Megkerülhetetlen kérdések

Árnyékjelentésben fejti ki az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezménye végrehajtásáról szóló román kormányjelentésben foglaltaktól eltérő megállapításait az RMDSZ. Románia szokása szerint arról igyekszik meggyőzni a külföldet, hogy az országban példaértékűen bánnak a nemzeti kisebbségekkel.

A 2010 és 2016 közötti időszakra vonatkozó 72 oldalas árnyékjelentés szerint a kormányzati dokumentum hamis képet fest arról, hogy Románia miként tartja tiszteletben a keretegyezményben vállalt kötelezettségeit. „Alapvető emberi szabadságjogokkal, illetve kisebbségi jogokkal nem tud élni a romániai magyarság. Miközben az elmúlt években a jogsérelmek miatt jelentősen megrendült a közösség biztonságérzete, újfajta támadások és veszélyek is megjelentek, a hatóságok eddig nem tapasztalt eszközöket is bevetettek a szerzett jogok csorbítása, visszavétele érdekében” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szerint „tervszerűen kivitelezett, folyamatos jogtiprás” zajlik a Székelyföldön. Állításukat a következőkkel bizonyítják: 11 éve halogatják a kisebbségi kerettörvény elfogadását, leállították az államosított ingatlanok restitúcióját, továbbá a székely szabadság napi felvonulás résztvevőire indokolatlanul róttak ki csendőrségi bírságokat, a kolozsvári gyerekkórházban hiányos román nyelvtudása miatt aláztak meg egy erdővidéki diáklányt. Az ominózus jelentésben ugyan semmi újat nem mondanak, annak azonban csak örülhetünk, hogy végre a „szövetségben” is rádöbbentek a valóságra.

Az viszont módfelett zavar, hogy magukat felelős politikusnak tartó emberek úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy a mindenkori román politika legfőbb célja: a nemzetiségi kérdés végső megoldása. Ami csak akkor tekinthető majd megoldottnak, ha már egyáltalán nem lesznek nemzetiségek. Etnikai homogenizáció – ezen dolgozik a mindenkori román hatalom irigylésre méltó kitartással.

Ha a 2016-os nem választási év, ha az RMDSZ-ben nem érzékelik, hogy igen nagyok a problémák, akkor gyaníthatóan a szóban forgó árnyékjelentés sem készül el. Merthogy a korábbi három hasonló kormányjelentéshez sem fűztek különvéleményt. Igaz, az akkori kormánykoalícióknak a „szövetség” is tagja volt.

Ez az ára annak, hogy a román politikum jóvoltából a hatalom pótszékében üldögélhettek az RMDSZ emberei. Megérte-e vagy sem? – ez az a kérdés, amit nem kerülhet meg senki. Különösen azok nem, akik az utóbbi negyedszázad során az erdélyi magyarság sorsának alakulásában meghatározó szerepet játszottak.

Vagy „csak” felelőtlenül eljátszották a lehetőségeket…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Egy fenékkel két lovat

Bő lére engedve számol be az erdélyi – de még az anyaországi is! – média …

egy hozzászólás van

  1. Wass Albert nem volt elítélve a béke és az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért és háborús bűnök miatt sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük