Gyávák vagy csupán alkalmatlanok?

A címbéli kérdés a szakértőinek mondott román kormány vitatott teljesítménye kapcsán merül fel az értékelőkben. Alig fél éve van hivatalban a Ciolos-kabinet, máris minden irányból tüzelnek rá, annyi bírálat érte, mint még egyetlen rendszerváltás utáni kormányt sem. A hírtelevíziókban megszólaló megmondóemberek vagy bármely párthoz tartozó politikusok véleményéből ítélve ez a földgolyó legalkalmatlanabb kormánya.

Kétségtelen, van némi részigazság minden bírálatban, de egy alig hat hónapja működő ”szakértői” kormánytól túl sokat elvárni, bizony botorság lenne. Az sem mellékes, hogy mit fed a szakértői jelző: ez esetben nem a szakértelmet, hanem a parlamenti támogatottság teljes hiányát. Akkor miként fordulhatott elő, hogy mégis bizalmat szavaztak neki a parlamentben? – kérdezhetné bárki. Hát úgy, hogy mindkét fő parlamenti erő, a posztkommunista PSD, illetve a nemzeti liberális PNL egyaránt úgy számolt, hogy zsarolási potenciálja lehetővé teszi, hogy érdekei szerint manipulálja majd a ”szakértőket”. Amint kiderült, nem működik a kézi vezérlés, azonnal kígyót-békát kiabáltak a kormányra. Gyávasággal és alkalmatlansággal vádolják a leggyakrabban. Teszik ezt ezt azok, akik a rendszerváltás óta eltelt huszonhat esztendő alatt, bár több ízben is voltak már kormányon, egyetlen területen sem voltak képesek bármit is megoldani.

A Ciolos-kormánytól hiba lenne többet várni, mint amennyire képes. Legfőbb, s talán egyetlen elvárás irányukban, hogy az őszi parlamenti választásokig elkormányozzák az országot. Erre ez a kormány beiktatásának pillanatában képesnek tűnt, ezért is szavaztak bizalmat neki a parlamentben. Igaz, az egyetlen ismertebb politikus a miniszterelnökséggel megbízott egykori EB-biztos volt, a többiek mindössze harmadrangú, nevenincs brüsszeli bürokraták, akik mandátumuk lejárta után visszatérnek majd előző munkahelyükre. Ennek ellenére egyeseknek máris sikerült bizonyítaniuk alkalmatlanságukat. Előbb az oktatási miniszternek sikerült lejáratnia magát az V–VIII. osztályosok parodisztikusra sikerült kerettantervével, legutóbb pedig a munkaügy vezetője lépett vissza, majd mondott le a szakszervezetek háborgása miatt.

Mindeközben, ha nem is hoznak látványos magyarellenes intézkedéseket, de el sem határolódnak a mások által kezdeményezett hasonló lépésektől. Hiába na, választások következnek, nincs az a román párt, amely kampányidőben ne apellálna a román választók módszeresen táplált magyarellenes érzelmeire. A Ciolos-kormánynak pedig sem felhatalmazása, sem ereje nincs ezen változtatni. És szándéka sem.

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.