Consummatum est

Az elmúlt hét híre: angol kart hoz létre a marosvásárhelyi orvosi egyetem. Igen, igen, így van: nem magyart – amire egyébként a törvény is kötelezné –, hanem angolt. Legalábbis így döntött az intézmény legfőbb vezető testülete. Márpedig, amit a fényes tekintetű szenátus eldönt – merthogy az egyetemi autonómia szent, még a törvénynél is elébbvaló –, azt szokása szerint véghez is viszi. Ha a fene fenét eszik – esetünkben magyar nyelvű orvosképzést –, akkor is. 

Mellbe vágott a hír, de nem ért meglepetésként. Mert hát – legyünk őszinték! – minden jel, a folyamat egésze – igen, a magyar nyelvű orvosképzés teljes felszámolására irányuló ádáz igyekezet – mind-mind arra mutattak, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik. Ezt csak a bűnösen naivak, az önérdekből hiszékenyek, vagy a gyalázatos árulók tagadták nyilvánosan. A többiek bátran a “vétkesek közt cinkos aki néma” kategóriába sorolhatók.

Ismétlem – és most lehet engem újfent  nyegleséggel vádolni! –: előrelátható volt, hogy mindez be fog következni. Különösebb tájékozottság, az egyetemen belüli viszonyok ismerete nélkül, pusztán néhány, mindenki számára hozzáférhető nyilvános adatból – a beiskolázási számok, a tanári kar nemzetiségi összetétele – valamint a vezetőségi posztokat betöltő magyar professzorok hozzáállásából más nem is következhetett… Ezt, hogy úgy mondjam, a vak is látta, csak a fékezhetetlen agyvelejű orvosprofesszorok nem. Vagy ha mégis, akkor nem tartották érdemesnek nyilvánosan kimondani…

Most pedig, amint az nálunkfelé általában lenni szokott, folyik az egymásra mutogatás, a felelősség szétkenése. Magyarázza a bizonyítványt mind a kishitű (vagy csak számító, kizárólag a saját szakmai karrierét szem előtt tartó) orvosprofesszor, mind az inkább saját zsebre, mint a közösségi érdekekért hajtó politikus. Aztán holnap, holnapután szeme se rebben, amikor látja az intézmény homlokzatán a feliratot: George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem.

Végezetül, az örökérvényű Széchenyit parafrazálva: minden közösségnek olyan vezetői vannak, amilyent érdemel. Nem egyébért említem, csak nehogy bárki is azt gondolhassa, hogy vétek nélkül való. Bár az is igaz: kit kit hatalma, kompetenciája arányában terhel a felelősség. A marosvásárhelyi egyetemen (még) folyó magyar nyelvű oktatás sorsáért is.

Ez is érdekes

Kinek, minek is a csillaga?

Diadalittasan számolt be az erdélyi magyar média arról, hogy magas állami kitüntetésben részesült Markó Béla. …

6 hozzászólás

 1. A magyaroknak nem jobb ha angolul tanulnak?
  A fiatalok az angolt már az első okostelefonnal magukba szívják

  • Attilaostora

   A hallgatóknak lehet hogy elfogadható de a cél az hogy magyar orvosok legyenek ott ahol nagyarok élnek. Egyszerű ember csak anyanyelvén tudja elmondani búját baját )sőt még úgy sem egyszerű)

  • Itt nem arról van szó, hogy a magyarok angolul tanuljanak. Már az is furcsa, hogy ezzel az intézkedéssel kapcsolatban ez jut a maga eszébe!
   Az a diák aki angolul tud orvoskodni, mehet egyenesen Angliába. Otthon nem jön létre egy hazai beteggel sem, az esetleges kollegáival sem.
   Vagy csábítás az angolok felé, Romániába jönni s az ö szempontukból olcsón kitanulni a szakmát, a román állam meg bekasszírozza a valutát.
   Az erdélyi magyarok meg mehetnek a demokratikusan nyitott balliberális kissebbségi fenébe!!

 2. Nekem Trianont az az erdélyi, partiumi magyar beteg jelenti, aki a kórházban magyarul vizet kért, de kacsát kapott. Gyalázat amit a vásárhelyi orvoskarral műveltek, szinte múltidőben.

 3. bozgor gyerek

  gyalázat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük