Mit ér az ember, ha székely?

Megszokhattuk már, hogy a román igazságszolgáltatás szakmányban utasítja el a terrorizmus vádjával bebörtönzött székely fiatalok feltételes szabadlábra helyezési kérelmeit. Legutóbb hétfőn döntött úgy: továbbra is börtönben kell maradnia Szőcs Zoltánnak. Beke István hasonló kérelméről február végén döntenek. Az előzmények ismeretében előre borítékolható az újabb  kedvezőtlen előjelű döntés.

Mint ismeretes Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnökét 2018 nyarán ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a román legfelsőbb bíróság terrorista cselekmények, és ezekre való felbujtás miatt. Tette ezt annak dacára, hogy az alapfokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta a vádhatóság, azaz a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) által összeállított iratcsomót, és pontosan annyira ítélte el őket, amennyit korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

A magyar álláspont szerint – az általánosítás ugyan elhamarkodottnak tekinthető, de most még vállaljuk ennek kockázatát – koncepciós per áldozatainak tekintik Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Amint azt korábban is írtuk, ezt a feltételezést látszik alátámasztani a legfőbb román titkosszolgálattól kilépett Daniel Dragomir ezredes állítása is, mely szerint a román szolgálatok sajátos eszközökkel fabrikálták a „székely terroristák” ügyét. Történt mindez az amerikai nagykövet, a követség – értsünk ezen bármit – tudtával, vagy utólagos beleegyezésével.

Az ügy kapcsán elgondolkodhatunk azon, mire elegendő a magyar politikai érdekképviselet – természetesen az RMDSZ-re gondolok – érdekérvényesítő ereje. Nem tudni: szabták-e a kormányra lépés feltételéül a koholt vádak alapján elítélt székely fiatalok azonnali szabadon bocsátását? Én nem hallottam róla. Igaz, másféle feltételekről sem.

És még valami: a magyar kormány rendelkezésére álló külpolitikai eszközök sem tűnnek eléggé hatékonynak ahhoz, hogy pozitív irányba befolyásolhassa az ügy kimenetelét. Sajnos.

Ez is érdekes

A látszat és ami mögötte van

Különös emberfajta a politikus, mindig azt mondja, amit kell, amit lehet,  csak legritkábban és elvétve …

3 hozzászólás

 1. Jáger László

  Annyit mint más ember!!
  Semmivel sem többet,de kevesebbet sem!!!
  Minden ember elsősorban magát alakítja ,magát valósítja +
  Nem szabad,hogy másoktól függjön!!
  ez a tanácsom…
  barátilag
  J.L.

 2. Nincs esetleg egypár gyanús román Magyarországon?

 3. Ma reggel nyilatkozott Csóti György ezen ügy állásáról a Kossuth Rádióban, felvillantva az ügy hátterében zajló aljasságokat, nemtörődömséget. Felháborító!!! A román álláspont aztán különösen, miszerint ha bevallja a két székely srác, hogy elkövették, amit nem követtek el, akkor is le kell tölteniük a mondvacsinált büntetésüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.