mindenbe bele kell pofázniuk. Talán nem ártana a saját “csodálatos” országukban körülnézni. Ha ott minden rendben van, na akkor, esetleg megnyikkanhatnak. De csak ha mi kérünk véleményt.

 5. Rakovszky István

  Sajnos a mai Románia is az első Románia útján jár.
  Ugyanis az elsőt a 4. keresztes-hadjárat rablóbandája alapította, miután meggyilkolták a bizánci császárt, és maguk közül Flandria grófját, Baldwin-t koronázták meg 1204-ben “Románia” császárává. Elötte betörtek bizáncba, ahol gyilkoltak, nőket erőszakoltak meg és persze raboltak.
  Baldwin-ról még nem láttam képet, de mivel akkor még nem lehetett fényképezni, a festményekne sem lehetne hinne. Én őt olyan Verhoffstadt-szerűnek képzelem el.

 6. Duró Tibor

  🙂

 7. Csak óvatosan a románokkal!
  Már anno Jóska bácsi (J.V. Sztálin) is megmondta, a román nem nemzet, hanem foglalkozás.

 8. jámbor lászló

  1920ig Oláh ország volt mi változott azóta, csak a név szerettek volna amikor uj nevet adtak a mai Romániának arra hajazni ,hogy ök bizony nem Oláh Cigány országa hanem Római Csak hát a nyelv furcsasága tette ,hogy Román az nem rómait takar már az oláh cigány leszármazottaknak se tetszik Románia Négy millióan hagyták el 18 és 40 évesek ugy ,hogy ott is el lehet gondolkodni a feketelábuak berelepitésén Románia rövidesen bezzeg ország lesz na és egy kicsit feketébbek lesznek az oláh cigányok mi baj lehet abból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.