Velünk már mindent megtehetnek?

Megszokott jelenség – hozzá azért teljesen még nem szoktunk, de mindent megtesznek azért, hogy ez bekövetkezzék –, hogy a többségi nemzethez tartozók – különösen az olyan etnikailag vegyes vidékeken, mint Erdély – úgy kezelnek bennünket, kisebbségi magyarokat, mint ahogyan valaha a gyarmattartók a benszülötteket. Hogyan lehetséges ez? Legyünk őszinték: a magunk csendes belenyugvása, önfeladásba hajló passzivitása nélkül mindez nem történhetne meg ilyen könnyen.

Lássuk a legújabb példát: kedden zöld utat kapott a parlamenti szakbizottságban az a törvénytervezet, amely jövőtől, az esemény századik évfordulójától kezdődően román nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának dátumát. A szoci kezdeményezésre benyújtott jogszabálytervezet szerint ezen a napon a történelmi esemény „jelentőségét” népszerűsítő rendezvényeket kellene tartani, és országszerte ki kellene tűzni a román nemzeti lobogót. Az állami és helyi hatóságokat pedig arra kötelezi, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a közszolgálati médiának is be kell számolnia.

A kezdeményezők szerint a trianoni diktátumnak kell képeznie a kétoldalú román–magyar kapcsolatok alapját, előírásainak tiszteletben tartása pedig – a nemzetközi jog többi szabályának tiszteletben tartásával együtt – magától értetődő feltétele a két ország közti jó viszonynak. Magyarán: a magyaroknak előírja a román nemzeti ünnep tiszteletét, a Romániában élőknek pedig kötelezővé teszi az ünneplést. Hogy mi még úgy tudjuk – sőt: e tudás szerint éljük mindennapjainkat –, hogy magyar az, akinek fáj Trianon, nos, ez senkit nem érdekel. A törvénykezdeményezőket aztán végképp nem. Ők egyet tudnak: az ők nemzeti érzékenységére mindenkinek – különösen nekünk, magyaroknak kötelező ez! – tekintettel kell lenniük. A mások esetleges hasonló érzékenysége őket egyáltalán nem érdekli.

Honnan a vakmerőség, amellyel a történelmi tények feletti nagyvonalú átsiklásra, a múltnak pillanatnyi politikai haszonszerzés céljából való meghamisítására vetemednek? Talán az utóbbi két-kétszázötven esztendő – úgy az Erdélyi Iskola mozgalom képviselőinek színrelépésétől kezdődően – történelemszemléletét tekintve közel kerülünk a magyarázathoz. Az események kreatív, értsd: a valóságtól teljesen elrugaszkodó módon való értelmezésének komoly hagyománya van a román történetírásban. Állításomat számtalan példával igazolhatnám.

A legnagyobb baj, hogy a célzatosan meghamisított történelmet, mint megdönthetetlen evidenciát, érvként használják a napi politikában.

Ami pedig az említett jogszabálytervezetet illeti, törvény lesz belőle, kétségünk ne legyen afelől…

Ez is érdekes

Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

  Nem tudtam, mi hiányzott még a boldogsághoz, de amióta megjelent a hír, hogy a …

10 hozzászólás

 1. Jáger László

  Trianon 100 év után kit érdekel!!!??..
  Ma már történelem
  A fiatalokat nem érdekli,nem törik a fejüket a valóság +változtatásában…
  Őket a jelen és a jövő érdekli….
  Nem nosztalgiáznak…
  Barátilag
  J.L.

  • Kiket érdekel? Azt a több millió határon túlra rekesztett magyart, és magyar intézményeket, amiket megfosztottak alapvető jogaiktól, és naponta szenved csorbát a joguk. Naponta megalázzák őket, csupán azért, mert magyarok.
   A fiatalokat pedig igenis érdekli a téma és pontosan ezért kell a nemzeti nevelés az iskolában, hogy megtanulják, hogy nem kell csodálkozni azon, ha átmegyünk a Borsi határátkelőn, hogy lépten-nyomon magyar beszédet hallanak….
   A BALLIB oldal, pedig szándékosan degradálja és amikor kisebbségi jogokról beszél, akkor soha nem emeli fel szavát a határon túli magyar kisebbségek érdekében, csak az LMBTQ idióták érdekében! Szerinted ez jól van így?

  • Dobos Róbert

   Jáger költözz Romániába és ünnepelhetsz ,egyébként meg takarodj a ballibsi haverjaidhoz a 444.hu ra.
   Barátilag.
   D.R.

  • zolatiguszti

   Ha nem letteket volna annyira hülyék most az önkormi választáson nem kellett volna idehordani azt a 140 ezer külföldit szavazni mert esetleg rátok szavaztak volna onnan is. Most már hiába fanyalogtok.

  • A magad nevében beszélj, tata!

 2. jáger laci, hányok….

 3. Állítsák vissza a Triatlont!

 4. Jáger László

  Robinak üzenem
  MARADOK!!
  securinak pedig gyógyulást kívánok!!!???…
  Mindezt a hazai magyarok nevében….
  barátilag
  J.L.

 5. Jáger László, te a hazai magyarok nevében nem nyilatkozhatsz! Csak a saját nevedben! A hazai magyarok nevében nagyon szégyenlem, hogy ilyen emberek is élnek köztünk, mint te. Még ha nem is tudunk változtatni, de igenis érdekel bennünket minden magyar sorsa és a gyerekeink meg kell ismerjék a magyar történelemnek ezt a sötét epizódját is. Ez nem nosztalgia, ez történelem a maga borzalmas, máig ható következményeivel.

 6. Tisztelt Andi ne szegyelje magat Herr Jager miatt . A neve mondja hogy nem Magyar . Majd ha ki lessz hajintva a csaladjaval eggyut Nemetorszagba
  akkor fog radobbenni hogy ott se kell mert nem fojak birodalmi Nemet nek tekinteni .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük