Elválik a szar a májtól?

Az RMDSZ posztkommunista vétetése sokak előtt nyilvánvalónak tűnik, még magán a szervezeten belül is vannak, akik bizalmas beszélgetések alkalmával elismerik. Igaz, nyilvánosan legfennebb a Tőkés körül csoportosuló belső ellenzék engedte meg ezt magának annak idején. Hasonló volt az RMDSZ megítélése a Fideszen belül is. Kövér László, a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa alig öt évvel ezelőtt így vélekedett: „Az RMDSZ vezetése nagyon régóta az MSZP-vel ápolja a legszorosabb kapcsolatot, amiben persze nincs semmi meglepő, hiszen mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek.”

Az RMDSZ alakulásában elsősorban humán értelmiségiek, írók, költők, szerkesztők segédkeztek, legfőbb országos és megyei vezetői is ebből a körből kerültek ki. Ne feledjük, első elnöke, Domokos Géza a Kriterion Könyvkiadó igazgatója, a második, Markó Béla az Igaz Szó szerkesztője volt. A Kádár-éra alatt ezek az emberek jó kapcsolatokat ápoltak a kommunista párt bizalmát élvező magyarországi irodalmi folyóiratok, lapok szerkesztőivel, ami a rendszerváltás után meghatározta politikai irányultságukat.

Nem véletlen, hogy Markó Béla például a mai napig is kizárólag a budapesti szoclib lapokban publikál, bár látszólag meghajolt a Fidesz akarata előtt, s a pártközi kapcsolatok normalizálása érdekében lemondott az RMDSZ vezetéséről is. (Igaz, az a tény, hogy – bár nyíltan erről senki sem mer nyilatkozni még az érintettek közül sem – a maga jelöltjét juttatta a szenátori jelöltlista első helyére, s hogy a minden hájjal megkent Verestóy Attila újra jelölteti magát, azt bizonyítja, továbbra is ők, a most látványosan visszavonuló, de nem félreálló „nagyöregek” akarják fújni a passzátszelet a „szövetségben”.)

A kvótareferendum kapcsán azonban elnyilatkozta magát Markó, nyíltan a Fidesz-kormány politikája ellen hangolva az olvasókat. Ezt korrigálta Tamás Sándor, a Kovászna megyei RMDSZ elnöke, aki szerint „előre borítékolható, hogy a magyarországi kvótanépszavazás ügyében a székelyföldiek többsége Orbán Viktor politikáját támogatja”. Mindezt akár úgy is értelmezhetnénk, mint a markói örökséggel való nyílt szakítást. Hogy az lesz-e valójában, az rövidesen kiderül.

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.