Sokan vagyunk vagy kevesen?

Még mindig a romániai népszámlálásról, pontosabban a magyarságnak az előzetes adatokból kiolvasható vészes fogyásáról cikkeznek itthon és otthon egyaránt. A megszólaló politikusok álláspontját nyilván üléspontjuk határozza meg.

A régi időkre emlékeztető módon, amolyan állampártként működtetett RMDSZ-ben jelenleg vezető tisztséget betöltők kétségbeesetten próbálják magyarázni bizonyítványukat, ezért terelnek, ködösítenek, magyarán: félrebeszélnek. A vezető szerepkörből kiesettek (vagy csak önként háttérbe vonultak, de a párton belüli befolyásukat továbbra is megőrzők), mint akiket nem köt semmiféle pártfegyelem, mindenféle reálpolitikai meggondolásból fakadó kényszertől mentesen kimondják, amit gondolnak.

A Kelemen Hunor jelenlegi RMDSZ-elnök által mondottak, aki pártja sikerének tulajdonítja, hogy egy millió fölött tartották az erdélyi magyarság létszámát az első kategóriába sorolható. „1 millió feletti a romániai magyarság száma a népszámlálás előzetes eredményei alapján. Ezzel megőriztük a magyarok 6 százalék feletti arányát a romániai társadalmon belül” – büszkélkedett az RMDSZ elnöke.

A másik kategóriába viszont az RMDSZ korábbi elnökének, Markó Bélának a véleménye tartozik. „Az igazán nagy baj azonban, hogy az arányunk 1992 óta, egészen mostanáig nem csökkent. Most először azonban igen. Eddig 6,5 százalék körül volt, ez most hirtelen leesett 6 százalékra” – húzta meg a vészharangot –  hol máshol, mint a Klubrádióban – az egykori szövetségi elnök, a román kormány többszörös miniszterelnök-helyettese. „Jóval többen mentek el tehát, mint korábban, ehhez pedig hozzájárult a kettős állampolgárság intézménye is, azaz a magyar állampolgárság felvétele is, ami jócskán megkönnyítette a kivándorlást” – jelentette ki Markó. Innen már csak egy lépés, hogy azt is kimondja: Orbán Viktor és a Fidesz a felelős mindezért.

Én azt mondom, hagyjuk a politikusokat, legalábbis a romániai politikusokat – hogy a román politikai környezetbe teljesen beolvadó, a kormány szekerét toló RMDSZ-es politikusok milyen érdekeket szolgálnak, nos, annak tisztázása is megérné a ráfordított időt –, őket semmi sem érdekli kevésbé, mint a valóság. A valóság pedig az, hogy ugyan fogytunk ismét – úgy 200-250 ezerrel –, s ma már alig érjük el a lélektani 1 milliót, de azt nehezen lehetne eldönteni, hogy ez sok vagy kevés.

De hát tudjuk: vannak esetek, amikor a kevesebb többet jelent.

Hogy mennyiség és minőség viszonyáról most szót se ejtsünk.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

8 hozzászólás

 1. Nálunk úgy van, hogy termelni kevesen vagyunk, a fizetésért viszont túl sokan állnak sorba !
  Nem beszélve a nyugdíjasokról, Ők vannak igazán sokan; hálistennek velem együtt!

 2. Hogy a kettős-állampolgárság intézménye negatív hatással lesz a határon túli – elsősorban az erdélyi- magyarok létszámára, azt nem Markó Béla találta ki. Már a megadás körüli polémia idején felhívták a figyelmet erre a várható következményre. Persze a rövid távú politikai haszon reménye ebben az esetben is felülírta a hosszabb távú nemzeti érdekeket; még úgy is, hogy tudható volt a következmények visszafordíthatatlansága.

 3. Markó a múlt embere. Rövidlátó volt és az is maradt. Az EU-n belül szabad a munkaeröáramlás, azok akik áttelepülni akarnak azok áttelepülnek, mert jjelenleg talán jobbak a körülmények. Ha nem lenne meg a 2-ös állampolgárság, akkor is áttelepülnének.
  Romániának az elvándorlás nagy problémat okoz, ami a népességet illeti. A fiatal, jól képzett külföldön keresi boldogulását, nem csak magyarországon. Ha az ember bemegy németországon egy boltba ott sürün hall román szót.
  A minap a németországi Lidl-ben feltünt hogy az félkész hasábburgonya csomagolásán a fö felirat románul van.
  A Kauflan parkolojában meg egy hatalmas hirdetötáblán plakátragasztókat keresnen. Ez a hirdetés a német mellet magyarul, románul még még egy nyelven volt kiírva, alighanem ukránul.

 4. Tegnap azt írtam egy másik, Erdéllyel foglalkozó cikk alá, hogy kívánom mielőbbi önállósodásukat. Ám látom, ennek fő gátját néhány erdélyi politikus építgeti, nem kis eredménnyel – hosszú ideje.
  A kettős állampolgárság viszont egyáltalán nem elítélendő, mert lélekfelszabadító volt, s a boldogulás reménye is megadatott. Mint ahogy utóbbi az Anyaországban élőknek, mikor már mehettünk, hogy megcsömörödve a Nyugattól boldogan visszajöjjünk.

 5. Dr. Tarr Ferenc

  Érthetetlen, hogy erdélyi politikusok, újságírók KÉSZPÉNZNEK veszik a román népszámlálás ADATSZERŰ hitelességét!!! Hát nem élték át a „számláló biztosok” tevékenységét.? Számtalan helyen MAGYARUL NEM BESZÉLŐ ügynökök jegyezték be a nemzeti hovatartozás rovatba azt- amit akartak…
  Nos, mindezt azért mert az ÖSSZLAKOSSÁGI adatokban KISEBBÍTENI kell hazánkfiai létszámát! Azért, mert az elmúlt évztizedben vagy 8 MILLIÓ román hagyta el főleg a „latin” országokba( Francia-Olasz- és Spanyolországba lakhelyét a VISSZATÉRÉS SZÁNDÉKA NÉLKÜL!!!(Román politikus becslése!!!)
  A különbözőnek számolt magyar, a székely a csángó, a dél-erdélyi szórvány, a Partium a Bánát területén élő hazánkfiai száma – az amatőrnek” mondott itthoni becslések alapján legalább 2,5 millió!
  A sohasem volt 23 milliós lakosság helyére téve a mai realitást: azaz 18 millió az összlakosság, akkor annak a 2,5 milliósmagyarság NEM 6,5 %-a, hanem kb 12 %-a!!! (Közvetett bizonyíték: a magyar-magyar:kismagyarországi-erdélyi vegyesvállalatok száma 1200…) Azaz, a SZékelyföldi 750ezres magyarság csak egy része az összképnek…

 6. Királytigris

  Ennek a Markónak annyi esze van, mint egy hintalónak.
  1. A román népszavazásra ne vegyen mérget senki, mert Trianon óta manipuláva van! A románok Trianon óta folyamatosan arra törekednek, hogy minél kevesebb magyart mutassanak ki Erdélyben, és a Partiumban.
  2. A kettős állampolgárságnak semmi köze a kivándorláshoz! Az EU-ban az EU területén mindenki oda költözik ahova akar, függetlenül az állampolgárságától.

 7. Nézzük_magát_a_dolgot

  Én a kettős állampolgárságot nagyszerű dolognak tartom, és persze a kivándorlást illetőleg teljesen indifferens a megléte. Viszont nehéz döntéseket kell(ene) hozni. Amennyiben van realitása Trianon komolyabb revíziójának, akkor érdemes erdélyi nemzettestvéreinket helyben tartani. De ha minden remény elveszett, akkor gondoskodni kellene az erdélyi magyarság HAZATELEPÍTÉSÉRŐL. Elsősorban a rohamosan elrománosodó szórványéról, amely tagjai hamarosan elvesznek nemzetünk számára. Gondolok elsősorban a Dél-Erdélyi, aztán a mezőségi magyarokra, és mindenekelőtt a moldvai csángókra. Akik már azt se tudják, hogy magyarok, de lehetne tudatosítani bennük, hogy az Ő nemzetiségük nem „római katolikus”, hanem magyar. Szerintem a Bákó megyeieken kívül még a teljesen elrománosodott északi, Karácsonkő (Paitra Neamt) környékiekben is fel lehetne ébreszteni a nemzettudatot. Persze ez anyagi áldozattal is jár mind az anyaország, mind az érintettek részéről… Nem nagyon bízom benne, hogy az álmom teljesülhet…

 8. Markó nagyon sokat tett a hungarofób románság érdekeinek az érvényesítése terén. Valójában ők okozták a mai fiatalokban a reménytelenséget, hiszen évtizedeken keresztül bitorolta az erdélyi magyarság képviseletét, kiszorította a leghitelesebb magyar politikai vezetőt, Tőkés László püspök urat az RMDSZ-ből, hogy a saját szűk környezetével megvalósítsák a magyarországi liberálisok politikai programjának megfelelő „tudjunk kicsik lenni” szellemiségét, és meggyökereztessék a totális reménytelenséget Erdély magyarságában.
  Nem véletlenül bukkan fel a Markó név az Amerikai Népszava szerkesztőségében is, egy Magyarországot folyamatosan gyalázó némber személyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük