Orbán pünkösdi királysága

Mielőtt magyarhoni liberális embertársaim extázisba esnének, sietek pontosítani: nem Viktorról vagyon szó, hanem a renegát Lajcsiról, hivatalos nevén Ludovicról. Igen, a román kormány, igaz, most éppen ügyvivő miniszterelnökéről, aki, még kinevezése után, sietett kijelenteni egy nemzetközi találkozón, hogy ő ugyan Orbán, de nem Viktor. Mintha valaki, bárki is összetéveszthetőnek tarthatta volna kettejüket. Hát nem, hiszen nem voltak soha azonos súlycsoportban. Lajcsink – ahogyan szekus apja szólíthatta egykoron – három hónapig bírta a csúcson, aztán megbukott, pontosabban: megbuktatták. Ugyanúgy járt, mint elődje. Nem saját elhatározásból, hanem pártfeladatból, amit főnöke, Klaus Iohannis, a szászból lett román, s nagyszebeni bíróból lett államfő rótt rá. S amit Lajcsink – jegyezzük meg: RMDSZ-es segédlettel, de – teljesített.

Hogy aztán a kinevezését követő három hónap során még Romániában is példátlan ámokfutásba kezdjen, már ami a jogállam lebontását illeti. Hogy ezt saját elhatározásból, esetleg pártja elvárásainak engedve, vagy a „politikai játékossá” előlépett Iohannis nyomására tette, az, legalábbis a végeredmény szempontjából tekintve, teljesen mindegy. A bizalmatlansági indítvány általi megbuktatása előtti napon kiadott huszonöt sürgősségi kormányrendelet elég bzonyíték minderre. A jelek szerint Iohannis vele végeztette el a piszkos munkát – az előrehozott választások előtt tornyosuló jogi akadályok eltakarítását –, úgy számolva, hogy amint a mór megtette kötelességét, mehet… Annak ellenére, hogy megtévesztésként végig bizalmáról biztosította a mórt, akarom mondani a Ludovicot. Szemfényvesztésként másodszorra is őt bízták meg kormányalakítással – a törvény szerint két sikertelen kormányalakítási kísérlet után oszlatható fel a parlament –, de a szocik az alkotmánybírósághoz fordultak, amiért az államfő újra a megbuktatott Ludovicot jelölte miniszterelnöknek, s láss csodát: a taláros testület nekik adott igazat. Ekkor teljesült be a janicsár-lelkületű Orbán sorsa. Kérdéses, hogy ezek után még meddig maradhat a liberális párt elnöki pozíciójában. Megjegyzendő: a PNL, a román nemzeti liberális párt az Európai Parlament jobboldali, konzervatív pártokat tömörítő, nevében kereszténydemokrata EPP tagja, ebből következően a Fidesz és az RMDSZ politikai partnere.

Orbán esete jól példázza, hogyan használja ki a román politika a hozzá hasonló janicsár-lelkületű, valamikor valamely nemzeti kisebbséghez tartozó, vagy vegyesházasságokból származó, magukat mára a románnál is románabbnak tartó alakokat.

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

13 hozzászólás

 1. Jáger László

  +bukott orbán a ME……
  Romániában….
  Hát ez az orbán bukás öröm,vagy káröröm!!!???..
  mindenki döntse L!!!Várom a még ME orbán bukásá ist….
  Nomen est Omen…..
  barátilag
  J.L.

 2. Csak hogy az nem Orbán, hanem Orban! Újabban rossz, megtévesztő címekkel tecc’enek kijönni. Nem korrekt!

  • Nézzük_magát_a_dolgot

   Ez alkalommal (régi jó szokásomtól eltérően) nem kritizálom a címet, amit a cikk írója nagyon is célzatosan írt hivatalostól eltérő formában: így hangsúlyozta ki, hogy Ludovic Orbán úr félig vagy egészen magyar renegát, hasonlóan Gyorgye Funárhoz. Tudjuk: a renegát pont olyan, mint akihez idomulni akar, csak sokkal olyanabb! Lásd erdélyi barátom meglátását: nincs rosszabb, mint a szászból lett oláh.

  • Igen. Javítani kellene!

 3. Jáger László

  És a javítástól változik az Orban politikai helyzete!!???Szerintem szemernyit sem…..
  Különben sem érdekli a +ékezet…
  barátilag
  J.L.

 4. …ámokfutás, jogállam lebontása…biztos, hogy nem a kis szotyistáról van szó ?

 5. Jáger László

  Orbán az operatív törzs vezetője most nagyon Lfoglalt!!
  Csak a vírusokkal foglalkozik ,mint virológus és felkészült infektológus doktor…
  Idejéből másra sem telik…
  ne is basztassuk szegény embert…
  Csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 6. Jáger László

  Kedves hölgyeim
  Minden Nagymamának,Anyukának,Lánynak
  Boldog nőnapot kívánok és sok-sok virágot….
  barátilag
  J.L.

 7. Jáger László

  Amúgy imádom azokat a blogokat akiket nem lehet Lérni mert töröltek!!!
  Nem kíváncsiak a mások véleményére!!!!????…
  Csak a sajátjukra…..???
  No azért nem vagyok 1 covid-19…..
  Barátilag
  J.L.

 8. Jáger László

  Se ader,se kover,se orban se semjen nem az esetem…
  Ékezet ide vagy oda…
  barátilag
  J.L.

 9. Jáger László

  Amúgy pünkösd 2020-ban
  május 31-re esik…
  ne feledjétek!!
  barátilag
  J.L.

 10. Jáger László

  Én máris viselem a kokárdá5t virtuálisan
  Emlékezve 1848 március 15.-re…
  Semmi koronás címer
  Semmi cicó,csak a hagyományos…
  barátilag
  J.L.

 11. Jáger László

  Gorbán máris Kisinyovban ünneli Március 15.-ét kokárdásan!!!???..
  Szokás szerint ismét Lsunnyogott!!!
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük