Fegyőr Bandi elvtársai, avagy néhány szó a román haladókról 

A tavaly őszi romániai parlamenti választások meglepetéseként két új politikai erő jelent meg a román törvényhozásban: az egyik az ultranacionalista, magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), a másik a magát progresszív-technokratának hirdető Mentsétek meg Romániát Szövetségből és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjából létrejött alakulat (USR-PLUS). Ez utóbbira – amellett, hogy a Momentum román megfelelőjének tartják – a neomarxista jelzőt is alkalmazzák a hagyományos jobb- és baloldali pártok, és egyes politikai elemzők. Ami ellen a magukat haladóknak tartó USR-PLUS korifeusai hevesen tiltakoznak, politikai analfabetizmussal, a realitások figyelmen kívül hagyásával vádolva mindenkit, aki nem úgy vélekedik, mint ők.

Ahhoz, hogy megértsük azok érvelését, akik az USR-PLUS neomarxista jellegét emelik ki, talán vegyük sorra, a marxista-kommunista  hatalomgyakorlás jellemzőit: az ország idegen érdekek szolgálatába állítása, vallás- és egyházellenesség, politikai kizárólagosság és cenzúra, az állami apparátus vezető kulcspozícióinak kisajátítása, illetve azoknak a saját politikai céljaik szolgálatába állítása. Nézzük, mi áll a fentiekből az USR-PLUS-ra? Az, hogy idegen érdekeket szolgálnak, hogy számukra Washingtonban, illetve Brüsszelben kel fel a nap, azt hiszem, egyértelmű, továbbá: egyes politikusainak nyíltan egyházellenes megnyilvánulásai sem tehetők meg nem történtté, amiként az a neofita túlbuzgóság is tagadhatatlan, amellyel az övékével nem egyező véleményeket igyekeznek elhallgattatni, figyelmen kívül hagyni, arról a vehemenciáról, elszántságról pedig, amellyel maguknak próbálják megszerezni a kiszemelt vezető pozíciókat, azt hiszem, bárki tudomást szerezhetett, aki valamelyest is nyomon követi a történéseket.

A haladó párt egy másik jellemvonása: tagjai jelentős részének titkosszolgálati bekötöttsége. Ha megkaparjuk a többnyire „nyílt társadalmilag” fényezett felszínt, a háttérben rendre felfedezhető egy-egy magas rangú, nagy befolyással bíró egykori külügyi vagy belügyi hírszerző felmenő.

Nos, a felsoroltak alapján, azt hiszem, csak igen kevesen mernék tagadni az USR-PLUS neomarxista voltát.

Még Fekete-Győr András kedvéért sem.

Ez is érdekes

A látszat és ami mögötte van

Különös emberfajta a politikus, mindig azt mondja, amit kell, amit lehet,  csak legritkábban és elvétve …

7 hozzászólás

 1. Jáger László

  Romániában a köztisztségíiselő prefektusok ezután már politikai pártok tagjai is lehetnek!!
  Hát ilyen 1XŰ!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 2. A teljesség kedvéért a következő írás akkor esetleg azzal foglalkozhatna, hogy az AUR a Fidesz román megfelelője.
  Lássuk csak: ultrakonzervatív, tekintélyelvű politika, populizmus, szuverenitás- és rendpártiság, EU-szkepticizmus, nacionalizmus, idegengyűlölet, bevándorlásellenesség, homofóbia, multillenesség, alapvető emberi jogok nyűgként kezelése, háborús retorika, civil szervezetek elleni kirohanások, halálbüntetés-pártiság, despotákhoz való dörgölőzés (Trump, Putyin, Duterte, Bolsonaro stb.), hadoválás a globális háttérhatalomról, Soros György démonizálása stb. Folytassam?

 3. Jáger László

  USR-PLUS
  ez a MOi magyaroknak nem mond semmit!!!
  Fölösleges ezzel operálni!!
  Csak ennyit a politikai kultúráról és a világnézeti,nemzeti semlegességről!!!
  Nacionalizmus nem kizárva…
  barátilag
  J.L.

 4. Ettől a titkosszolgálati “bekötöttségtől” az Anyaországban is szinte lehetetlen szabadulni, mert a sarjak viszik tovább s valóban az jó nekik, ha a többségnek minél rosszabb. Odahát pedig a székely/magyaroknak.

 5. Jáger László

  pitypű….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.