Románia, a bezzegország

Közismert tény, hogy a román politika legfőbb meghatározója, megingathatatlan állandója az irracionális oroszfóbia és a zsigeri magyargyűlölet. Hogy nem mellébeszélek, azt számtalan közvéleménykutatás, többé-kevésbé tudományos felmérés adatai bizonyítják. Mindebből következően vad kényszerképzetek gyötrik, keserítik meg a politikum mindennapjait.

Valahogy úgy vannak, mint a viccbéli alak, akinek mindenről „az” jut az eszébe. Ők az ország területi épségét féltik, elsősorban az orosz „nagyhatalmi törekvésektől”, illetve a magyar „irredentizmustól”. Mindenhol ennek jeleit fedezik fel, mindenből ezt olvassák ki, ezért aztán folytonos, mondhatnám beteges gyanakvásban, rettegésben telnek napjaik.

Állításom alátámasztásaként elegendő, ha a román médiában gyakran elhangzó hátborzongató eseményeket vizionáló véleményekre, illetve a nemzetféltésben már-már szinte eszüket vesztett nagyromán politikusok gyűlölettől elvakult kirohanásaira utalok. Mindezekhez a hamis történelemszemléletből eredő, a tények tagadásán, illetve tudatos félremagyarázásán alapuló, előre megfontolt szándékkal „karbantartott” tájékozatlanság biztosítja a muníciót.

Románia EU-s csatlakozása óta folyamatos megfelelési kényszer alatt éli napjait. Korábban persze Moszkvában mondták meg, merre az előre. A román elit számára elképzelhetetlen, hogy ne valmely nagyhatalom kegyeit keresse: mikor egyikét, mikor másikét. Igen, Bukarestben mernek, no nem kicsik, hanem megbízhatatlanok lenni. Ezért aztán megalakulása óta egyetlen háborút sem azon az oldalon fejezett be, amelyen elkezdett. És ezt a jelek szerint bizonyos helyeken – főleg ott, ahol az úgynevezett európai értékek mibenléte felől döntenek – igencsak honorálják.

Jelenleg éppenséggel két hatalmi központ, a brüsszeli és a washingtoni elvárásainak igyekeznek megfelelni. Ha nem másként, látszólag. Mert Romániában minden csak látszat. Minden olyan, mintha… Mintha demokratikus jogállam lenne, pedig dehogy… Mintha működő piacgazdaság lenne, pedig dehogy… Mintha a magyarkérdés megoldott lenne, pedig dehogy… Szerintük az akkor tekinthető majd végleg megoldottnak, amikor már egyetlen magyar sem él az országban.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a bukaresti külügyminisztérium péntek esti közleménye arról számolt be, hogy az Európai Bizottság felkérésének eleget téve Románia más uniós tagországokhoz hasonlóan kész korlátozott számú menedékkérőt befogadni azok közül, akik életveszélybe kerültek a Földközi-tengeren. Értik: hivatalosan ugyan nem támogatja az illegális bevándorlást, tíz menedékkérőt mégis átvesz Máltától. Hogy mégis miért? Pusztán azért, nehogy megharagudjanak Brüsszelben.

Mintha az országot nem is Bukarestből, hanem Brüsszelből irányítanák…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

21 hozzászólás

 1. S mind betelepítik Székelyföldre!

 2. Jáger László

  Ezek a románok csak magukat szeretik,bezzeg mi magyarok szintén!!!???…
  bezzeg az amcsik ,oroszok is!!!??..
  barátilag
  J.L.

  • Karalyos Bela

   En magyar vagyok de nem nacionalista se elfogult. Mi magyarok hajlamosak vagyunk lenezni masokat. Na most mibe vagyunk mi most oly kitunoek???? A romanok is emberek voltak es leneztek oket a monarchiaban. Es mi letta vege. Megszunt a monarchia es elvesztettuk erdelyt. Miert? A gogoskodesunk kivagyok mivagyoksagunkert lefokeppen. Most is haragoskodunk europaval. A romanok viszont igyekeznek jo diplomatak lenni. Es miert vetek ez????

   • Hülyeség. Ez csak jól előkészített ürügy volt a túl erős központi hatalmak meggyengítésére.

   • Rothwaldmann Izidor

    Béla! bejegyzésedből kibújik a nagy fokú történelmi tájékozottság hiánya… Netán fiatal vagy még, én pedig patrióta, idős! Amit Szent István ránk hagyott, számomra az szent. Ajánlom Dr. Drábik János Trianon című könyvét. Elolvashatod, kik jártak közbe Magyarország tönkretételében, milyen alamuszi módon.

   • KARALYOS BELA: “Na most mibe vagyunk mi most oly kitunoek????”
    Ezt kérdezi egy anglomán, mélyliberális magyar fiatal. Mert EZ A GONDOLATI KIINDULÓPONTJA a fenti írás kapcsán.(!!!)
    KARALYOS BELA: “A romanok is emberek voltak es leneztek oket a monarchiaban. Es mi letta vege. Megszunt a monarchia es elvesztettuk erdelyt. Miert? A gogoskodesunk kivagyok mivagyoksagunkert lefokeppen.”
    Ez is a magyarországi mélyliberálisok számtalanszor megismételt legendája. Ezzel etetik a mai fiatalokat középiskolában és egyetemen egyaránt. Az 1990 után születettek “fertőzöttebbek” a kommunista történelemszemlélettel mint a szocializmus iskolásai.(!)
    KARALYOS BELA: “Most is haragoskodunk europaval. A romanok viszont igyekeznek jo diplomatak lenni. Es miert vetek ez????”
    Ebben a két mondatos ostoba megállapításban “minden” benne van. Benne van a beíró szellemi korlátoltsága, a félrevezetett, becsapott, a valóságról ismerettel nem rendelkező fiatal eltévedt következtetése.
    KARALYOS BELÁ-t olvasva lehet okunk aggódni Európa és Magyarország jövőjéért. Mert a KARALYOS BELÁ-k nemzedékének tudatlansága, megtévesztettsége sok kockázatot hordoz.

   • András László

    A Monarchián belül a legnagyobb ország Mo volt. Azért kellett tönkretenni, hogy No-nak soha többet ne lehessen erős szövetségese. Ha a nyugati nagyhatalmak nem akarták volna legyengíteni Mo-ot akkor az utódállamok aspirációi nem jártak volna ilyen sikerrel.

 3. Nyilvánvaló az ok. Átvesz 10 migránst, ez semmi, nem oszt, nem szoroz, de mondhatják: bezzeg mi átvesszük, no de a magyarok!

  • Mind a 10 akit kiszemeltek, a hajóról beleugrott a tengerbe és elúszott Lampedusa felé.

  • Románnak lenni foglalkozás.

   • Neked mi a foglalkozásod?

    • Magától még két összefüggő értelmes mondattal sem sikerült találkoznom, de hogy bővüljön a látóköre, ha az egyáltalán lehetséges, az előbbi jellemzés Joszif Visszárionovics, talán hallott róla, Sztálin szájából való, ha hiteles az anekdóta.

  • zolatiguszti

   Akkor lesz meglepődés amikor majd küldik a következő 3000-ret és megmutatják mit nem olvastak el a szerződés apró betűs részében…..De már látom előre a román menekült politikát.Nem adnak semmit csak kenyeret meg ruhát.Erre a migrik megpucolnak nyugatra. Tessék be vótak’ fogadva de nem maradtak!
   Ha meg visszatoloncolják hozzájuk, majd egy egynapos tanfolyamon Székelyföldi falugondokokat képeznek belőlük.Oszt’ vagy a Székelyek verik agyon vagy a medve eszi meg őket. Gond letudva.

 4. Az árulás szó meghatározásaként az értelmezőben Romániát hozzák fel példaként!

 5. Tökéletes a cikk meglátása és ahogyan olvasom, a kommentelők is kristály tisztán értik, s jól ismerik az oláh mentalitást. Nekünk, magyaroknak nem kell bemutatni az oláhságot. Kár, hogy a világ rendre benyeli ennek a sudribunkó népségnek az aljas húzásait.

  A migráns-befogadásról: valóban, ismét csak a jól megszokott kettős oláh játék zajlik: ha a migránspárti oldal kerekedne felül (Isten óvjon meg attól), akkor majd döngetik a mellüket az oláhok, hogy ők bezzeg MINDIG IS migránpártiak voltak, nem úgy, mint a magyarok (analógia: pontosan ugyanennyire volt “MINDIG IS” oláh Erdély, Partium, Bácska stb…); ha pedig végül győz a józan ész és megálljt parancsolunk a migráns-simogatás világának (amire van esély), akkor elmondhatják magukról, hogy ugyan két vasat tartottak a tűzben, de haszonélvezőivé váltak a magyarok politikai küzdelmeinek (már ma is azok).

  Fujj, de átlátszó, de aljas, de oláh!

  • Fogd vissza magad azért egy cseppet.

   • zolatiguszti

    Miért is? Mi ebben a nem igaz? Az egész oláh történelem ebből áll.Ez az ő történelmük nem a romám Mátyás király aki tudtával Magyar és nem román kirély volt hiszen nem voltak románok se.Magyarul beszélt és nem románul. Budán székelt és nem Bukarestben mert az se volt.Magyar hadakat vezetett nem oláhot ,mert nekik Vlad Tepes jutott. Érdekes ha Tepes híres román hős fejedelem akkor ő mije Mátyásnak? Hűbérese? Hej van itt gond bőven.

 6. Rothwaldmann Izidor

  Sajnos, vannak olyan magyarok, akik jó munkahelyért, azaz pénzért alájátszanak az oláhoknak. jelentéseket írnak, majd a nagy veszett forgószemű nacionalista politikai vezetők szítják a magyarellenességet. Erről szól a média. Rádió, televízió,újságok. Egy ilyen áruló magyarból janicsárrá vált család – sajnos – ismerőseim körében is… Következmény: a magyar kártya – megfélemlítés céljából – örökké bevetésre a gyarmattartó oláhoknál. Demokráciát fújtatnak, de a magyar másodrendű szülőföldjén, mindég az is marad, kilátás? Ugyan már!

  • Nyúljás pacal

   Reménykedjetek. Trump adott egy sapit a Johannisznak, a következő felirattal: ” Make Romania great again”. Kitartás és nemsokára rohadt jó lesz nektek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük