Pisti és a történelm, no meg a valóság

Alig egy hete történt, hogy – most ne firtassuk: isiászos befolyásoltságában, netán sanda hátsó szándéktól vezérelve – az Európai Bizottság elnöke azt találta mondani: Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is. Tette mindezt a magasságos Európai Parlament plénuma előtt. Hogy ez súlyosbítja-e Juncker kijelentését, avagy esetleg akár mentő körülményként is felhozható mellette – különös tekintettel a fényes tekintetűek utóbbi időben viselt dolgaira –, azt hiszem, elég nehezen eldönthető…

Mindenesetre Zsanklód egyből a centenáriumi eufóriában – mondhatnám: „isiászos” túllelkesültségben – szenvedő román nacionalisták kedvencévé avanzsált. Hogy éppen kit, kiket tartanak a románok kedvencüknek, esetleg barátuknak és kit, kiket az ország legfőbb ellenségeinek, arról a legutóbbi kutatások eredményei árulkodnak: eztek szerint továbbra is Oroszország és Magyarország jelenti a legfőbb mumust. Ez egyébként nem meglepő, hosszú idő óta minden hasonló felmérés ugyanezt az eredményt hozza.

Az elhíresült junckeri kijelentés nagy felháborodást váltott ki a magyarok, különösen az erdélyiek körében. Még az erdélyiek barátjának nehezen tekinthető Újhelyi István MSZP-s EP-képviselőt is szólásra, sőt tettre késztette: történelemkönyvet – Molnár Miklós Magyarország rövid története – küldött Zsanklódnak, hogy „jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét”. Mert – ahogyan azt Újhelyi írta –: „van mit tanulnia”. Ebben a tekintetben egyetértünk. Másban aztán semmiben.

Újhelyi István régi ismerősünk nékünk, azóta jegyeztük meg a nevét, amióta –elefánt a porcelánboltba – berontott az erdélyi magyar politikába. A Magyar Ifjúsági Értekezlet 2008 szeptemberében rendezett nyári akadémiáján arról beszélt, hogy az MSZP mindig mindenben támogatta az RMDSZ-t. „Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most még mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk…” – hangoztatta az MSZP-s képviselő.

Idén aztán újfent Erdélybe merészkedett emberünk, igaz, a Tusványos közönsége előtti nyilvános szereplést már nem vállalta. Ehelyett tett egy szellemesnek szánt kijelentést: az első bálványosi szabadegyetem mottóját, „átmenet a diktatúrából a demokráciába”, cserélje le a Fidesz-rendezvény, s legyen az „átmenet a demokráciából a diktatúrába”. Mit lehet erre mondani? Ezzel sem lopta be magát, illetve pártját az erdélyi magyarok szívébe.

Junckerhez visszakanyarodva, szerintem teljesen fölösleges gesztus volt a  történelemkönyvvel való megajándékozása, a chemnitzi Marx-szobor felavatása óta világos: nem ismeri a történelmet, de nem is érdekli sem a múlt, sem a jelen – annál kevésbé a jövő.

Újhelyi pedig valszínűleg pusztán népszerűsághajhászás céljából próbálkozott a történelemkönyvvel… Ami a legszomorúbb egy EP-képviselő esetében: a téves  valóságérzékelés. Mondjuk ki: Erdélyben – legalábbis a 2004-es referendum óta – a balliberális oldalnak még jó ideig nem teremhet babér.

És ez így van jól.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Marosvásárhely, a süllyedő város

Mielőtt belefognék tulajdonképpeni mondanivalóm kifejtésébe, egy kis múltidézéssel kezdem. Amikor 2000-ben Fodor Imre elveszítette a …

18 hozzászólás

 1. Normál Tomi

  Miért ne lenne az egységes Románia megalakulása ünnep? Erdélyben 1920-ban (de már 1910-es népszámláláskor is) többségben voltak a románok. Teljesen jogos, hogy csatlakozni akartak saját anyaországukhoz a magyar elnyomás után.

  • Tegyük ünneppé az Osztrák-Magyar monarchia seregeinek bevonulását Bukarestbe.
   “a központi hatalmak seregei elfoglalták a Bukarest környéki erődrendszert is, és 1916. december 6-án bevonultak a román fővárosba.”
   Szerintem Ausztria,Németország,Magyarország és Bulgária közösen ünnepelhetnék ezt a napot. És teljesen jogosan!

  • De a Kárpát-medencében a magyar a legnagyobb létszámú nemzet talán még ma is, ezért el sem lehetett volna csatolni. Arról nem beszélve, hogyha kizárólag demográfiai alapon alakulnának az országhatárokat, ami nem így van, akkor eleve semmilyen kisebbséget nem engedne be az ember. A jövőre nézve ez mindenképpen megfontolandó. Ez alapján egyébként Németország bizonyos részeit lassan Törökországhoz, az Usa bizonyos államait meg Mexikóhoz kellene csatolni. A román kisebbség nem volt elnyomva.

  • gyurcsányiviktor

   “normál tomi”-nak: maga szerint mi történne, ha egy magyar képviselő a román parlamentben manapság magyarul felszólalva kijelentené, hogy amúgy majd visszavesszük Erdélyt ? Hány percig élne még ? Ugyanis ezt tette egy román s..redék képviselő a magyar parlamentben a múlt század elején és képzelje … élve távozott a Tisztelt Házból. Sajnos.

  • Provokálsz ? Persze, hogy lehet ünnep a románoknak de ne várják el a magyaroktól is az ünneplést. A népszámlálás ide vonatkoztatása meg abszurd, azt sugalmazza, hogy Erdély csak 1919-től létezik. Mégegyszer, NE provokálj !

  • Provokálsz ? Persze, hogy lehet ünnep a románoknak de ne várják el a magyaroktól is az ünneplést. A népszámlálás ide vonatkoztatása meg abszurd, azt sugalmazza, hogy Erdély csak 1919-től létezik. Talán nem kellene a legnagyobb közép-europai kisebbséget, ráadásul a saját földjén kisebbség, sértegetni ! Mégegyszer, NE provokálj !

  • zolatiguszti

   Annyira természetes volt hogy mégse mertek róla népszavazást rendezni……
   A román se hülye és szereti a pénzt.
   Annak idején is így kerültek a regátból erdélybe. Otthon szarrá adóztatták őket és szökdöstek át a hegyeken családostól.Egy darabig a Magyarok visszaadták őket, de a török után nagyon megcsappant a munkaerő.A magyaroknak volt földje ők már nem akartak több gyereket mert szétaprózódott a föld tőle, a románokat főleg cselédnek, zsellérnek, pásztornak alkalmazták az az földjük nem volt jelentős, de a sok pulya jó volt akit 4-5 évesen már oda lehetett adni vigyázni libára, baromfira.6-7 évesen meg mehetett a parasztok mellé segíteni vagy a nyájhoz.Így szaporodtak fel.
   Érdekes mód 1918-ig sosem a regátba mentek Erdélyből hanem a regátból Erdélybe.Boldok lettek volna a nyomorba be szavazni magukat.
   Hát odavertek 1200 román nacionalistát akik “megszavazták” az egyesülést Gyulafehérváron.

 2. Újhüjét ki kell rúgni, mint macskát .@rni ! Mire várunk ?! TAPSRA?! Vagy megvárjuk míg visszajön a kommunizmus ?! FIDESZ VEZETŐK ! TESSENEK MÁR ODAFIGYELNI MIELŐTT AZ ÚJHÜLYE betenné az ELSŐ LÁBÁT !!!

  • Hány dicsekedik még azzal, hogy Cosmopolita! Gyengeség, hiba halandótul elválhatatlan, de azokkal kérkedni az elromlottság legmélyebb lépcsője: hol a szemérem eltűnt, ott az élet minden bájainak vége. Szerencsére sok ollyast beszél, amit maga sem ért, s
   olyannal dicsekedik, ami gyalázatára válik. A Cosmopolita tágasb szívűnek tartja magát, s így jobbnak, mint másokat. Ő mindenembertársát hordja szívében, midőn a patrióta főképpen csak hazafiait. Ő magasb értelműnek képzi magát, mert minden régi szokáson, bévett
   ítéleten áthág, egyszerre keresztény, török, atheista lehet, s chaméleoni ügyességgel szabhatja magát a körülállásokhoz, a hasznoshoz. –De ily tehetség áltermészet, s többnyire igen sok
   baltudománynak éretlen és savanyu gyümölcse, s az emberbűl, ki minden sajátságát elveszti, olly csúfot tesz, mint nevetséges a szelídfarkas, s kacajra méltó a láncon idomtalanul táncoló medve, s csúf a legvékonyabb vesszőtül is rettegő kalitkás oroszlán.
   Mily szomorú sors öntagjainak egymásutáni lassú sorvadását nyilván érezni s az életerő fogyatkozását naprul napra csalhatatlanul, észrevenni — s ennél csak annak kínja lehet még fájdalmasabb, ki kénytelen átlátni, hogy Ő egy rothadó nemzet tagja: mert százszor
   könnyebb a testi, mint lelki aljasodást szenvedni.
   Hol pedig a nemzetiség semmivé vált, hol a lakosok elkorcsosodtak, vagy hol a nemzeti szellem és sajátság hiábavalóságokon, gyermeki bábokon alapul már, ott a sokaság vakságában nem is gyanítja, keserű de csalhatatlan tekintettel nézi a gondba merült hazafi, miként folydogál le szemenkint a hátra maradt kevés föveny a nemzet életórája
   üvegszelencéjébe
   Rátok szánakozva tekintek, ti nyomorult lelkek, kik egyedül egy idegen napsugárinak köszönhettek egy kis fényt: mint rátok is törpe kevélykék, kik hiú viszketegségtől hajtva, s vélvén, hogy majd ti fogjátok irányozni azt, bujdosó csillagra ültök, bár legnagyobb veszéllyel járna is az, s bármint s bárhova sodorna benneteket. Ti nemzeti testünk rothadt, s rothadó tünetei, kik polgári erényt nem ismertek, s ezért senkiben nem is bírjátok feltenni, ám dobjatok rám sárt, mennyit erőtök csak győz, lemoss rólam az idő, és titeket felejteni, vagy utálattal fog nevezni Hunnia, mely csak akkor lehet, csak akkor lesz magas, ha ti gyávák, nem vagytok többé!
   Az állampolgársági nép”savazás” kapcsán jutott eszembe!

   Széchenyi a Kozmopolita=kommunista barmokról!

 3. ÚJHÜLYE ! ELTAKARODSZ HAZÁDBA !

 4. DOLGOZIK A FACEBOOK ELVTÁRS ! MÁR KÉT ÜZENETEMET TÖRÖLT ! VÉDVE VAN AZ ÚJHÜLYE !

 5. MODERÁTOR ! A MUNKÁD MAGASLATÁN VAGY ! MENNYIT KAPSZ EZEKÉRT A TÖRLÉSEKÉRT ! EZ AZ ÉN OLDALAM ! VAGY MENJEK A NÉPSZARÁHOz ?

 6. gyurcsányiviktor

  No, még egyszer, úgy látszik itt is működik a merkeli cenzúra.
  “normál tomi”-nak: maga szerint mi történne, ha egy magyar képviselő manapság a román parlamentben, magyarul felszólalva azt mondaná, amúgy Erdélyt pedig visszafoglaljuk majd ? Maga szerint hány percig élne még ?
  Ugyanis ezt mondta a múlt század elején egy ……. román képviselő románul a Tisztelt Házban Erdélyre nézvést. És ezek után élve távozott …

 7. Ó,most meg kéne hatódnom attól, hogy egy fekete öves hazaáruló megpróbálja kivakarni magát eddigi tevékenysége trágyahalma alól? Ezzel a piti PR akcióval??

  Ujhelyi annak az mszp- nek a tagja, amelyik annyiszor árulta el a külhoni magyarokat, hogy nincs annyi történelemkönyv, amihez ez elég lenne.

  Tőle meg hasonszőrű elvtársaitől eddig csak azt hallottuk, hogy ne magyarkodjunk.
  Most végre helyére kerül ez a pejoratív kifejezés is, rájuk illik.
  Szóval, ne magyarkodj, Ujhelyi, nem veszi be senki.

 8. Ujhelyi, a hazaárulás véres leplét hiába mosod, mint Ágnes asszony, ilyen piti PR akcióval, ez nem fog menni.

 9. ujhelyihazaáruló

  Ujhelyi, a hazaárulás véres leplét hiába mosod, mint Ágnes asszony, ilyen piti PR akcióval, ez nem fog menni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük