Mi legyen a demokrácia szellemével?

Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában – adta hírül az MTI néhány napja.

A jelek szerint megegyeztek az érintettek az egységes felvidéki magyar érdekképviseletről. Ami, különösen a felvidékiek szempontjából tekintve, ismerjük el: üdvözlendő hír. Különös tekintettel arra, hogy a Fidesz-KDNP partnerének tekintett MKP utóbbi évekbeli szánalmas vergődése, folyamatos tekintélyvesztése, a felvidéki magyarok politikától való elfordulása már rég időszerűvé tette volna a mellény újragombolását.

A megállapodást üdvözölték Erdélyben is. Mind az egyeduralkodónak számító, az erdélyi magyar glóbuszon állampártként működő RMDSZ, mind annak harmatgyenge ellenzéke körében örömüket fejezték ki a megszületett  egyezség fölött, s számukra is követendő példaként emlegették. Hogy aztán ki-ki mit értett az egyezségen, főleg a kötelező módon rájuk is háruló feladatokon, nos, azt nem kötötték az orrunkra. Feltehetőleg – mint korábban mindig – ki-ki mást és mást.

Az erdélyi magyar politikumnak, mielőtt valami hasonlóba kezdene, elsőként azt kellene tisztáznia, hogy értéknek, kívánatosnak tekinti-e a politikai pluralizmust vagy sem. Minden más, az egységesülés felő mutató politikai lépés csak ez után következhet. Említettem, hogy az RMDSZ állampártként működik. Hogy megteheti, annak okai a megalakulása körüli titkokkal,   tisztázatlanságokkal magyarázhatók. Mindenesetre úgy fest, parlamenti jelenlétét nemcsak a román deep state garantálja, hanem a Fidesz-KDNP is hajlandó mindenben támogatni az alakulatot. Más-más meggondolásból ugyan, de – legalábbis egyelőre – közös román-magyar érdek az RMDSZ állampártként való bebetonozása. Csak és kizárólag ezzel magyarázható az a 30 ezer voks, amit a legutóbbi EP-választásokon a Kárpátokon túli, színromán területeken az RMDSZ kapott.

Ilyen körülmények között az erdélyi magyar politikai szervezetek egy akolba terelése – bármennyire is kívánatos a stratégiai kérdésekben való egységes fellépés – végzetes hiba lenne: csak a posztkommunista RMDSZ egyeduralkodói státusának megerősítéséhez vezetne.

Egyébként is a demokrácia kiszabadult szellemét kár lenne visszaszorítani a palackba. Az egységes politikai fellépéshez más, demokratikus utakon is el lehetne jutni. Még Erdélyben is.

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.