Megszámláltattunk: híjával találtattunk…

Az elmúlt év végén tették közzé az idei romániai népszámlálás előzetes adatait. Maradjunk a száraz adatoknál, melyek szerint Románia lakossága eléri a 19 milliót, ebből durván 16,5 milliónyian nyilatkoztak a nemzetiségi hovatartozásukról. Mindenesetre számos kérdést vet fel, hogy 2,5 milliónyian miért tartózkodtak attól, hogy számot adjanak etnikai hovatartozásukról. A meg(nép)számláltak közül közel 90 százalék, durván 15 millió személy vallotta magát román nemzetiségűnek.

A közzétett adatokból kitűnik, hogy 1 002 200 – leírom újra: 1 millió kétezer-kétszáz – személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ami azt jelenti, hogy a magyar kisebbség megőrizte az összlakossághoz viszonyított 6 százalékos arányát. Megjegyzendő: a legutóbbi, 2011-es cenzuson 1 227 623 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek, vagyis tíz év alatt több mint 225 ezerrel csökkent a magyarok száma. Az előző népszámlálás során regisztrált állandó népességhez képest Románia 1,1 millió főt veszített. Ha összevetjük a magyar lakosság fogyásának arányát (18%,) a teljes lakosság körében kimutatottal (6%), akkor rádöbbenhetünk a jelenség aggasztó méretére, ami háromszorosa a teljes lakosságra kivetített fogyásnak.

Ezek után némileg mégis meglepő – még akkor is, ha hozzászoktunk, hogy kudarc esetén az RMDSZ általában magyarázza bizonyítványát – Kelemen Hunor szövetségi elnök próbálkozása, hogy a számok által megtestesített valósággal szembemenve, sikernek – fogózzanak meg: pártja sikerének! – állítsa be a nyilvánvaló kudarcot. Nézőpont kérdése, hogy sikerként könyvelhető-e el az, hogy az előző cenzuskor kimutatott 250 ezres fogyáshoz képest tavaly „csak” 225 ezrest mutattak ki. Azt írta Facebook-oldalán: „1 millió feletti a romániai magyarság száma a népszámlálás előzetes eredményei alapján. Ezzel megőriztük – mármint ők, azaz az RMDSZ!, sz. megj. – a magyarok 6 százalék feletti arányát a romániai társadalmon belül”. Nem állítom, hogy kimutatható az összefüggés az RMDSZ elmúlt harminc esztendei harmatgyenge teljesítménye és az erdélyi magyarság megállíthatatlannak látszó fogyása között, de azért finoman szólva túlzásnak tartom az RMDSZ elnökének csúsztatását.

„Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam” – jut eszembe a hasonló esetekben gyakran idézett, Churchillnek tulajdonított mondás. Mentségként esetleg felhozható: ajánlatos kellő fenntartással fogadni minden olyan felmérést, amit egy ellenérdekelt fél végez.

 

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

2 hozzászólás

  1. Felettébb furcsa, hogy ily magas számban, 2,5 millióan nem nyilatkoztak vagy nem nyilatkozhattak(?) etnikai hovatartozásukról. Azért ezt jó lenne kideríteni, ha publikus…

  2. Csepeli János

    …sajnos ez a trend…TÖBBET KELL TENNÜNK a megmaradásért..megvédeni az ottani földet,vagyont…vegyesvállalatokat kell alapítani stb…HAJRÁ MAGYAROK…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük