Velünk már mindent megtehetnek?

Megszokott jelenség – hozzá azért teljesen még nem szoktunk, de mindent megtesznek azért, hogy ez bekövetkezzék –, hogy a többségi nemzethez tartozók – különösen az olyan etnikailag vegyes vidékeken, mint Erdély – úgy kezelnek bennünket, kisebbségi magyarokat, mint ahogyan valaha a gyarmattartók a benszülötteket. Hogyan lehetséges ez? Legyünk őszinték: a magunk csendes belenyugvása, önfeladásba hajló passzivitása nélkül mindez nem történhetne meg ilyen könnyen.

Lássuk a legújabb példát: kedden zöld utat kapott a parlamenti szakbizottságban az a törvénytervezet, amely jövőtől, az esemény századik évfordulójától kezdődően román nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának dátumát. A szoci kezdeményezésre benyújtott jogszabálytervezet szerint ezen a napon a történelmi esemény „jelentőségét” népszerűsítő rendezvényeket kellene tartani, és országszerte ki kellene tűzni a román nemzeti lobogót. Az állami és helyi hatóságokat pedig arra kötelezi, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a közszolgálati médiának is be kell számolnia.

A kezdeményezők szerint a trianoni diktátumnak kell képeznie a kétoldalú román–magyar kapcsolatok alapját, előírásainak tiszteletben tartása pedig – a nemzetközi jog többi szabályának tiszteletben tartásával együtt – magától értetődő feltétele a két ország közti jó viszonynak. Magyarán: a magyaroknak előírja a román nemzeti ünnep tiszteletét, a Romániában élőknek pedig kötelezővé teszi az ünneplést. Hogy mi még úgy tudjuk – sőt: e tudás szerint éljük mindennapjainkat –, hogy magyar az, akinek fáj Trianon, nos, ez senkit nem érdekel. A törvénykezdeményezőket aztán végképp nem. Ők egyet tudnak: az ők nemzeti érzékenységére mindenkinek – különösen nekünk, magyaroknak kötelező ez! – tekintettel kell lenniük. A mások esetleges hasonló érzékenysége őket egyáltalán nem érdekli.

Honnan a vakmerőség, amellyel a történelmi tények feletti nagyvonalú átsiklásra, a múltnak pillanatnyi politikai haszonszerzés céljából való meghamisítására vetemednek? Talán az utóbbi két-kétszázötven esztendő – úgy az Erdélyi Iskola mozgalom képviselőinek színrelépésétől kezdődően – történelemszemléletét tekintve közel kerülünk a magyarázathoz. Az események kreatív, értsd: a valóságtól teljesen elrugaszkodó módon való értelmezésének komoly hagyománya van a román történetírásban. Állításomat számtalan példával igazolhatnám.

A legnagyobb baj, hogy a célzatosan meghamisított történelmet, mint megdönthetetlen evidenciát, érvként használják a napi politikában.

Ami pedig az említett jogszabálytervezetet illeti, törvény lesz belőle, kétségünk ne legyen afelől…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Kit érdekel?

Péntek hajnalban egy közúti ellenőrzés során ittas vezetésen kapták Oltean Csongor ifjúsági államtitkárt. Az esetről …

10 hozzászólás

 1. Jáger László

  Trianon 100 év után kit érdekel!!!??..
  Ma már történelem
  A fiatalokat nem érdekli,nem törik a fejüket a valóság +változtatásában…
  Őket a jelen és a jövő érdekli….
  Nem nosztalgiáznak…
  Barátilag
  J.L.

  • Kiket érdekel? Azt a több millió határon túlra rekesztett magyart, és magyar intézményeket, amiket megfosztottak alapvető jogaiktól, és naponta szenved csorbát a joguk. Naponta megalázzák őket, csupán azért, mert magyarok.
   A fiatalokat pedig igenis érdekli a téma és pontosan ezért kell a nemzeti nevelés az iskolában, hogy megtanulják, hogy nem kell csodálkozni azon, ha átmegyünk a Borsi határátkelőn, hogy lépten-nyomon magyar beszédet hallanak….
   A BALLIB oldal, pedig szándékosan degradálja és amikor kisebbségi jogokról beszél, akkor soha nem emeli fel szavát a határon túli magyar kisebbségek érdekében, csak az LMBTQ idióták érdekében! Szerinted ez jól van így?

  • Dobos Róbert

   Jáger költözz Romániába és ünnepelhetsz ,egyébként meg takarodj a ballibsi haverjaidhoz a 444.hu ra.
   Barátilag.
   D.R.

  • zolatiguszti

   Ha nem letteket volna annyira hülyék most az önkormi választáson nem kellett volna idehordani azt a 140 ezer külföldit szavazni mert esetleg rátok szavaztak volna onnan is. Most már hiába fanyalogtok.

  • A magad nevében beszélj, tata!

 2. jáger laci, hányok….

 3. Állítsák vissza a Triatlont!

 4. Jáger László

  Robinak üzenem
  MARADOK!!
  securinak pedig gyógyulást kívánok!!!???…
  Mindezt a hazai magyarok nevében….
  barátilag
  J.L.

 5. Jáger László, te a hazai magyarok nevében nem nyilatkozhatsz! Csak a saját nevedben! A hazai magyarok nevében nagyon szégyenlem, hogy ilyen emberek is élnek köztünk, mint te. Még ha nem is tudunk változtatni, de igenis érdekel bennünket minden magyar sorsa és a gyerekeink meg kell ismerjék a magyar történelemnek ezt a sötét epizódját is. Ez nem nosztalgia, ez történelem a maga borzalmas, máig ható következményeivel.

 6. Tisztelt Andi ne szegyelje magat Herr Jager miatt . A neve mondja hogy nem Magyar . Majd ha ki lessz hajintva a csaladjaval eggyut Nemetorszagba
  akkor fog radobbenni hogy ott se kell mert nem fojak birodalmi Nemet nek tekinteni .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük