Batthyáneum – törvény által szentesített rablás

Jogerősen elutasította a román legfelsőbb bíróság a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a Gyulafehérvári Érsekségnek.

Az eset újabb bizonyítéka annak a sandaságnak, kétszínűségnek, amellyel a román állam az utóbbi időben igyekszik elakasztani az 1989-es rendszerváltás után beindult, de azóta is igencsak döcögősen zajló restitúciós folyamatot.

A Batthyáneum (Biblioteca Batthyaniana) egyházi alapítású könyvtár és tudományos gyűjtemény Gyulafehérváron. Az intézményt gróf Batthyány Ignác erdélyi római katolikus püspök alapította 1798-ban. Ihletőjéül Eszterházy Károly egri művelődést fejlesztő munkássága szolgált. A könyvtár hatvanezer kötete között 927 kötetnyi kézirat és kódex és 565 ősnyomtatvány található. A Románia területén található középkori latin kódexek 80%-át itt őrzik. Bibliagyűjteménye hatszáz kötetes. A kódexgyűjtemény legértékesebb darabja a Codex aureus, a lorschi bencés apátságban 812-ben, arany betűkkel írt Máté- és Márk-evangélium. A Gyulafehérvári-kódexben glosszaként maradt fenn a Gyulafehérvári sorok nevű magyar nyelvemlék (1310–20). Itt őrzik a Döbrentei-kódex eredetijét és a Batthyány-kódexet, a legrégebbi ismert magyarországi kéziratos protestáns énekeskönyvet. 1949-ben a román állam a gyűjteményt lezárta és 1950-ben államosította. Azóta a romániai nemzeti könyvtárhoz tartozik és csak külön engedéllyel rendelkező kutatókat fogad.

Az épületet és a benne lévő gyűjteményt a román kormány 1998-ban sürgősségi kormányrendelettel visszaszolgáltatta a római katolikus egyháznak. A szóban forgó kormányrendeletet a törvényhozás 2002-ben törvényerőre emelte. Ennek ellenére a román állam a restitúciót nem hajtotta végre. A román restitúciós bizottság végül 2015 novemberében elutasította az egyház visszaszolgáltatási kérelmét. E határozat ellen nyújtott be keresetet a gyulafehérvári érsekség a gyulafehérvárit táblabíróságon, majd az ott 2018 júliusában kimondott elutasító ítélet után, a legfelsőbb bíróságon.

Gróf Batthyány Ignác püspök 1798-ban, kevéssel halála előtt úgy végrendelkezett, hogy a katolikus egyházra és “Erdély provinciára” hagyja a gyűjteményt. A sajátos román jogértelmezés szerint ez annyit jelent, hogy mivel Erdély mint provincia jelenleg Románia része, ezért  jogutódként a román államot illeti meg a gyűjtemény tulajdonjoga is. A  katolikus egyház szerint viszont a végrendeletben szereplő provincia megnevezés egyértelműen az erdélyi római katolikus egyházmegyét jelenti.

Komáromi Attila, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség jogásza szerint a Batthyáneum visszaszolgáltatásáról korábban elfogadott kormányrendelet ma is érvényben van. Mindezek nyomán valószínű, hogy az érsekség ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. A strasbourgi bíróság 2012-ben már bírság kifizetésére kötelezte a román államot, amiért 14 évig húzta a Batthyáneum restitúciós kérelmének az elbírálását.

Ez is érdekes

Az egyik teszi, a másik mímeli

Amikor nyilvánossá vált a Nemzetek Ligája elitkörébe tartozó csapatok csoportbeosztása, talán senki – még a …

10 hozzászólás

 1. Jáger László

  Batthányi Lajos
  1848-49 első magyar mártír ME-e…
  Emlékezzünk rá tisztelettel!!!
  Emlékét ne feledjük….
  csak ennyi
  barátilag
  J,..

 2. Íme bettegRimánia! A jog és a törvény meg az igazság földje, amire a ballibek sokszor hivatkoznak!

 3. Az oláhoknak valaki megsúghatta, hogy a számukra értéktelen, sőt, gyűlölt gyűjtemény a világ szemében az ő nemzeti értéküket növeli, eltitkolva a művek eredetét, tulajdonjogát.

 4. tolajdonképpen a jogállamiságramindigolyankényes punnyió simán végignézi ezt (ahogy anno az SK nyelvtörvényt) is végignézte.

 5. Jáger László

  1 amatőr,de elvetemült magyar terrorista…
  Sikerült rövid nyomozás után elfogni a TEKnek….
  Sikeres terrorista elhárítási akció volt
  Gratulálunk!!!!???…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  • @Jáger László
   Ön vagy ostoba vagy monomániás!
   Mi köze a TEK-nek meg egy potenciális terroristának egy erdélyi könyvtárhoz???

   Illetve van, olyan alakok fejében akiknek mindenröl “az” jut eszükbe

 6. Jáger László

  Bevállalom
  Nem használok paracetamolt,de más dilibogyót sem szedek,,,
  csak ennyi
  barátilag….
  J.L.

 7. Jáger László

  Drágaságom nem élek a javaslatoddal,de te elhúzhatsz a szeretett Solothun városodba örökre…
  Mindenki örömére és nem rontod itt ma napot……
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 8. Jáger László

  A magyarok Romániába mennek a 3.otást beadatni…
  Miért!!!??,
  Mert nálun nem oltatnak 3X!!!
  vakcina pedig van és hamarosan ránk romlik!!!???…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.