Viktor, segíts!

Angol kart hoz létre a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem – röppent fel a hír az elmúlt héten. Sőt, az intézményt is elkeresztelik, a bejelentett szándék szerint ezentúl George Emil Palade Nobel-díjas orvosprofesszor nevét viseli majd. Minderről anélkül döntöttek az egyetem román többségű vezetői, hogy előzetesen konzultáltak volna a magyar oktatókkal.

Teszik ezt azzal az orvosi egyetemmel, amelyet anno éppen a magyar nyelvű orvosképzés céljából alapítottak. S amelynek elsorvasztásán jobb ügyhöz méltó kitartással immár bő ötven éve ügyködnek azok, akiket semmi sem zavar jobban, mint a magyar szó. Ezzel is magyarázható, hogy az egyetem jelenlegi urai szerint a közel hetvenöt éve működő magyar nyelvű oktatásnak nem jár az önálló kar. Ezzel szemben a tíz éve indult angol nyelvű képzésnek igen. Mi ez, ha nem a helyi, sőt az egész erdélyi magyarság földig alázása?

Magyar részről a döntésre közleményekben, keserű hangvételű nyílt levelekben, politikai nyilatkozatokban reagáltak ugyan, de élünk a gyanúperrel, hogy teljesen fölöslegesen. A kutya ugat, a karaván – értsd: nagyromán gőzhenger – halad. A jelek szerint megállíthatatlanul. Legalábbis úgy fest, hogy sem az egyetem magyar professzorai, sem a politikum nem találta meg a módját, hogy leállítsa.

Mindenesetre az erdélyi magyarság megmaradási esélyei szempontjából szimbolikus jelentősége van, lehet annak, ha a magyar jogkövetelések szempontjából frontvárosnak számító Marosvásárhely elesik. Márpedig momentán úgy fest, hogy igen közel áll ehhez. A magyar nyelvű oktatás végleges kiszorulása az orvosi egyetemről könnyen kegyelemdöfésnek bizonyulhat.

Kénytelenek vagyunk feltenni a kérdést: van-e, lehet-e jövője a magyar nyelvű orvosképzésnek? Az előzmények ismeretében, bár nehéz kimondani, de megkerülhetetlen: ez a vonat elment. Marosvásárhelyről mindenképp. S hogy lemaradtunk róla, azért nem kizárólag a nagyromán váltókezelő a felelős.

Miben reménykedhetünk, ha egyáltalán szóba jöhet még ilyesmi? Az önhibájából is csökkent érdekérvényesítő képességgel bíró RMDSZ-ben aligha. Talán – ahogyan korábban a vásárhelyi római katolikus iskola esetében is – a magyar kormány közbenjárásában…

Ez is érdekes

Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

  Nem tudtam, mi hiányzott még a boldogsághoz, de amióta megjelent a hír, hogy a …

8 hozzászólás

 1. Az angol nyelvű képzés piszok drága, bevételnövelés végett indítják Mo.-on is kizárólag pénzkérdés.

  • Valamint ezen a nyelven írják az újságok azon részét,ami az orvosoknak szól.
   És valljuk be,aki ezen a nyelven kommunikál,könnyebben helyezkedik el a világ másik részén. Ott sikerrel megspórolták a pöts nyelvükkel,hogy 30 éves koráig képezzenek egy embert.
   Sorry.

 2. Mi lenne, ha a minden oldalról lőtt Orbán helyett az ottani magyar/székely képviselet állna föl a térdéről, húzná ki magát, és harcolna, mint ahogy férfihoz, emberhez illik???

 3. sebestyén istván

  Viktor a focicsapatok és a körülötte lebzselő éhenkórászok feltőkésítésével van elfoglalva.

  • “..nagy hülye vagy kisbarátom..” és szarba mártogattak reggeltöl estig. Néha epébe is.
   Jobb lenne ha gyalog felmászna a Krisztus szoborig.
   Biztos nem lenne rá képes, csak a pofája jár, amiröl nincs fogalma.

 4. Nóbel-Dijas román! Ahogyan a magyar Nóbel-Dijas magyar!

 5. Szathmári Veronika

  Románia mint egyik tagországa a unyijónak – teljesen fedve cselekszi minden gazságát a magyaroktól elrabolt területek felett. Ennek a “Zöldpárti” dajnának eszébe sem jut? Nincs szeme előtt, hogy mások is vannak akik figyelmére érdemesültek? Ott is vannak ám magyarok, nem csak Budapesten, kedves zöldséges kofa. Ott aztán kiélhetné csúcsra törő képzeletének beteljesítését. 100 éve – kedves zöldike, 100 éve már, hogy ott szenvednek a magyarok, székelyek, a román hegemónia, nagyzási hóbort, és történelem hamisítás miatt. ez az ország 60 év alatt 6 szövetségesét vágta át, támadta hátba. Igazi “konjuktura ” lovagok(?) Most épp megint padlóra akarnak vinni magyar érdekeket – Szargentini asszony, futás, Románia várja!

 6. Szathmári Veronika

  Hol a hozzászólásom? Alig 1 perce, hogy elküldtem….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük