Consummatum est

Az elmúlt hét híre: angol kart hoz létre a marosvásárhelyi orvosi egyetem. Igen, igen, így van: nem magyart – amire egyébként a törvény is kötelezné –, hanem angolt. Legalábbis így döntött az intézmény legfőbb vezető testülete. Márpedig, amit a fényes tekintetű szenátus eldönt – merthogy az egyetemi autonómia szent, még a törvénynél is elébbvaló –, azt szokása szerint véghez is viszi. Ha a fene fenét eszik – esetünkben magyar nyelvű orvosképzést –, akkor is. 

Mellbe vágott a hír, de nem ért meglepetésként. Mert hát – legyünk őszinték! – minden jel, a folyamat egésze – igen, a magyar nyelvű orvosképzés teljes felszámolására irányuló ádáz igyekezet – mind-mind arra mutattak, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik. Ezt csak a bűnösen naivak, az önérdekből hiszékenyek, vagy a gyalázatos árulók tagadták nyilvánosan. A többiek bátran a “vétkesek közt cinkos aki néma” kategóriába sorolhatók.

Ismétlem – és most lehet engem újfent  nyegleséggel vádolni! –: előrelátható volt, hogy mindez be fog következni. Különösebb tájékozottság, az egyetemen belüli viszonyok ismerete nélkül, pusztán néhány, mindenki számára hozzáférhető nyilvános adatból – a beiskolázási számok, a tanári kar nemzetiségi összetétele – valamint a vezetőségi posztokat betöltő magyar professzorok hozzáállásából más nem is következhetett… Ezt, hogy úgy mondjam, a vak is látta, csak a fékezhetetlen agyvelejű orvosprofesszorok nem. Vagy ha mégis, akkor nem tartották érdemesnek nyilvánosan kimondani…

Most pedig, amint az nálunkfelé általában lenni szokott, folyik az egymásra mutogatás, a felelősség szétkenése. Magyarázza a bizonyítványt mind a kishitű (vagy csak számító, kizárólag a saját szakmai karrierét szem előtt tartó) orvosprofesszor, mind az inkább saját zsebre, mint a közösségi érdekekért hajtó politikus. Aztán holnap, holnapután szeme se rebben, amikor látja az intézmény homlokzatán a feliratot: George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem.

Végezetül, az örökérvényű Széchenyit parafrazálva: minden közösségnek olyan vezetői vannak, amilyent érdemel. Nem egyébért említem, csak nehogy bárki is azt gondolhassa, hogy vétek nélkül való. Bár az is igaz: kit kit hatalma, kompetenciája arányában terhel a felelősség. A marosvásárhelyi egyetemen (még) folyó magyar nyelvű oktatás sorsáért is.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Kit érdekel?

Péntek hajnalban egy közúti ellenőrzés során ittas vezetésen kapták Oltean Csongor ifjúsági államtitkárt. Az esetről …

6 hozzászólás

 1. A magyaroknak nem jobb ha angolul tanulnak?
  A fiatalok az angolt már az első okostelefonnal magukba szívják

  • Attilaostora

   A hallgatóknak lehet hogy elfogadható de a cél az hogy magyar orvosok legyenek ott ahol nagyarok élnek. Egyszerű ember csak anyanyelvén tudja elmondani búját baját )sőt még úgy sem egyszerű)

  • Itt nem arról van szó, hogy a magyarok angolul tanuljanak. Már az is furcsa, hogy ezzel az intézkedéssel kapcsolatban ez jut a maga eszébe!
   Az a diák aki angolul tud orvoskodni, mehet egyenesen Angliába. Otthon nem jön létre egy hazai beteggel sem, az esetleges kollegáival sem.
   Vagy csábítás az angolok felé, Romániába jönni s az ö szempontukból olcsón kitanulni a szakmát, a román állam meg bekasszírozza a valutát.
   Az erdélyi magyarok meg mehetnek a demokratikusan nyitott balliberális kissebbségi fenébe!!

 2. Nekem Trianont az az erdélyi, partiumi magyar beteg jelenti, aki a kórházban magyarul vizet kért, de kacsát kapott. Gyalázat amit a vásárhelyi orvoskarral műveltek, szinte múltidőben.

 3. bozgor gyerek

  gyalázat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük