Miben illetékes az ENSZ?

A héten Erdélyben járt az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja. Fernand de Varennes az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MACISZESZ) szervezte konferencián a kárpátaljai, szerbiai, szlovákiai és főként az erdélyi magyar közösség helyzetéről tájékozódott.

Hogy a kanadai-ausztrál állampolgárságú szakértő mit és mennyit értett meg a Kárpát-medencében élő elszakított magyar nemzetrészek valós problémáiból, azt nehéz lenne megsaccolni. Gyaníthatóan nem sokat. Hogy aztán eme látogatás, szakértés következményeként változik-e majd valami e nemzetrészek életében, nos, az végképp kétséges. Addig biztosan nem, amíg az ENSZ a migrációt, főleg az Európába vezényelt migrációt egyetemes emberi jogként próbálja legyúrni az azt ellenzők torkán, miközben az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogairól hallani sem akar.

Egyébként is az ENSZ nem több, mint egy nemzetközi sóhivatal. Két világháború közötti elődjéhez, a Népszövetséghez hasonlóan semmi konkrétat, érdemlegeset nem tett például a Kárpát-medence kisebbségi sorban élő magyarságáért. Pedig ez utóbbihoz is fordultak több esetben is például az erdélyi magyarok – szám szerint 54 bedvánnyal –, de csak elvétve kaptak kielégítő választ, rendszerint a jogsértő román hatalom nézőpontját osztották. Hát ennyit a Népszövetségről, az ENSZ-ről, s a hasonló nemzetközi szervezetekről.

Állításom alátámasztásául idézem, mit mondott Fernand de Varennes a kolozsvári tanácskozás után: nem a kisebbségi helyzetet kivizsgálni jött, nincs abban a helyzetben, hogy kommentálja a romániai vagy kárpát-medencei magyar közösségek helyzetét, csak tájékozódott. Azaz: nem illetékes ő abban, hogy véleményt mondjon a romániai kisebbségi helyzetet illetően, nem illetékes ő semmiben. Amit egyébként előre tudtunk.

Ezek után nem tévedek nagyot, ha azt állítom, az ENSZ-megbízott tájékozódó útja sem több a szokásos pótcselekvésnél, ami egyetlen célt szolgálhat: lehetőleg minél hamarabb lerázni magukról – akár  kutya a bundájáról a vizet –, szabadulni az okvetetlenkedő magyaroktól és problémájuktól.

A címben felvetett kérdésre pedig egyértelmű a válasz: semmiben sem illetékes, és nem is lehet.

Ez is érdekes

A látszat és ami mögötte van

Különös emberfajta a politikus, mindig azt mondja, amit kell, amit lehet,  csak legritkábban és elvétve …

5 hozzászólás

 1. Buberák Ella

  Nagyon örvendetes, hogy Orbán Viktor támogatja az ENSZ menekültügyi programját. Keresztény, nemzeti államférfihoz méltó a menekültek ügyének felkarolása, büszke vagyok rá, hogy olyan országban élhetek, ahol ilyen magasztos eszmék vezérlik a kormányfőt.

  • Te buberák! Amikor majd százmilliók jönnek, gazdasági (!) menekültek, és Nyugat-Európát már lelegelték, ide is eljutnak. Regi szép kommunista módra majd a te otthonodba is kiutalnak egyet-kettőt. Az hogy fog majd tetszeni, te buberák ?

   • Sebestyén istván

    Lacika ! Hány migráns akart itt, Orbanisztányban maradni 2015-2016-ban? Csak a lesántult vagy a totálisan zizi.

  • A menekültstátusz az elsö biztonságos országban érvényes. Azon túl illegális betolakodókról beszélhetünk csak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.