Újabb kudarc?

Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a II. Rákóczi Ferenc római katolikus gimnázium épületének újraállamosítását, amely 2004 óta újra a katolikus egyház tulajdonában van – adta hírül csütörtökön az Agerpres román hírügynökség. Arról az ingatlanról van szó, amelynek kisebbik épületében a magyar tannyelvű felekezeti iskola működik – a főépületet albérlőként továbbra is a román tannyelvű Unirea (Egyesülés) főgimnázium használja –, s amelynek önálló intézményként való elismerése érdekében maga Orbán Viktor egyezett meg Liviu Dragneaval, a román szocik akkor még teljhatalmú elnökével, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2o17 szeptemberében belengette annak lehetőségét, hogy megvétózza Románia felvételét az OECD-be.

Az eset sokakat nem ért váratlanul, hisz hasonló követelésekkel állt elő már korábban az a vásárhelyi román törvenyhozó is, aki korábbi Maros megyei prefektusi ténykedésének legnagyobb eredményeként emlegette, hogy sikerült megakadályoznia a Bánffy-család Maros-völgyi államosított erdeinek visszaszolgáltatását. A korábban Florea polgármester famulusaként emlegetett, elsősorban magyarellenes tetteiről és kijelentéseiről ismert politikus a székelyföldi autonómiatörekvések egyik legádázabb ellenzője. A jelenleg a Traian Băsescu volt államelnök pártjának alelnökeként újabb parlamenti mandátumra pályázó “úgynevezett” – ezzel a jelzővel ellátva emlegeti a Székelyföldet – politikus már többször is az Orbán-kormány növekvő erdélyi befolyása miatt fújta meg a vészjelző kürtöt. Az említett iskolaépület visszaállamosításának gondolata is tőle származik.

A vásárhelyi polgármester fenyegetőzését akár a jövő évi helyhatósági választásokat megelőző előkampányként is értelmezhetnénk, de nem árt résen lenni – amennyire ez lehetséges egy olyan Romániában, amely formailag demokrácia ugyan, de nem jogállam –, mert itt minden megtörténhet. Amiként annak az ellenkezője is, ha a “nagyromán” érdek úgy kívánja.

Ami sikerült Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégium épülete esetében, miért ne sikerülhetne Marosvásárhelyen is? Mindenesetre az állandó bizonytalanság érzése az, ami a legtöbb kárt okozhatja egy megingott önbizalmú, tartású közösség életében.

 

Ui. Hogy a jelenlegi megoldhatatlannak látszó helyzet kialakulásában mennyiben játszott közre az RMDSZ csökkent érdekérvényesítő ereje, illetve a római katolikus egyház elvtelen konfliktuskerülő magatartása, amely szó nélkül bérbeadta az épületet a városházának a román főgimnázium részére, annak eldöntését az olvasóra bízom.

 

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

2 hozzászólás

  1. Újabb bolsevik kurzus? Vagy ez még a régi? Fő, hogy „ajrópai érték”!

  2. https://www.youtube.com/watch?v=hTL6PzOY5PM&fbclid=IwAR01HU-tSE3i5QSj8KExwBGdfQ9R-H34yTCtN0IdOkEll0mQZ-gGkmJhWAo

    dr. Pokol Béla az interjuban kielemezi, mi is az a helyzet, ami a román vezetést legjobban hazavágja, mivel erre még elvileg sincs megoldás. Ha van kicsivel több idö, érdemes elolvasni az egész könyvet, Európa végnapjai címen fönn van a neten …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük