Miféle restitúció?

A jelek szerint a román állam módfelett ragaszkodik a lopott holmihoz, pontosabban: az államosított egykori magyar vagyonhoz. A magyarhoz különösképpen. Ezzel magyarázható a restitúció akadozó folyamata. Ha egyáltalán folyamatnak lehet nevezni azt a csigatempót, ahogyan az államosított javak visszaszolgáltatására vonatkozó törvényt itt végrehajtják.

Ha ilyen ütemben folytatják, száz évig sem érnek a végére. A román állam, tapasztalván az RMDSZ határozatlanságát, állhatatlanságát ma már nemhogy a visszaszolgáltatási kötelezettségének próbálna eleget tenni, hanem inkább viszaállamosít. Számos példát sorolhatnánk erre. Csak kapásból: a Maros-völgyi Bánffy-erdők, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete, a nagyváradi Szacsvay Imre iskola épületegyüttese, stb. Ezt tervezik egyes helyi román potentátok a marosvásárhelyi egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Kollégium épülete esetében is…

A legfrissebb az árkosi Szentkereszty-kastély esete, amelyet az örökös Jankovich-Bésán család, bár a vonatkozó 2012-es jogerős ítéletnek 2015-ben már végrehajtó is érvényt próbált szerezni, mai napig nem tudott birtokba venni. A háromszéki ingatlant a legfelsőbb bíróság jogerős ítélete alapján szolgáltatták vissza az örökösöknek, ám a tulajdonjog érvényesítését a román állam számos  perrel akadályozza. Az egyikben a döntés felülvizsgálatát kérik, egy másikban hatalmas, 1,6 millió eurós kártérítést követelnek az eszközölt állami befektetésekért.

A galaci táblabíróság november 25-én másodfokon is jóváhagyta a  Szentkereszty-kastély visszaszolgáltatásának a felülvizsgálatát. „Kizártnak tartom, hogy csak a bizonyítékok alapján született volna ez az ítélet. Minden bizonnyal a bíróság fölötti politikai vagy titkosszolgálati befolyásról van szó, hiszen teljes mértékben bizonyított az a tény, hogy a visszaszolgáltatást érvényteleníteni próbáló Árkosi Kulturális Központ rég elvesztette a törvényes jogát arra, hogy a felülvizsgálatot kezdeményezze” – világította meg az ügy lehetséges hátterét az MTI-nek nyilatkozó Kincses Előd ügyvéd.

Az eset, sok minden mellett, azt is bizonyítja, hogy minden tagadás, összeesküvéselmélet emlegetése ellenére, a „mély állam” (vagy háttérhatalom) valóban létezik, működik. A restitúció akadályozásában játszott aktív szerepe is ezt bizonyítja.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

6 hozzászólás

  1. Sajnos a román állam az egy maffiaállam, ami mindent megtesz azért, hogy semmit ne adjon vissza a magyaroknak, ugyanis, akkor igen hamar becsődölne az ország.

  2. A cigány se szívesen adja vissza, amit ellopott, miért pont a román lenne kivétel.

  3. A magyar kormánytól pedig semmiféle kiállást nem lehet elvárni úgy-e?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük