Nincs új a nap alatt, avagy Szijjártó esete a román külüggyel

Hogy ne tűnjék általánosításnak, talán meg kellene neveznem az időközben a jelek szerint kegyvesztett külügyminiszter nevét – Teodor Meleşcanu az istenadta –, de szerintem nyugodtan általánosíthatok is, hisz a bukaresti diplomácia vezetői még véletlenül se térnek el a balkáni stíltől, szokásoktól – már ami a szavahihetőséget illeti. Mi, romániai/erdélyi magyarok már hozzászoktunk – megszokni  képtelenek vagyunk –, hogy ne higgyünk, megengedem: szükséges gyanakvással fogadjuk a román politikusok kijelentéseit, ígéreteit. Köztudott: még a kézjegyeikkel ellátott szerződések, egyezmények sem bizonyítanak semmit, legfennebb azt, hogy az illetők tudnak írni.

Megszokott jelenség ezen a tájon, hogy az ember, különösen ha politikus az illető – mert tudják: a politika ott kezdődik, ahol az erkölcs véget ér – egyet mond és mást cselekszik. Hogy közben mire gondol, arról legfennebb feltételezéseink lehetnek. Azt is tudjuk, tapasztaltuk – erről maga a magyar külgazdasági és külügyminiszter is sokat mesélhetne egyszer, ha éppen ideje és kedve lenne hozzá –, hogy a bukaresti diplomaták mesterfokon művelik a duplafedelű kommunikációt. Megbízhatóságuk, szavahihetőségük a nullával egyenlő: szemünkbe egyet mondanak, hátunk mögött mást. Róluk mondja a népi bölcsesség: szavukon az udvar végi klozettig nem jut el a gyanútlan ember.

Alig egy hete történt, hogy az EBESZ Szlovákiában tartott külügyminiszteri találkozója alkalmával tárgyalásokat folytatott a román és magyar külügyminiszter. A találkozón a román tárca közeleménye szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte román kollégájától. Szintén az idézett közlemény szerint a román diplomácia vezetője emlékeztette magyar hivatali kollégáját, hogy “egy demokratikus jogállamban, amely tiszteletben tartja az európai értékeket és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, elfogadhatatlan, hogy a kormány beavatkozzon az igazságszolgáltatás folyamatába”. Sőt, kérte – mármint a román miniszter –, hogy a magyar hivatalosságok a jövőben tartózkodjanak a Románia elleni provokációktól.

Ezzel szemben az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter a nemrég elfogadott új közigazgatási törvényt és az úzvölgyi katonai temető máig megoldatlan problémáját hozta elő. A magyar külügyminiszter arra kérte román kollégáját: a közigazgatási törvénykönyvbe kerüljön vissza a magyar kisebbség ama korábbi szerzett joga, hogy ha 20 százalék alá csökken egy adott területen az arányuk, akkor is illessék meg az anyanyelvhasználati jogok a kisebbséget. Az úzvölgyi katonai temetővel kapcsolatban Szijjártó román kollégája segítségét kérte abban, hogy a szakértői egyeztetések folytatódjanak, és mielőbb kerüljön sor a helyszíni szemlére a temetőben. Ezen túlmenően Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország továbbra is arra törekedne, hogy a két ország „kapcsolatrendszere visszatérjen a kölcsönös tisztelet és a pozitív dinamika talajára”.

A két olvasatot összevetve az embernek az a benyomása, mintha nem ugyanarról a találkozóról beszélnének. Egyébként a román külügy eljárása jól ismert: a másik felet vádolják azzal, amit éppen maguk követtek el. Vagy amit a jövőben szándékoznak elkövetni.

Nincs új a nap alatt.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Lehetetlenségeink

Nyolcvankét éve jelent meg a budapesti Láthatár c. folyóiratban Makkai Sándor Nem lehet című, akkoriban …

20 hozzászólás

 1. Káprázatos, milyen jó kapcsolatot sikerül kiépítenie Szijjártó Péternek minden szomszédos országgal. Igazi külpolitikai őstehetség!

  • Te ostoba, merjünk kicsik lenni, ugye? Vissza Martonyit, mi?

   • Pontosan milyen sikereket ért el Szijjártó kinevezése óta a magyar külügy? Azt, hogy mindenkivel sikerül összeveszni az ukránoktól a románokon át a norvégokig?

    • Hm, hol is kezdjem? Beszéljünk arról, hogy minden nagyhatalommal jóban vagyunk, Kezdve az USA, Oroszország, Kína, aztán lehetne folytatni a kis országokat, mint Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Ausztria, stb

     De beszélhetünk arról, hogy nagyon sok külföldi céget hozott Magyarországra, aminek következtében több lett a munkahely….

     FOLYTASSAM?

    • Például; az határozottan siker, hogy büszke vagyok rá.

     Súgva mondom: Ö az első külügyminiszter, az un “rendszerváltás” óta.

    • Úgy,úgy.

   • Hogyneee bezzeg GyurcsánybajnaiD209 idején, mi? Mennyire frankó külpolitika is volt amikor a köztársasági elnököt (Solyom) egyszer Romániába egyszer meg Szlovákiába nem engedték be. Amikor Ficó frankón felmosta Bajnaival a parkettot, a nyugat meg ehhez tapsikolt – ajánlott olvasmány a kiszivárgott USA nagykövetségi jelentések (cables – kulcsszó alatt keresd). A 10 évre lesittelt “temerini fiúk’ Szerbiában csak mert magyarok, amivel a hasonlóságot a mostani román ‘terrorizmusért’ leültetett fiúk kapcsán csak egy szefos nem veszi észre.

    Jaaa, hogy ezt nem tudtad mi, mert a roppant kiegyensúlyozott és szabad plurális ballib média elhallgatta te meg tapsikoltál a buli színéhez ami piros, ugye?

    Aztán az milyen sikeres külpolitika volt az is amikor bármely jöttment Norvég műsorvezető lehúzott sliccel jön vissza Martonyihoz az interjúra, mert ezt is megteheti?

    Nemmelesleg a legpronyobb ballib toposz az ‘Ukrajna’ (látom neked is betanították a leckét sikeresen) de szolok tán elkerülte a figyelmed, hogy Ukrajna azóta háborúba keveredett a szomszédjával és egy olyan elnökük volt akinek a legjobb cimbijei az ukrán nácik között vannak. Mindezt a nyugat lelkes támogatásával, az emberi jogokra olyan ‘értékekre’ Obama alatt.

    És hosszan nyomhatnám a tökéletesen elhallgatott külpol botrányokat a nagyüzei gazd. kémkedési ügyeket, amikor az Osztrák állami cég az OMV a konkurrens MOLt stromanként vásárolja fel és még meg sem várja, hogy megszáradjon a tinta a szerződésen pattintja át a Gaspromnak..

    stb stb

  • Milyen minden szomszédos országgal? Ukrajnára gondolsz, ahol a saját és nemzetközi vállalásaikat sem tartják be a kisebbségek védelmében, vagy arra, hogy Románok törtek be egy magyar katonai temetőbe az Úz völgylében? mesélj nekem valamit…

 2. A román nem nemzet, hanem foglalkozás…mondta anno Sztálin Jóska.
  A mai napig érvényes ez a megállapítása.

  • V.mi újat nem tudsz mondani?, ezt már 1000-szer hallottuk.

  • gyurcsányiviktor

   SOHA NE FORDÍTS HÁTAT egy vlach-nak (újbeszédül románnak) ha élni akarsz.
   Szíjjártóhoz hasonló kaliberű külügyminiszter pedig a Horthy korszak óta nem volt !
   Tetszik, vagy nem népek, végre egy karakán ember, aki valóban kiáll Magyarország érdekeiért.
   A “szomszéd barátaink” pedig szokjanak hozzá, hogy a saját f.tyijükkel játsszanak, ne a magyarokkal.
   Egyébként meg el lehet menni a …

 3. És ez már Trianon óta így megy!

 4. Tele kell szülni Erdélyt magyar gyerekekkel.Ez.a megoldás a többi mind melléfogás.

 5. Horváth Judit

  Szegény Szijjártónak nagyon észen kell lenni,hogy ne verjék át ezek a kirafinált,szemellenzős hazug diplomatának nem is nevezhető egyedek.Szerencsére ugy gondolom,birja a gyűrődést.

 6. Jobb lenne, ha békén hagyna minden ócska politikus, román, magyar egyaránt.

 7. Patton írta 2019-07-18 : 09:43 – “Pontosan milyen sikereket ért el Szijjártó kinevezése óta a magyar külügy?”
  Ezt kérdezte PATTON kolléga egy hosszadalmas beszámoló alatti, mely csak a román diplomácia amoralitásáról, etikátlanságáról, rendszeres hazudozásáról számolt be. Idézek : “Megszokott jelenség ezen a tájon (mármint Romániában), hogy az ember, különösen ha politikus az illető – mert tudják: a politika ott kezdődik, ahol az erkölcs véget ér – egyet mond és mást cselekszik.” Másik idézet : ” (a román politikusoknak, diplomatáknak) Megbízhatóságuk, szavahihetőségük a nullával egyenlő: szemünkbe egyet mondanak, hátunk mögött mást. Róluk mondja a népi bölcsesség: szavukon az udvar végi klozettig nem jut el a gyanútlan ember.”
  Ezek olvasása után PATTON a következőt kérdezte: “…milyen sikereket ért el Szijjártó (-)? Azt, hogy mindenkivel sikerül összeveszni az ukránoktól a románokon át a norvégokig?”
  Ezen kérdés után már csak az lehet a kérdés, hogy PATTON kolléga valóban értelmi fogyatékos, vagy csak tetteti magát annak. Vajon miért hiszik azt a szélsőségesen liberál-globalisták, mint pl. PATTON, hogy mindenkit Palira vehetnek azzal, ha hülyének tettetik magukat? —
  Pedig TÉVEDNEK!
  Egyre többen látják, hogy a XX. sz. legnagyobb “rendszer szerűen” hazudozói a kommunisták voltak. A XXI. sz eddigi legnagyobb hazudozói az úgynevezett balliberál-globalisták. Akik az Afrikából papírok nélkül érkezőket remélik új cselédségnek, és új fogyasztóknak Európában. Akik a tömeges illegális déli migrációtól remélik a nemzetállamok tönkretételét, feldúlását, és a lehetőséget az “Európai Egyesült Államok” létrehozására. Szerintem PATTON kolléga csak azért becsmérli Szíjjártót, mert elkötelezettje a liberál-globalista szellemiségnek. Gondolom céltudatosan tetteti magát olyan hülyének, aki nem érti a fenti cikkben azt a jellemzést, mely szerint a román népség, és a vezetői is “különlegesek”.

 8. Kallotomcat

  Nagyon igaza van Zsémbes!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük