Semmi sem az, aminek látszik

Eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett légibaleset borzolta a kedélyeket Romániában, lezuhant szerda este a román légierő egy MiG-21 Lancer típusú vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is szerencsétlenül járt, a fedélzeten lévők – szám szerint heten – mind meghaltak. A román védelmi miniszter, miután hamar cáfolta, hogy az esetek bármilyen összefüggésben lennének az ukrán–orosz konfliktussal, csupán annyit tudott mondani: az okok és körülmények vizsgálata folyamatban van. Ennyi.

Miközben a média minden felületén – beleértve a sporttal foglalkozó hírportálokat is – folyik a gátlástalan manipuláció, riogatás, sőt uszítás. Pusztán a román hírközlésre alapozva úgy tűnhet: mindenért Putyin és az oroszok a felelősek. Lélekbúvároknak előléptetett helyi celebek Putyin épelméjűségét vitatják, miközben a Biden zavaros beszédei kapcsán semmiféle kételyeik nincsenek annak mentális állapotáról. A NATO valós vagy képzelt elvárásaihoz igazodó román politikum és a média kizárólag a hivatalos ukrán álláspontot képviseli, hangoztatja. A televízió vagy az internet híreiből tájékozódó kisember számára úgy tűnhet, a „hős” ukránok sorozatban mérik a súlyos csapásokat az ellenséges csapatokra, mintha már csak idő kérdése lenne az orosz kapituláció.

Az ukrajnai helyzetről a román védelmi miniszter a következőképpen vélekedett: „Teljesen valószínűtlen egy konfliktus a NATO és az Orosz Föderáció között. Nem hisszük, hogy akkora mértékű irracionalitással állnánk szemben, amely az emberiséget elpusztító harmadik világháborúhoz vezetne. Ez valószínűtlen” – mondta Vasile Dîncu.

Annak kapcsán, hogy készülnek-e toborzásra, mozgósításra, a román tárcavezető kijelentette: „Nincs szó erről. Világosan kimondom, jelenleg a védelmi minisztérium nem küld behívóparancsokat és nem tervezi a tartalékosok mozgósítását. Én vagyok a leghitelesebb forrás” – mondta a miniszter. Ennek ellentmondani látszik az a marosvásárhelyi családi orvosoktól kiszivárgott hír, hogy a védelmi tárca kikérte azon katonaköteles, 18-35 éves férfiak listáját, akik betegségük okán alkalmatlanok a katonai szolgálatra.

A tegnapi, a román média által szinte elhallgatott hír, hogy Moszkva szerint Románia orosz állampolgárokat vegzál, ezért Valerij Kuzmin orosz nagykövet magyarázatot kér Bukaresttől. Hogy mire gondolhatott az orosz nagykövet? Nyilván arra, hogy egyes román bankok nem hajlandóak orosz állampolgárokat kiszolgálni, valamint arra, hogy a napokban a román hatóságok sorozatosan vegzálták a Lukoil és Gazprom itteni leányvállalatait. Az előbbire súlyos, 600 ezer lejes büntetést róttak a fogyasztóvédők.

Mit lehet erre mondani? Csak annyit, hogy Romániában – amint egyébként szerte a világban – semmi sem az, aminek látszik… Ezt pedig – különösen a jelenlegi viszonyok között – jó lesz észben tartani.

 

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük