Menekül, aki tud…

Amióta Románia számára Washingtonban kel fel a nap – valahol mindig fel kell kelnie, mikor Sztambulban, mikor Párizsban, mikor Moszkvában, mikor másutt –, amióta beindult, s a lehető legnagyobb fordulatszámra kapcsolt a korrupció elleni küzdelem gépezete – kik indították be, milyen (főleg hátsó) szándékkal, merthogy nem kimondottan önzetlenül, pusztán a korrektség jegyében, az holtbiztos –, azóta igencsak ingerültek a román politikusok. Beleértve az erdélyi magyarokat is.

Egy ideje a „kit visznek el ma?” kérdéssel kezdik a napot képünk arcátlan viselői, s a klientúrához tartozó úgynevezett üzleti körök. Hiába na, ha tetszik, ha nem, ára van a „világ urával” kialakított stratégiai partnerségnek, a NATO-védelemnek. És ezzel távolról sem azt szeretnám sugallni, hogy a követendő minta az amerikai lenne, inkább azt, hogy bizony az USA-nak nem barátai vannak, hanem érdekei, amiről sokan megfeledkeznek. Vagy csak úgy tesznek…

Hogy mi mindenre képes az űzött, bekerített vad, a sarokba szorított, vesztét érző ember, azt elméletileg tudtuk, tudnunk kellene. Gyakorlatilag viszont – bizonyos szabályt erősítő kivételektől eltekintve – csak most tapasztaljuk. Lássuk csak például a legutóbbi esetet, a Ponta-kegyenc tévémogul Sebastian Ghita önfeljelentő akcióját, amelynek lényege, hogy maga a korrupcióellenes ügyészség (DNA) feje is plagizált volna. A tévedés elkerülése végett: távol áll tőlem, hogy a hölgyemény védelmére keljek. Tudjuk – pontosabban: sejtjük, mert erre vonatkozó bizonyítékok egyelőre nincsenek –, hogy Laura Codruta Kövesi bizonyos washingtoni, a korrupcióellenes küzdelemben érdekelt – lásd Ukrajna esetét – körök bizalmát és támogatását élvezi.

A Ghita-vádról azonban már távolról látszik, hogy maga sem hisz benne… Az egész csak arra való, hogy ideig-óráig elterelje – na kiről is? – saját magáról a figyelmet. Merthogy a jelek szerint szorul a DNA-hurok a nyaka körül… És ilyenkor a legjobb védekezés a támadás – gondolhatja.

Hogy mindebből milyen tanulságot von le a politikum – ha egyáltalán még képes ilyesmire –, azt egyelőre nehéz lenne megmondani. Csak remélhető, nem azt, hogy „széllel szemben lehet, de nem érdemes…”

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük